8 méter felett tudó távolugrók a Hopp-Parádén

2012.05.31. 13:21

Nyolc méter feletti egyéni csúccsal rendelkező négy atléta - a pekingi olimpián ötödik kubai Wilfredo Martinez - is részt vesz a pénteki Hopp-Parádé ugrógála fő számában, a férfi távolugrásban. Az nyolcadik gála sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy most először lesz Buda, azon belül is a XII. kerületi MOM Kulturális Központ előtti Sirály sétány a helyszín.

Martinez (8,31 m) mellett a Pekingben és Sydneyben is hetedik spanyol Luis Felipe Meliz (egyéni csúcs: 8,43 m), a fedettpályás Európa-bajnoki bronzérmes lengyel Marcin Starzak (8,21 m), továbbá az ukrán Andrij Makarcsev (8,15 m) is indul. A magyar élvonalat négyen, az országos bajnoki címvédő Bánhidi Bence (7,86 m), illetve Dömötör Balázs (7,82 m), Virovecz István (7,74 m) és Szabó Márk (7,54 m) képviselik. A szervezők bíznak benne, hogy a gálán megdől a 7,92 méteres versenycsúcs.

Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója hangsúlyozta, idén is fő cél, hogy a magyar versenyzők erős nemzetközi mezőnyben edződhessenek. Éppen azért esett a választás a férfi távolugrásra a nyolcadik Hopp-Parádéra, mert ebben a számban jeleleg több olyan hazai tehetség is akad, akinek reménykeltő eredménye van.

Váczi János, a kerület alpolgármestere azt emelte ki, hogy Hegyvidék önkormányzata kiemelten kezeli a sportot, költségvetése több mint 2 százalékát fordítja ilyen célokra. "Kifejezetten fontosnak tartjuk azokat a rendezvényeket, amelyek a sportot, a szabadidő aktív eltöltését egyedi, kreatív módon népszerűsítik".

A nagyok előtt a gyerekeké lesz a mobil pálya pénteken, mivel a Diákolimpia IV. korcsoportjának kerületi döntőjét is a gálán rendezik meg. A gyerekek versenye 14 órakor kezdődik, a férfi távolugrást 17:30 órától rendezik.