Bármikor elcserélem Bradyvel a posztom

2012.04.12. 20:47
Van egy igazi amerikaifoci-sztárjuk a magyaroknak. A temesvári Meskó Zoltán az idei Super Bowl-vesztes New England Patriots rúgójátékosa, már középiskolában különösen tehetségesnek bizonyult, bár ha nem rúg szét egy villanykörtét, akkor ma nem lenne posztjának egyik legjobbja.

Tizenöt évvel ezelőtt volt utoljára Magyarországon Meskó Zoltán, aki Temesvárról érkezett egy közönségtalálkozóra Budapestre. Európában utazgat már három hete egy haverjával, de hamarosan, április 16-án már kezdődik a felkészülési időszak Bostonban. A két méter magas, 110 kilós játékos az európai utazás során a hotelszobában tartja formában magát. Faragó Richárd mindent megkérdezett a Patriots.hu és a SportTV által szervezett közönségtalálkozón, egy dolgot nem, hogy a fűzőt kifelé kell-e tenni, és mennyire kell erre ráparázni.

Az út a cél

01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A kétezres évek legjobb csapata, az elmúlt évtizedben három Super Bowlt megnyerő New England Patriots az ötödik körben választotta ki 2010-ben Meskó Zoltánt a drafton. Idén februárban már Meskóval nyerhettek volna, de a világ legnézettebb sporteseményén, a Super Bowlon kikaptak. Meskó nem csügged, az edzője, Bill Belichick is megmondta, hogy nagy csalódás volt a vereség a New York Giants ellen, de nem tragédia. „Mindig az út a fontos, nem a cél”, tette hozzá a közönségtalálkozón nagyon jó kedvű, sztorizó és könnyed Meskó.

Az NFL-ben hamarosan a harmadik idényét kezdő Meskó a tavalyi statisztikák alapján a legjobbak között van. Az amerikai fociban a rúgó egy különleges feladatokkal megbízott játékos, nem túlzás azt állítani, hogy átlagos csapatoknál úgy viselkedik, ahogy az Ace Venturában: kis figyelem esik rá, de bármikor elronthatja egy csapat bajnokságát. A rúgó az, akinek soha nem bocsátanak meg. Meskó nem rúg mezőnygólt, csak területet szerez, és mivel az amerikai foci a területszerzés stratégiai játéka, ezért bármilyen keveset is van a pályán, szerepe mindig nagyon fontos. Meskóra felfigyeltek a szakírók, akik szerint a liga legjobbjai között van a posztján, ráadásul elég korán megmondták, hogy ő azok között a topjátékosok között van a 2010-ben draftoltak között, akiktől nagyon sokat várnak. A Wall Street Journal külön cikkezett róla.

Ki az a Meskó?

Az 1986-ban Temesváron született, román állampolgárságú, magyarul törten, de jól beszélő Meskó Zoltánt a tavalyelőtti drafton négy évre szerződtette a New England Patriots. Meskó a román és a magyar mellett angolul, németül és spanyolul beszél. Imádja a Boratot is megformázó Sacha Baron Cohent, az öltözőben rendszeresen ezzel hecceli társait. A Michigan University pénzügyi szakán végzett, a játékossztrájk idején egy befektetési tanácsadó cégnél kezdett dolgozni: „Mindig előre gondolkodom, soha nem lehet tudni, mi fog történni”.

Bár nem esik nagy figyelem a punterekre, azért jó pénzt keres, évente 400-500 ezer dollárt (90-113 millió forint). Helyzete jelenleg stabil a csapatában, de elmondása szerint két-három rossz megoldás (a rúgóknál tényleg ennyi lehetőség van) után lecserélik, keresnek mást a helyére. A helyén egyébként a konferenciadöntőben a Denver Broncos ellen a Patriots legnagyobb sztárja, Tom Brady rúgta el a labdát nagy meglepetésre, és bár akkor szekálták, mindez a taktika része volt. „Bármikor elcserélem a posztomat és a fizetésemet Bradyével” - mondta nevetve Meskó.

Amerikába jöttem

Meskó mesebeli története 1994-ben kezdődött. Az amerikai külügyminisztérium a bevándorlók számára ötvenezer vízumot sorsolt ki, és családja nyert a zöldkártya-lottón. Meskó ekkor 11 éves volt. „Nagyon boldog voltam, hogy megnyertük a vízumot, mert rengeteg ajtó megnyílt számunkra” - emlékszik vissza a költözésre.

Meskó focizott. A foci kétértelmű szó: Európában és Amerikában is mást jelent. Meskó az európai fociból érkezett meg, és a legenda szerint az egyik tornaórán akkorát rúgott a labdába, hogy egy azt egy villanykörte bánta, a tesitanára döntési helyzet elé állította: kifizeti a villanykörtét vagy lemegy amerikai focizni.

02

Amerikába érkezésekor az amerikai fociról annyit tudott, hogy ez egy olyan sport, „amiben ölik egymást a játékosok”, mondta nevetve, majd rájött, hogy ez inkább a sakkhoz hasonlít legjobban. Arról sem volt fogalma, hogy mit csinál a punter.

A középiskolában már rúgó volt, és olyan sikeresen fejlődött, hogy több komoly egyetem is megkereste, így ő dönthetett a végén, és a komoly sporthagyományokkal rendelkező a Michigant választotta az Indianával és a USC-vel szemben.

A profi amerikai focihoz nagyon egyszerű és racionális ok vezette: egyetemi ösztöndíjat akart szerezni, amivel komoly pénzt tudott megtakarítani szülei számára. Tegyük hozzá, hogy a jó kiállású fiatalember minden alkalommal megjegyezte, hogy mennyire sok cheerleader van az amerikai fociban, és hát ezt mi pontosan látjuk.

Egyetemen a Michigan Wolverines csapatában játszott, ugyanott, ahol a Patriots irányítója, az NFL egyik legjobb játékosa, Tom Brady is. Bradyt annak idején a hatodik körben választották csak ki, és amíg Meskó ötödik köre nagy dolog, addig az irányítóknál már a maradékot jelenti. Ennek ellenére a 34 éves Brady három bajnoki címe mellett kétszer lett a döntő legjobb játékosa, kétszer lett a liga legjobb játékosa. A csapattárs Bradyről Meskó elmesélte, hogy igazi maximalista profi, aki a mérkőzés után, ha felszáll a csapat repülőjére, már a meccset elemzi, ha edzésen egymás ellen kell kosarazni, akkor is nyerni akar.

06

Meskó az egyetemen kétszer került be az év csapatába. A drafton az egyetemi játékosok közül válogatnak a profi csapatok, Meskót a rúgók közül a legelőkelőbb helyen vitték el („A legerősebb motiváció mindig belülről érkezik”, viszont nagyon sokat kell dolgozni érte). Az amerikai kiválasztási rendszerről Meskó elmondta, hogy ha valaki jól csinálja a dolgát, akkor biztosan észreveszik. Ő feladatot akart, csapathoz kerülni, amiért mindent megtett: „Akár cheerleader is lennék” - mondta.

Inkább a Madden

Azt is bevallotta, hogy bár most már természetesen érti a játékot, de ha edzőként kellene játékokat hívnia (az amerikai fociban minden támadást és védekezést megelőz egy döntés, hogy pontosan milyen játékot, előre kitalált figurát valósít meg a csapat), akkor ő is a népszerű videójátékhoz, az NFL Maddenhez fordulna.

Mit csinál a punter?

A punterek akkor jutnak szerephez, amikor a csapat támadóinak nem sikerült három kísérletből előrehaladniuk tíz yardot, és az együttes nem kockáztatja meg, hogy negyedikre is megpróbálja elérni a szükséges hiányzó yardokat, illetve mezőnygól rúgására sincs lehetősége. Ilyen esetben a negyedik kísérletnél elrúgják a labdát, hogy az ellenfél minél távolabbról kezdhesse meg saját támadását. A punter legfontosabb feladata, hogy minél magasabbra rúgja a labdát, aminek eközben minél hosszabb távolságot kell megtennie.

Az edzések reggel héttől délután ötig folyamatosan zajlanak a speciális edzőkomplexumokban. Gyúrás, csapatedzés, taktikai megbeszélések, evések és pihenések váltogatják egymást. Meskónak minőségileg kell javulnia, mert mennyiségre már nagyon sok labdát elrúgott, tudja, mit kell csinálnia, viszont a fejlődésben egy pillanatra nem állhat („bármennyire rutinszerűnek tűnik, mindig gyakorolni kell”). A támadójátékban nagyon ritkán, de szerephez juthat passzolóként is, persze ez ritka, de gyakorolják sokat.

Amíg az NFL-t most a draft tartja izgalomban, Meskó nem foglalkozik a kérdéssel, mert nincs semmi köze hozzá, nem az ő feladata, aki „jön, az jön". Ez egy biznisz, ahogy többször megfogalmazta, amit ő személy szerint nagyon szeret, de csak ilyen humorral és könnyedséggel lehet ezt felfogni, ahogy ő teszi.