Tinédzser golfbajnokot csodál a világ

2012.08.31. 16:42

A mindössze tizenöt éves Lydia Ko a múlt hétvégén megnyerte a kanadai LPGA-fordulót, a Canadian Women's Opent. Tiger Woods húszévesen tudott csak győzni a sorozat férfiváltozatában, a PGA-ban.

A dél-koreai születésű ausztrál golfozó a legfiatalabb, aki képes volt győzni egy LPGA-tornán, vagyis a Ladies Professional Golf Association által szervezett versenysorozat egyikén. Ko a sorozat két kanadai fordulója közül a másodikat, a Brit-Kolumbiában megrendezett Canadian Women's Opent nyerte meg.

A dolog pikantériája abban áll, hogy Ko a győztesnek járó 300 000 dolláros csekket sem tehette el, hiszen amatőrként indult. A tizenöt éves lány saját bevallása szerint még jó néhány évig meg is marad amatőrnek, hiszen bár imád golfozni, fontosnak tartja, hogy befejezze a középiskolát, és utána egy neves amerikai egyetemen, a Stanfordon szerezzen diplomát.

Tehetségét az elit golfozók is magasztalják, többek közt az az Inbee Park is, akit Ko a Canadian Women's Open döntőjében győzőtt le. „Csodálatosan viselte azt a stresszt, amit egy ilyen döntő okoz. Ez a torna óriási lépés volt a karrierjében, és boldog vagyok, hogy vele versenyezhettem” – dícsérte Park a döntő után fiatal vetélytársát.

Lydia Ko januárban már megdöntött egy korrekordot: mégpedig ő volt a legfiatalabb, aki valaha is megnyert egy profi versenyt, Új-Dél-Wales állam golfbajnokságát. Az Aucklandben középiskolás lánynak nem a Canadian Women's Open, hanem a Clevelandben augusztus elején megrendezett U.S. Women's Amateur volt a legkedvesebb győzelme, hiszen mivel ízig-vérig amatőr játékosnak tartja magát, értékesebb neki egy amatőrök közt szerzett trófea.