Állami támogatásban bíznak a magyar röpisek

2012.12.13. 15:05

A jövő évi, várhatóan több száz millió forintos állami támogatással új perspektíva nyílt meg a magyar röplabdasport előtt, írja közleményében a röpalbdaszövetség. Elkészült a stratégiai terv a 2013 és 2017 közötti időszakra.

„Új élet kezdődik a szövetség életében, hiszen a nagyobb állami támogatás lehetőséget biztosít az elkezdett munka folytatására, és komoly lehetőség nyílik a sportág megújítására" - nyilatkozta az MRSZ csütörtöki sajtótájékoztatóján Tóth Tamás elnök. A stratégiai program kidolgozásának előzménye egy kormányzati döntés, amely szerint jövőre 10-15 milliárd forint állami támogatásban részesül 14 sportág, közte a röplabda is. Mint kiderült, ennek csak töredéke mutatkozik a költségvetésben. Erről szóló cikkünket is olvassa el.

Az új sportágfejlesztési terv - amelyet az MRSZ már benyújtott a Magyar Olimpiai Bizottságnak - többek között kitér a válogatottak menedzselésére, a sportág szakemberekkel való ellátottságának biztosítására, az utánpótlásklubok támogatására, a "röplabda mint iskolai program" koncepció elterjesztésére, egy röplabdás életpálya-modell kialakítására és a strandröplabda fejlesztési lehetőségeire.

A sajtótájékoztatón bemutatták a női válogatott új szövetségi kapitányát, Hollósy Lászlót, aki az együttest elsősorban a 2015-ös Európa-bajnoki selejtezősorozatra készíti fel. „Olyan környezetet kell felépíteni a nemzeti csapatnál, hogy az minden játékos számára megfelelő motivációt jelentsen" - mondta. „Lehet, hogy teljesen új irányvonal kell, szeretném, ha külföldi edzők is segítenék a munkámat".

A sajtótájékoztató előtt rendkívüli közgyűlést tartott az MRSZ, de a napirendi pontokat nem fogadták el.

Az ifjúsági válogatottak január 3. és 7. között Európa-bajnoki selejtezőkön próbálnak részvételi jogot szerezni a korosztályos kontinensviadalra. A fiúk hazai pályán, Kecskeméten a horvát, a dán, a finn, a görög és a belga csapat ellen lépnek pályára, míg a lányok Brnóban a litván, a cseh, a német és a portugál együttese ellen. Mindkét csoportból az első két helyezett jut ki az Eb-re.