Tizenöt magyar a rövidpályás úszó vb-n

2012.12.11. 09:00

Akárcsak a novemberi, franciaországi rövidpályás Eb-n, a szerdától vasárnapig tartó törökországi világbajnokságon is 15 magyar úszó próbál szerencsét.

A 12 éremmel hazatért chartres-i sikercsapat tagjai közül Isztambulban is rajthoz áll a múlt havi Eb-n három aranyat és egy ezüstöt nyert Hosszú Katinka, a három arannyal záró Cseh László, az egy második és két harmadik helyet szerző Jakabos Zsuzsanna, továbbá az Bernek Péter és Verrasztó Dávid. Hozzájuk csatlakozik most a londoni olimpiai bajnok Gyurta Dániel, továbbá öccse, Gergely, s ott lesz a vb-mezőnyben Verrasztó Evelyn is.

A vb előtt hárman mondhatják el magukról, hogy nekik már van rövidpályás világbajnoki érmük: Cseh és a két Gyurta. A testvérek közül Dániel a 2010-es dubaji vb-n lett második 200 méter mellen, testvére bronzot nyert 1500 méter gyorson, Cseh László is harmadik lett 200 méter pillangón.

Korábban csak kétszer állhatott fel magyar úszó vb-dobogóra: először Deutsch Tamás, aki 1995-ben, Rio de Janeiróban bronzot nyert 200 méter háton, második pedig Szabados Béla, aki világbajnoki címet nyert 200 méter gyorson a 2000-es athéni vb-n.

"Érmekről nem beszélek, már csak azért sem, mert óriási kihívással kell szembenézniük legjobbjainknak" – mondta Kiss László, szövetségi kapitány, hangsúlyozva, hogy szemben az Eb-vel, Isztambulban indul számos nem európai klasszis is.

"A rövidpályán világcsúcstartó Gyurta Danira vár például az őt az 50-es medencében őrzött rekordjától nemrég megfosztó japán úszó, Hosszú Katinkának és Jakabos Zsuzsinak ott lesz a legerősebb kínai riválisa, Cseh Laci pedig újabb nagy ellenfélként ezúttal megkapja a sokszoros olimpiai bajnok amerikai Lochte-t is" – mondta a kapitány, aki nagy harcot prognosztizál, ezzel együtt tisztes magyar szereplésben bízik, és a franciaországi Eb időeredményeihez képest további javulást remél a válogatott tagjaitól.

A rövidpályás vb magyar indulói: Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Dara Eszter, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kozma Dominik, Pulai Bence, Rákos Patrik, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn.