A WADA a kenyai edzőtáborok ellenőrzését várja

2012.11.19. 11:45

John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetője nyíltan bírálta a kenyai sportvezetőket, amiért nem járnak utána, hogy tényleg olyan egyszerű-e doppingszerekhez jutni az afrikai ország edzőtáboraiban, mint ahogy az egyes információk szerint gyanítható.

A WADA elnöke Montrealban beszélt arról, hogy olyan értesüléseik vannak, melyek szerint a külföldiek körében is népszerű kenyai magaslati edzőtáborokban számos sportoló él tiltott szerekkel.

A doppingkészítmények jelenlétéről egy ellenőrzésen fennakadt kenyai futó beszélt. Fahey személyesen is ellátogatott Kenyába, ahol a helyi sportági atlétikai szövetségtől, illetve olimpiai bizottságtól is kérte, hogy vizsgálják ki az ügyet, ám eddig hiába.

"Nem történik semmi, egy helyben topogunk" - rögzítette bosszúsan a WADA irányítója, hozzátéve, hogy a szervezet jelenleg nem tehet semmit, ám 2015-től, az új doppingkódex bevezetésétől a helyzet majd változik, mivel a WADA-nak lesz jogosultsága arra, hogy az edzőtáborokat is saját hatáskörben ellenőrizze.