Cseh: Ennyitől korábban hordágyon vagyok

2012.05.25. 01:23
Összesen kilenc érmet, közte négy aranyat gyűjtöttek a magyar úszók a debreceni Európa-bajnokság negyedik versenynapján: nyert Kapás Boglárka 800 gyorson, Hosszú Katinka 200 vegyesen, Gyurta Dániel 200 mellen, Cseh László pedig 200 pillangón.

„Persze, titkon reméltem, hogy csütörtökön öt aranyunk lesz, és ezért le a kalappal a gyerekek előtt, mert nagyon kitettek magukért. Így utólag már lehettem volna bátrabb is, amikor az érmekről beszéltem, mert tízet jelöltem meg, és hát csütörtökön, egy nap alatt meglett kilenc, és most a húsz sem túlzó, mert tizenhat már nálunk van” - mondta Kiss László az úszók szövetségi kapitánya a páratlanul sikerült debreceni Eb negyedik versenynapja után.

Négy aranyérem (Kapás Boglárka, Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Cseh László) mellett volt még két ezüst- (Biczó Bence, 4x200-as női gyorsváltó), és három bronzérem (Risztov Éva, Verrasztó Evelyn, Bohus Richárd) is.

Nem lehetünk telhetetlenek a címvédő váltó második helye miatt, bár azt azért érdemes megjegyezni, a győztes olaszoknál mintha Federica Pellegrini hamarabb indult volna a szabályosnál. Valószínűleg nem mérték az indulását, ezért szerepeltek nullák a rajtnál. Simán behozta az olaszokat az első helyre, megérdemelték az aranyat, de ha éles helyzet lesz az olimpián, akkor nem lesz könnyű érvelni, miért vannak ott a nullák, amikor egy váltásnál meglehetősen ritka, hogy ne lenne reakcióidő.

A meglepetésgyőztes Kapás Boglárka volt, aki a téli bordasérülése után egy mandulagyulladás miatt két hetet hagyott ki, és mégis nyert. Nem véletlenül mondta az edzője, Nagy Péter, erre a távra született.

Biczó Bence és győztes Cseh László a a harmadik helyezett görög Ioannis Drymonakosszal a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén

„Az előfutamban még érezni lehetett rajta: inkább teher neki, hogy szülővárosában kell versenyeznie. A döntőben aztán előnnyé formálta, hogy mennyien szurkolnak neki. Külön öröm, hogy egy olyan számban nyert, amiben nem szoktunk sikeresek lenni. Bogi keringése kiváló, így ha lényegesen kisebb is a riválisainál, technikával ellensúlyozni tudja” - mondta Nagy Péter.

Hosszú Katinka 2009-ben világbajnok lett, egy év múlva nyert két Eb-aranyat, de a sanghaji világbajnokságon szenvedett. Akkor azt mondta a kapitány, hogy nem volt felkészítve arra a versenyre. Debrecen előtt sem tudott pihenni, mert amerikai egyetemi vizsgái miatt épp csak beesett az Eb-re.

„A végén úgy éreztem, hogy nem haladok, mert nem sok maradt bennem. De azt mondják, kívülről máshogy látszott. Ennek örülök, és persze annak is, ilyen jó idővel nyertem” - mondta a 200 vegyes aranyérme után.

Két éve emlékezetes volt a kép, amikor a kezét mutatja a váltó győzelme után, és nem a szerelme neve volt rajta, hanem csak annyi: titok. A titok Debrecenben már nem az, elkísérte a városba, talán ennek is van szerepe abban, hogy ilyen jól megy neki, mert ő már második aranyát nyerte.

Csakúgy, mint Cseh László. Felszabadultan versenyez, látszik rajta, élvezi amit csinál.

„2008-ban, a pekingi olimpián éreztem ilyen jól magam a vízben” - állapította meg, azzal viszont nem értett egyet, hogy játszadozott a mezőnnyel.

„A 200 pillangó végére nem éreztem a karomat. Már nagyon vártam a falat, de csak nem akart jönni. Imádkoztam, hogy csak jöjjön már, nem is tudom, hogyan toltam végig, majdnem úgy éreztem, hogy megállok a vízben” - mondta.

Áder és az érmes magyarok

A kívülről fölényesnek tűnő győzelem előtt - babonából - Turi György nem is fogadta a gratulációt öt méterrel a cél előtt, csak akkor, amikor már beütött a célba.

„Nagyon jók az edzéseim, a regenerációm. Régebben ennyi és ilyen tempójú úszástól már hordágyon lettem volna, ki sem tudtam volna jönni a medencéből. Idén változtattunk, könnyedén úszva is jó időket érek el, nincs bennem merevség, ezért is lubickolok” - összegzett, majd fotózásra ment. Áder János köztársasági elnök várta a teljes csapatot.

Széles Sándor, Gyurta Dániel edzője úgy gondolta, hogy 2:09.5-tel is fog nyerni a tanítványa, ennél majdnem egy másodperccel úszott jobban 200 mellen.

Azzal az idővel nem lehetett volna nyerni, de ez egy nagyon kulturált, jó úszás volt, görcsösség nélkül. Ha jobban, nagyobb tempóban elkezdi, akkor lehet, hogy a végére nem marad ereje. Érettségét ezúttal is igazolta, meg azt is, milyen erős a második százon.

Gyurta ehhez csak annyit tett hozzá, hogy a kitartásának, nem az erejének vagy a szívének köszönheti, hogy a végén ellépett az egyébként kiválóan úszó ellenfelétől, a német Kochtól. „Tudtam, hogy jó formában vannak a többiek, mert jó időket úsztak. Jöttek velem, a saját fegyveremmel akartak legyőzni, de nem tudtak."

Magyarország egyszer szerzett hét Európa-bajnoki aranyat, most a csúcs megdöntésére is megvan az esély, mert Hosszú és Cseh is úszik még.

Jegyzőkönyv

férfiak:

50 m hát, Európa-bajnok:
Jonatan Kopelev (Izrael) 24.73 mp
2. Mirco Di Tora (Olaszország) 24.95
3. BOHUS RICHÁRD, Dorian Gandin (Franciaország) és Guy Barnea (Izrael) 25.14

200 m pillangó, Európa-bajnok:
CSEH LÁSZLÓ 1:54.95 perc
2. BICZÓ BENCE 1:55.85
3. Joannisz Drimonakosz (Görögország) 1:56.48

200 m mell, Európa-bajnok:
GYURTA DÁNIEL 2:08.60 perc
2. Marco Koch (Németország) 2:09.26
3. Panagiotisz Szamilidisz (Görögország) 2:09.72
...8. MOLNÁR ÁKOS 2:13.33

nők:
100 m hát, Európa-bajnok:
Jenny Mensing (Németország) 1:00.08 p
2. Arianna Barbieri (Olaszország) 1:00.54
3. Simona Baumrtova (Csehország) 1:00.57

200 m vegyes, Európa-bajnok:
HOSSZÚ KATINKA 2:10.84 perc
2. Sophie Allen (Nagy-Britannia) 2:11.49
3. VERRASZTÓ EVELYN 2:11.63

800 m gyors, Európa-bajnok:
KAPÁS BOGLÁRKA 8:26.49 perc
2. Coralie Balmy (Franciaország) 8:27.79
3. RISZTOV ÉVA 8:27.87

4x200 m gyors váltó, Európa-bajnok:
Olaszország (Alice Mizzau, Alice Nesti, Diletta Carli, Federica Pellegrini) 7:52.90 p
2. MAGYARORSZÁG (JAKABOS ZSUZSANNA, VERRASZTÓ EVELYN, MUTINA ÁGNES, HOSSZÚ KATINKA) 7:54.70
3. Szlovénia (Sara Isakovic, Anja Klinar, Ursa Bezan, Mojca Sagmeister) 7:59.73