Deák Nagy ezüstérmes az atlétikai-Eb-n

2012.06.29. 20:46 Módosítva: 2012.06.30. 11:31

Remek futást összerakva ezüstérmet szerzett a 20 éves Deák Nagy Marcell 400 méteres síkfutásban a helsinki atlétikai-Európa-bajnokságon.

Deák Nagy a második legjobb idővel a döntőbe jutva a hármas pályát kapta. Előtte, a négyesen indult a legjobb idővel kvalifikált cseh Pavel Maslák. A rajtból mindketten jól jöttek ki. Maslák óriási tempót diktált, egyből ráfutott az ötösön induló Greganra. Deák Nagy a negyedik-ötödik helyen futott, körülbelül 250 méternél gyorsított, a többiek nem tudtak rá válaszolni, a célegyenesben már a második helyen volt. Jól tartotta az iramát, de Maslákot már nem tudta utolérni. 45,52-es ideje így is idei legjobbja.

„A döntő csak egy bónusz számomra, az elődöntőért jöttem, így nincsenek elvárásam. Az elődöntőn tökéletesen futottam, és a versenynek az is előnye, hogy a nagy nevek nem jöttek el, így több esélyünk van" - nyilatkozta a sprinter az elődöntő után, akkor ő is Maslákot jelölte meg favoritként, de egy nyílt döntőt várt.

Deák Nagy magabiztosan versenyzett az elődöntőben is, futamát megnyerte, 45,68-cal a második legjobb időt futotta a mezőnyben. Deák Nagy Marcell tavaly Tallinban junior Európa-bajnok lett, a döntőben élete legjobbját (45,42-t) futotta, augusztusban Universiádét nyert. A sprinternek a mostani Európa-bajnokság volt élete első felnőtt világversenye.

Utoljára, tíz évvel ezelőtt, 2002-ben futott magyar férfi 400 méteres döntőt Eb-n, akkor Szeglet Zsolt az ötödik helyen végzett.

Deák Nagy a legfiatalabb érmes

Minden idők legfiatalabb magyar éremszerzője lett 20 évesen a szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságok történetében Deák Nagy Marcell. A legfiatalabb Eb-érmes eddig Zsivótzky Gyula volt, ő 1958-ban 21 évesen és 25 naposan állhatott fel a dobogó harmadik fokára kalapácsvetésben. Deák Nagy 20 évesen és 153 naposan nyert ezüstérmet. A tavaly junior vb-második és Universiade-győztes futó a magyar atlétika 64. Eb-medálját gyűjtötte be, a férfiak között ez volt az 52. érem. Korábban 400 méteren mindössze egyszer sikerült magyar futónak dobogóra kerülnie, 1954-ben Adamik Zoltán harmadik lett ezen a távon.

"Nagyon elfáradtam, kellett tíz perc, hogy magamhoz térjek" - nyilatkozta Deák Nagy, aki a finálé legfiatalabb futója volt.  "Az első 200 méteren a cseh fiú belekezdett, tőle tartottam egyedül, de én tartottam magam a saját ritmusomhoz. A végén éreztem, hogy a többieket megverem. De előzetesen nem gondoltam arra, hogy dobogóra állhatok az Eb-n."

Dornbach Ildikó szakmai igazgató úgy vélekedett: az elődöntő után már látható volt, hogy Deák Nagy Marcell érmes lehet. "Rendkívüli adottságai vannak erre a számra, nagyon könnyedén tud futni, és remekül osztja be az erejét. És van egy mestere, Benkő Ákos, aki ezeket nagyszerűen belesulykolja. Remekül meglovagolta az Eb-n a lehetőséget, hogy érmes lehet. Ilyen tudással az olimpián is elődöntőbe kerülhet" - mondta.

Eredmények:

1. Pavel Maslák 45,24

2. Deák-Nagy Marcell 45,52

3. Yannick Fonsat 45,82