Mányoki újra megpróbál világcsúcsot úszni

2012.08.22. 09:38

Mányoki Attila 39 éves magyar hosszútávúszó 1989 óta vesz részt nyíltvízi úszóversenyeken. Az első nemzetközi versenyén, Görögországban mindjárt a 2. helyen végzett 30 km-es távon. 1993-tól már rendszeresen szerepel világkupákon, de jobbára a 25 km-es, illetve ennél nagyobb távokon indul. Számos nagy nemzetközi meghívásos versenyen vett részt, így európai helyszínek mellett úszott Argentínában, Brazíliában, Egyiptomban, Kanadában és az USA-ban, természetesen minden esetben különböző nyíltvízi környezetben, tóban, folyóban, tengerben, óceánban. 1997-ben szerepelt a jelenlegi leghosszabb távú versenyen Argentínában, ahol 88km-es távot kell leküzdeni a Paraná folyóban. 2003-ban részt vett a világ legnehezebb versenyének tartott Atlantic City erőpróbán, ahol 39 km a táv az óceánban.

2008-ban elsőként úszta át a Balatont hosszában, megállás nélkül. A közel 80 km-t 25 óra 32 perc alatt teljesítette. 2011. augusztus 6-án első magyarként, és 10. sikeres átúszóként teljesítette a Balti-tenger átúszását Németország és Dánia között, minden idők 3. legjobb idejével.

Mányoki Attila augusztus 31-én startol el az idei év legnagyobb kihívására. Cél az aktuális hosszútávúszó világcsúcs megdöntése a legnagyobb távolságban a hivatalos FINA szabályok szerint (the longest unassisted ocean solo swim). Az aktuális világcsúcs 108 km. A rekordkísérlet hivatalos helyszíne a görögországi Messini-öböl lesz, Kalamata és Stoupa közötti területen. A start helyszíne a Kalamata Poseidon Klub.

A hosszútávúszó tavaly már próbálkozott Görögországban, akkor medúzák állították meg, viszont a 86 km-es távval országos csúcsot úszott.

Tervei szerint jó időjárási viszonyok mellett reggel 5:00-5:30 óra körül indul. Az úszó közvetlen kíséretét egy GPS-szel felszerelt kísérő és mentőhajó biztosítja, mely az útvonalat is meghatározza folyamatosan. Közvetlen kísérőhajójának csapata öt-hat főből áll: a hajóvezetők, segítők. Optimális esetben az úszó a rajt után, másnap este 20 óra körül fejezi be az úszást. A tervezett cél, hogy 110 vagy nagyobb távolságot sikerüljön elérni! A közel 40 órás úszás alatt nem vehet igénybe semmilyen segédeszközt.

A tervezett start az időjárás és az aktuális környezeti jellemzők függvényében változhat.