Az érem a cél férfi párbajtőrben

2012.04.10. 11:26

A férfi párbajtőrözőkkel szemben az éremszerzés az elvárás a kijevi csapat-világbajnokságon, míg a női kardozók esetében már az is szép eredmény lenne, ha bejutnának a legjobb nyolc közé. Pénteken és szombaton abban a két szakágban zajlanak majd vb-küzdelmek, amelyben nem rendeznek csapatversenyt a londoni olimpián.

A férfi párbajtőr-válogatott az elmúlt három évben mindig érmes volt kontinensviadalon, illetve vb-n, így mindenképpen a dobogóra esélyesek közé tartozik az ukrajnai versenyen is, amely az olimpiai egyéni küzdelmekről lemaradók számára ráadásul az év fő eseménye.

A magyar csapat összeállításában nincs meglepetés, az egyedüli olimpiai kvótás Imre Géza, valamint Boczkó Gábor, Rédli András és Somfai Péter kapott helyet benne. Tavaly Cataniában nagyon közel állt az együttes ahhoz, hogy mumusát is legyőzve aranyérmes legyen, végül a sokáig kiegyenlített döntőben, megint a franciák kerekedtek fölöl, így maradt az ezüst.

„Az elmúlt héten volt egy edzőtáborozás Tatán, úgy érzem, és a visszajelzésekből is ez szűrődött le, hogy jól sikerült. Az edzések rendben zajlottak, a hangulat jó volt, betegség, sérülés senkit nem hátráltatott. Mivel az elmúlt három év világversenyeiről mindig éremmel tértek haza a fiúk, most is ez az elvárás velük szemben” - mondta az MTI érdeklődésére Mincza-Nébald Ildikó fegyvernemi vezetőedző.
„A legutóbbi három Világkupán nem szerepeltünk ugyan olyan jól, mint korábban, de a pozíciónk még így is megfelelő, harmadikak vagyunk. Remélem, hogy meg tudjuk majd oldani ezt a vb-t is” - fogalmazott Udvarhelyi Gábor, a csapatot elkísérő keretedző.

Női kardban korántsem ilyen magas az elvárás, a fiatal válogatottnak egyelőre az a feladata, hogy beleerősödjön a felnőtt mezőnybe. Egyedül Benkó Réka nevezhető tapasztalt vívónak, rá a jövő héten is vár komoly feladat: az európai kvalifikációs zónaversenyen kellene kvótát szereznie Pozsonyban a londoni játékokra. Az e heti vb-n mellette Garam Nóra, Várhelyi Kata és az utánpótlás versenyeken rendkívül eredményes Márton Anna szerepel a csapatban.

„Kilencedik helyen állunk a világranglistán, a francia vagy a lengyel csapattal vívunk majd a nyolcba jutásért, ha ez összejönne, már az bravúr lenne - foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat Kovács Tamás szövetségi kapitány. - Én azért bízom a lányokban, de nem szabad elfelejteni, hogy Várhelyi Kata és Márton Anna most jött haza a korosztályos vb-ről, előtte nem sokkal pedig Eb is volt a fiataloknak, úgyhogy el lehet képzelni, mennyire fáradtak. Azt mindenképpen le kell szögezni, hogy a tavalyi hatodik hely a vb-n, kiugró eredmény volt.” Kijevben pénteken a női kardozók, szombaton pedig a férfi párbajtőrözők lépnek pástra.

A 2011-es, cataniai vb vonatkozó eredményei:
Férfi párbajtőr csapatverseny, világbajnok: Franciaország (Gauthier Grumier, Jean-Michel Lucenay, Ronan Gustin, Yannick Borel)
2. Magyarország (Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter, Szényi Péter)
3. Svájc (Fabian Kauter, Benjamin Steffen, Max Heinzer, Florian Staub)
Női kard csapatverseny, világbajnok: Oroszország (Szofija Velikaja, Julija Gavrilova, Jekatyerina Gyacsenko, Gyina Galjakbarova)
2. Ukrajna (Olga Harlan, Olga Zsovnir, Olena Homrova, Galina Pundik)
3. Egyesült Államok (Mariel Zagunis, Ibtihaj Muhammad, Dagmara Wozniak, Daria Schneider)
...6. Magyarország (Benkó Réka, Várhelyi Kata, Márton Anna, Damu Dóra)