Megölték a háromszoros Eb-első birkózót

2012.05.29. 22:51 Módosítva: 2012.05.29. 22:55

Megölték Dagesztánban Naszir Gadzsihanov sportminiszter-helyettest, a 74 kilós súlycsoportban háromszoros Európa bajnok birkózót.

A gyilkosságot a dagesztáni fővárosban, Mahacskalában követték el ismeretlenek. Automata fegyverrel adtak le sorozatot autójára helyi idő szerint este tíz után, a volt sportoló a kórházban belehalt sérüléseibe.

Dagesztán sportminisztere négy nappal korábban hunyt el, ezért  a rendőrség feltételezése szerint a gyilkosság oka akár a miniszteri posztért folyó harc is lehetett.

Gadzsihanov 1967 február 16-án született. A mahacskalai Dinamo sportiskolában kezdett birkózni. Háromszor, 1989-ben, 1990-ben és 1994-ben szerezte meg az Európa bajnoki címet. 1990-ben ezüstérmes volt a világbajnokságon, rá egy évre harmadik helyezést ért el a világversenyen. 

  Dagesztánban szinte mindennaposak a merényletek és leszámolások. Legutóbb, május elején 13 ember halt meg két pokolgépes merényletben Mahacskalában.

Több mint egy évtizeddel a második csecsenföldi háború után az iszlamista lázadás átterjedt a szomszédos köztársaságokra. Az Észak-Kaukázusban továbbra is gyakoriak az összetűzések a biztonsági erők és a felkelők között. Utóbbiakat a szegénység vagy az iszlám szent háború (dzsihád) ideológiája készteti arra, hogy fegyvert ragadjanak. Az erőszakos cselekmények központja a Csecsenfölddel keletről, illetve nyugatról határos Dagesztán és Ingusföld.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport