Cserélni kell a tapolcai sportcsarnok teljes tetőszerkezetét

2012.04.02. 11:41

Az ügyben elkészült első szakvélemény szerint a februárban, egy vívóverseny közben megsérült tartógerenda miatt a tapolcai sportcsarnok teljes tetőszerkezetét le kell cserélni - közölte Császár László (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI érdeklődésére hétfőn.

A létesítmény egyik fagerendája még február 25-én repedt meg teljes szélességében, a verseny közben a küzdőtéren tartózkodók és a lelátón ülők egy nagy reccsenést hallottak. A sportolók és szurkolók - összesen mintegy ötszáz ember - pánik nélkül hagyták el a létesítményt. Az összesen kétezer négyzetméteres sportcsarnokot 2003-ban adták át, a födémet nyolc fagerenda tartja.
Császár László hétfői tájékoztatása szerint a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdészeti és Faipari Vizsgálólaboratóriumának szakemberei nemcsak a sérült áthidaló elemet, hanem a rendezvénycsarnok teljes tetőszerkezetét átvizsgálták. Az anyagmintákból elkészített százoldalas jelentésük szerint konstrukciós hibák miatt legalább hat tartógerendát ki kellene cserélni.

Közlése szerint több statikus szakértő véleményét is kikérik még az ügyben, szerdán a gyártó cég szakemberei vizsgálják meg a sportcsarnokot. Döntést az önkormányzat a vélemények megismerését követően hoz - tette hozzá. A tetőzet teljes bontásának költsége 100 millió forintot tenne ki, a javítás 10 millió forintba kerülne. Elmondta, hogy az ügyben a felelősséget eddig még nem vizsgálták. A pápai önkormányzat építési hatósága az épület bizonyos részeinek - irodák, fittnessterem - újbóli használatát március elején engedélyezte.