Gyurta Dániel nem lesz a Vasasé

2012.10.16. 18:17
Négy éve veretlen az olimpiai bajnok Gyurta Dániel, mégis lehet, hogy elhagyja korábbi klubját. Ritkán szokás a csúcson váltani, hogy van ez?

A londoni olimpia 200 méteres mellúszását világrekorddal nyerő Gyurta Dániel szerződése a Jövő SC-vel még augusztusban járt le. Ő a 2001-ben alapított egyesület első olimpiai bajnoka, ezért is keltett meglepetést jó egy hónapja a hír: egyesületet keresnek.

Eleve szokatlan, ha egy olimpiai bajnok – nem vízilabdában - klubot vált Magyarországon, az úszásban ugyan ennek vannak hagyományai, de inkább úgy, hogy újat alapítanak, Darnyi Tamás vagy Czene Attila már a Gyárfás Tamás által alapított Sport plusz SE-nek szereztek olimpiai pontokat.

Gyurtáért természetesen be is jelentkezett a Vasas valamint a Ferencváros, de úgy hírlik, külföldi egyesületek is.

Előbbinek nincs úszószakosztálya, ezért Markovits László elnök természetesnek gondolta, egy olyan klasszissal, mint Gyurta lehetne az első lépéseket megtenni.

„Kedd reggel felhívott a kiváló bajnok édesapja, aki nagyon udvariasan megköszönt mindent, méltányolta egy ilyen nagy és 101 évre visszatekintő klub szándékait, erőfeszítéseinket, de nemet mondott. Nagyon nem firtattam, miért, elfogadtam az elhatározást. Mást nem tudtam tenni, sok sikert kívántam nekik a jövőben” – mondta az Indexnek Markovits.

A Ferencváros szakosztályának elnöke, Fodor Szabolcs azzal kezdte, hogy álláspontjaik nem közeledtek és nem is távolodtak.

„Az ajánlatunkat mindaddig fenntartjuk, amíg Daninak nincs klubja. Nem titok, többet ígértünk neki, mint a Jövő SC-ben kapott. Egyelőre várunk a válaszra, azt hiszem, november elejénél tovább nem lehet húzni az átigazolást.”

Fodor úgy tudja, a Jövő SC-ben régóta nem volt felhőtlen a viszony, ami az utóbbi időben még inkább elmérgesedett a Gyurta-csoport, valamint a többiek között.

„A kevéssel jobb fizetés mellett a jó hangulatot is garantálni tudjuk a versenyzőnek, illetve az őt felkészítő stábnak. Dani élete semmiben sem változna, ugyanott készülne fel, ahol eddig, vagyis a Komjádi uszodában, ugyanúgy Széles Sándorral, valamint segítőivel. Valójában csak a klubszíneket cserélné fel, és zöld-fehérbe öltözne” – fogalmazott Fodor.

A versenyzőt az eddigi tárgyalásokon édesapja, Tamás képviselte.

„Továbbra is a legjobb megoldás megkeresésén dolgozunk, ami nemcsak Daninak, hanem versenyzőtársainak, egyúttal az őt felkészítő stábnak is a legjobb. Markovits úr nagyon korrekt partner volt, remek sportvezetőt ismertem meg a személyében.”

Gyurta Tamás szerint természetes, hogy egy szerződés lejártával szétnéznek a piacon, nem hosszabbítanak azonnal, azt azonban nem erősítette meg, hogy a viszonyuk elmérgesedett volna a Jövő SC-nél. Az édesapa nem tartotta kizártnak, hogy saját egyesületet alapítanak, de arra is lát esélyt, hogy a Jövő SC-vel megállapodjanak, mert egy őszinte beszélgetésen valamint tárgyaláson már túlestek Verrasztó Zoltán klubelnökkel.

Úgy véli, hamarosan lezárulhat fia klubkeresése, mert az a legfontosabb, hogy a decemberi rövid pályás világbajnokságra zavartalanul tudjon felkészülni. (Eddig nem kellett eljönnie a Komjádiból.)

„Nem azért nem akarok többet mondani, mert nem szeretnék, hanem mert nem tudok. A megoldás viszont egészen biztosan közel van” – összegzett Gyurta Tamás.

Miért előnyös egy új egyesület?

Ha Gyurta egy új klub színeiben versenyez, a MOB-tól valamint a szövetségtől kapott - Európa-, világ-, olimpiai érmek után jár - eredményességi támogatáson nem kellene osztoznia másokkal, a szakosztály többi tagjával. Ugyanez igaz a szponzori pénzekre is. Az edzői stáb fizetését ugyanakkor az egyesületnek kellene kigazdálkodnia, illetve az uszodai pályahasználatért is fizetnie kellene.