Hatezer induló a II. Rotary Futófesztiválon Debrecenben

2012.03.23. 15:59

Mintegy hatezren vesznek részt vasárnap Debrecenben a II. Rotary Futófesztiválon, amely az egész napos sportolási lehetőségen kívül jótékonysági célokat is szolgál - jelentették be a szervezők a városban tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Tóth Csaba főszervező elmondta: több kategóriában, illetve egyéniben és váltóban lehet indulni a versenyeken. Lesz negyed-, fél- és teljes maraton is. A maratoni távokra eddig csaknem 900-an jelentkeztek, itt a helyszíni nevezésekkel együtt ezernél több futóra számítanak a szervezők.

Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója közölte, hogy a sportcentrum nyolcszáz sportolója is részt vesz a futáson, ő maga a negyedmaratonon áll rajthoz. Az esemény egyik kiegészítő rendezvényeként le lehet futni az 1912 méteres "centenáriumi távot" is, amelyet az idén száz éves Debreceni Egyetem alapítási dátumára utalva jelöltek ki. Az intézmény főépülete elől reggel 9 órakor rajtol el a közel ötezer futó, így ez lesz a várhatóan legnagyobb részvétellel zajló eseménye a napnak.  A futófesztivál a Gyulai István Atlétikai Stadion mellett a Nagyerdő minden fontos pontját érinti, még az állatkerten is áthaladnak majd a rajthoz állók.

Az idei fesztivál jótékonysági célokat is szolgál, hiszen amelyik szervezet a legtöbb versenyzőt állítja rajthoz, egy félmillió forint értékű, magyarul is beszélő defibrillátort kap - mondta Tóth Csaba, hozzáfűzve, hogy a Debreceni Egyetem diákjai és tanárai például mind a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány színeiben indulnak, így támogatva a szervezetet. A szervezők ezer kilogramm almát és több ezer csokit osztanak szét a gyerekek, az indulók között, helyet kapnak a műsorban utcazenészek és lesz hőlégballon-bemutató is.