A revansvágy is vitte az utolsó tempóknál

2012.05.25. 12:11
200 pillangón kettős magyar győzelem volt az Eb-n, a 19 éves Biczó edzője nem tud felhőtlenül örülni.

A 19 éves Biczó Bence, akitől az amerikaiak a Phelps-korszak lezárását várták, a legutóbbi két bajnoki döntőben megelőzte Csehet: a sanghaji világbajnokságon Biczó döntős volt, míg Cseh kiszorult a legjobb nyolcból. A korszakváltás azonban még várat magára, mert Cseh remek idővel, majdnem egy másodperccel verte meg Biczót.

„Élete legnagyobb sikere ez az érem, mégsem vagyok teljesen elégedett. Ez egyfelől jó, mert nyerni akartunk, ami nem sikerült, és még több erő fog kijönni Bencéből, belőlem a folytatásban. Ebben az úszásban voltak hibák, amiket ki kell javítani. Azt mondta nekem, maradt még benne. Az utolsó ötvenen jobbat úszott, mint Lacika, az elején viszont lassan kezdett, nagyon elengedte. Igaz, nem is volt a látókörében, mert a hetes pályát már nem lehet látni” - értékelt a verseny után Sántics Béla, Biczó edzője.

Tavaly a világbajnokságra már tizenkét verseny után mentek ki, tanítványa ezért fáradt el, és nem sikerült olyan időt elérnie, amit szerettek volna. „Most ellenben ez volt az idei második verseny, kilenc hét edzőtábor után érkeztünk ide. Nem könnyítettünk, nem akartuk a formába hozást. Ahogy előre mondtuk, edzésből érkezünk. Az olimpiáig még lesz egy verseny, az idei év épp fordítottja a tavalyinak. Örülünk, örülünk, de tiszta szívből egyelőre még nem tudunk, talán majd pár nap múlva.”

Biczó úszik a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában a 31. úszó Európa-bajnokságon
Biczó úszik a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában a 31. úszó Európa-bajnokságon
Fotó: Illyés Tibor

Sántics az elsők közt volt egyébként, aki gratulált Csehnek, mintegy elismerve elhivatottságát.

Cseh nagyon őszintén elismerte, imádkozott, hogy jöjjön már a fal, mert már nem bírta, fájt a karja az utolsó tempóknál, de valahogy betolta magát a célba. 200 pillangón az olimpián második volt Phelps mögött, azóta nem volt igazán figyelemreméltó eredménye ezen a távon.

„Lacikát a revans is vitte előre. Többször kikapott Bencétől, ami tudat alatt nyilván bosszantotta is” - mondta Kiss László szövetségi kapitány. „Fejben nagyon ott van, mentálisan hihetetlenül erős, ami kifejezetten jó jel, két hónap múlva, rögtön az olimpia első napján lesz a 400 vegyes. Az amerikaiak is ugyanilyen erősek lesznek fejben” - állította Kiss.

Cseh ezzel az idővel (1:54.95) a tavalyi világbajnokságon a negyedik helyen csapott volna a célba. Tizedik Eb-aranya volt a csütörtöki, kedvenc számában, 400 vegyesen még versenyezni fog.