Szlovákiának nyert aranyat a dorogi Lévai

2012.03.31. 08:57

„Családi gondjaik voltak [Magyarországon], megkérdezték, nem jöhetnének-e át hozzánk. Az első pillanattól látszott rajtuk, hogy a birkózásért élnek, természetesen segítettünk rajtuk” – mondta a komáromi birkózóklub elnöke, Kúr Károly, miután a belgrádi birkózó Európa-bajnokságon Magyarország aranyérem nélkül maradt, Szlovákia viszont történelmi első helyet szerzett. A 60 kilós Lévai István a bolgár Angelevot győzte le a fináléban. A dorogi születésű 21 éves Lévai a szintén birkózó testvérével, a négy évvel idősebb Attilával négy éve hagyta el Magyarországot.

tag-reuters1
Fotó: Ivan Milutinovic

A szlovák egyesület Lévaiék bejelentkezése után megkereste a magyar szövetséget, kikérte a testvéreket. „Hegedűs Csaba elnök gond nélkül beleegyezett, hogy itt legyenek nálunk, mert már kikerültek a junior válogatottból. Messze nem volt tudatos a honosításuk, az élet így hozta. Állampolgárságot tavaly kaptak. Lengyel Károly edző a szárnyai alá vette a két srácot, munkát adott nekik egy nyugdíjasotthonban, ahol lakhattak is, így a megélhetésük mellett szállásuk is lett” – folytatta Kúr.

Hozzátette, Magyarországon sokkal szervezettebb a sportág felépítése, mert Szlovákiában a szabadfogásnak még csak-csak van létjogosultsága, a kötöttfogást ellenben nem ismerik el. Kötöttfogásban nem is volt aranyérme eddig az országnak.

„Hallani sem akartak rólunk a sportvezetésben, mert itt a hoki mellett a foci a fontos, esetleg a vadvízi kajak, a többi nem számít. Meg hát eredményünk sem volt. Mi csak irigykedünk a magyar birkózásra, a tatai körülményekre, még ha ez a verseny jobban is sikerült nekünk. A két ország gyakorta együtt készül fel, mi megyünk Tatára, a magyarok jönnek a Tátrába” – magyarázta az elnök.

Megsokszorozódhat a pénzük

A Lévai fivérek nem dolgoznak, és csak havi 400 eurós fizetést kapnak és ebédjegyet, az Eb-arany megváltást hozhat, mert a következő olimpiai ciklusra akár évi 40 ezer euró is rendelkezésükre állhat a szövetségnél.

„Ezért a győzelemért nem jár jutalom. Ha kap is valamit Isti, azt majd jövő februárban kaphatja meg, amikor a 2012-es évet értékelik. Addig viszont még nagy céljai vannak, szeretne kijutni az olimpiára. Ez az első hely nem járt olimpiai kvótával, áprilisban van még három verseny – Bulgária, Kína, Finnország -, azon kell megszerezniük a részvételi jogot. Nem lesz könnyű, de nagyon elhivatott, a nyolc vagy kilenc kilós fogyás nem viseli meg őt.”

„Megálmodtam a győzelmét” – ezek már Lengyel Károly edző szavai, aki gyerekkorától ismeri Lévai Istvánt. Tisztában volt, hogy a bírkózónak gyenge családi háttere van Magyarországon, és a kezdetekkor saját edzői fizetése egy részét is odaadta, mert látta, nagyon komolyan gondolja a sportot.

„Hogy az olimpiára kijut-e? Nem lottózom. A verseny pedig lutri. Megvan benne az erő, remélhetőleg még egyszer kijön belőle. Ha még egyszer tud úgy birkózni, mint Belgrádban, ha még egyszer olyan napja lesz, akkor ott a helye Londonban. Ha fejben összeszedett lesz, nehezen megállítható. Ezért készülünk most is, ezért edzőtáborozunk Ukrajnában” – fogalmazott.

A két versenyző csak a kvalifikációs verseny után szeretne csak nyilatkozni, ezért a Sme című napilapból idézünk.

"Egykori edzőmmel és társaimmal tartom a kapcsolatot, mindannyian gratuláltak. Már megismerkedtem a szlovák viszonyokkal és az itteni feltételek szerint élek. Komáromban a magyar környezet esélyt ad a mindennapi túlélésre, hiszen elég az anyanyelvem használni, de hamarosan belevágok egy újabb nagy cél eléréséhez és elkezdek szlovákul tanulni” – mondta.

"Kicsit sem sajnálom az állampolgárság felvételét, mivel az lehetővé tette, hogy folytatni tudjam sportkarrierem. Ha Magyarországon maradtam volna, az Eb-re sem kerülök ki. Örülök, hogy Szlovákiát képviselhetem” – összegzett.

Szlovákiának Pekingből volt egy érme - bronz, szabadfogású - birkózásban, az oszét David Musulbes szerezte, akit 2007-ben honosítottak.