Most ehetek, ki is használok minden percet

2012.03.20. 19:31
Szabó Melinda tavaly mindent megnyert, március elején pedig az Arnold Classics első helyét is elhozta, Schwarzenegger is gratulált neki. A fitneszben erősnek, lazának és izmosnak kell lenni, a táplálkozás, a folyadékmegvonás és a szénhidrát-sokk kulcskérdés.

Szabó Melinda nyerte március első hétvégéjén az amatőr fitneszesek versenyét az Arnold Classicon. A 21 éves magyar tavaly a világ legeredményesebb fitneszversenyzője volt, az Ohio állambeli Columbusban is az esélyesek közé tartozott.

„Kedden utaztunk, szerdán pihentünk, csütörtökön volt az elődöntő, a koreografált gyakorlat és a testforduló, ez tulajdonképpen a pózolás. A pontozásnál fele-fele arányban számít mindkettő." Tízen kvalifikálták magukat a versenyre, a magyar sportoló - aki utolsó előttinek mutatta be gyakorlatát - szokása szerint nem nézte meg a többieket.

A 90 másodperces gyakorlat egy történetet mond el, 12 elem van benne, melyek négy csoportra oszlanak, a lazasági, gimnasztikai, akrobatikai és erőelemeket a pontozók ítélik meg. A szombati döntőben már csak a négy testfordulóval kellett kiállni (itt elölről, oldalról is pózolni kell), több összevetéssel jött ki a végeredmény: Szabó Melinda győzött az Arnold Classicson, mely az IFBB világbajnoksága mellett a világ legnagyobb fitnesz- és testépítőversenye.

2003 óta versenyez, tavaly májustól novemberig tartott az idény, mindent megnyert, de az Arnold Classic a legnagyobb címe, mert szerinte ez a verseny a vb-nél is rangosabb. „Négyévesen gyerektornával kezdtem, aztán jött az rsg, az aerobic, a szertorna, majd a fitness, azóta erről szól az életem. A szüleim mindenben segítenek, anyagilag is támogatnak, mindent nekik köszönhetek."

Decemberben egy hónap pihenőt tartott, január közepén kezdte a felkészülést az Arnoldra, ami nehezen ment az elején, nem pihent eleget a versenyszezon után. Hetente ötször két órát edz, és van két duplaedzéses napja is: délelőtt konditerem (általában egyedül, edzésterv alapján), délután a koreográfia csiszolása. Izomcsoportokra megosztott terve van, de hasazni minden nap kell. Negatív spárgában rengeteget nyújt, az állóképességet leginkább az ugrálókötelezés adja: ötször két perc nagyon intenzíven, félperces pihenőkkel. „A fitneszben erősnek, lazának és izmosnak kell lenni."

Ebben a sportágban a táplálkozás kulcskérdés. Reggelire bármit lehet enni, este tilos a szénhidrát, az édesség és a nassolás pedig mindig. A kenyér barna legyen, ebédre csirkét, halat lehet zöldséggel. „A versenyre három hetet diétázom, az első hét kemény, aztán meg lehet szokni. Szerencsés génjeim vannak, hogy ennyi elég, mások hónapokig csinálják. A diéta monoton: napi háromszor rizst eszem hallal, csirkével, párolt zöldséggel, uzsonnára tojásfehérjét puffasztott rizzsel, vagy 3 fehérjét elkeverek zabkorpával és mézzel, ez a desszert. A folyadékot a verseny közeledtével fokozatosan vonjuk el, a fellépés napján egyáltalán nem szabad inni, csak pár cseppet."

Az átlagos súlya 52-53 kiló, versenyre leviszi 50-51-re. Az utolsó szakaszban teljesen megvonja a szervezetétől a szénhidrátot, amit a verseny előtti este elkezd visszatölteni, ettől a teste szénhidrát-sokkot kap, az izmok azonnal eresedni, duzzadni kezdenek, erre viszont tilos inni. „Most kihasználok minden percet, egy hétig lehet enni, inni. Nagyon édesszájú vagyok, ez a legnehezebb a diétában."

Közös fotó is készült Arnolddal

„Schwarzeneggerrel találkozni nagyobb élmény volt, mint a versenyt megnyerni." Szabó Melinda az alacsony és magas kategória összevetését, az abszolút versenyt is megnyerte, ezért meghívták a profik versenyére, ahol találkozhatott a Classics névadójával. Másnap egy ebédre is hivatalos volt, de ott nem találkozhatott a testépítés legendás alakjával, mert már utaznia kellett haza.

Május elején felnőtt Európa-bajnokság lesz Horvátországban, ez a cím még hiányzik. „Kéne egy új gyakorlat, nagyon szorít az idő, de a tavalyit már látták, azzal csak nem állhatok ki. Aztán profi akarok lenni, komoly pénzdíjak vannak a fitneszben, de gyakorlatilag az Egyesült Államokban zajlik, ha idén nem is, de 2013-ban ki kell költöznöm."

Jávor Annamária és Jávor István edzi a kezdetektől. Gyakorlatának mind a négy eleme rendben van, de „a profik közé még kellene rám legalább másfél kiló izom. Úgy látom, a gyakorlatuk nem túl erős, de testben még fejlődnöm kell hozzájuk."

21 éves, még öt-hét évet akar versenyezni, aztán személyi edző lesz. Négy éve komoly kapcsolata van, „szerencsére ő is sportoló volt, megérti ezt az életformát." Utolsó éves levelezős hallgató a TF-en, havonta háromszor kell bemennie. Rekreációszervezést tanul, szakdolgozatát április végéig le kell adnia, témája a "Fitnesz mint életmód és mint versenysport".

Szabó Melinda eredményei

2011.
Spanyolország, Santa Susanna Junior Fitness világbajnokság I. hely
- IFBB Champion of the Year Fitness Dance-kupa I. hely
- Szerbia, IFBB felnőtt világbajnokság I. hely
- Spanyolország, Arnold Classic Europe I. hely
- Spanyolország, Európa-bajnokság I. hely
- Fitbalance, Magyar Kupa I.hely
2010.
- Spanyolország, Fitness Woman Európa-bajnokság I.hely
- Országos magyar bajnokság I.hely
2009.
- Amerika, Reno: Ms.Fitness World VIII.hely
2008-2009.
- Országos magyar bajnokság II.hely
2007.
- Horvátország, Porec: Showtánc világbajnokság I.hely
2006.
- Olaszország, Rimini: Showtánc világbajnokság I.hely
2004.
- Fit Kid Diákolimpia I.hely
forrás: protein-vitamin.hu