100 nap, amely összerántja a magyar sportot

2012.04.18. 18:27
Százharminc magyar sportolót vár a szakvezetés a londoni olimpiára. Száz nappal az esemény előtt még bőven azok előtt a versenyek előtt vagyunk, amelyeken újabb kvalifikációkat szerezhet a magyar sport. Az utóbbi olimpiákhoz képest annyi változást már most tudunk: létszámban jelentős a visszaesés. Hat aranyat várunk.

Száz nappal az olimpia előtt már számot lehet vetni. A számvetés így kezdődik: egyre vékonyabb a magyar sport, amelynek londoni sikeressége erősen személyfüggő. A magyar sportot Londonban a sokat áldozó, kivételesen tehetséges versenyzők, és a fanatikus stáb tehetik versenyképessé.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (lólengésben olimpiai bajnok) szerint az olimpián a magyar csapat százharmincas létszáma komoly eredmény, hiszen a jelenlegi kvalifikációs rendszerben már a részvétel is hatalmas siker. A százharmincas létszám azonban a nyolc évvel ezelőtti 209-hez, de a négy évvel ezelőtti 179-hez képest is jelentős visszaesés.

Számvetés

Az olimpiai bajnok Igaly Diána nem mehet Londonba, a legutóbb ezüstérmes birkózó, Fodor Zoltán sérülése miatt nem szerezhet kvótát. A kardválogatott is hiányozni fog – ilyen még nem volt az olimpiák történetében -, és jelenlegi állás szerint nem lesz vívócsapat. (A bizonytalanság azért van, mert ha Egyiptom visszalép, akkor a női tőrcsapat mégis ott lehet.)

Jelenleg 107 magyar nevezhető Londonra. A női vízilabdában a napokban is zajlik a kvalifikáció, tizenhárman juthatnak Londonba, ha a válogatott a trieszti tornán elődöntős lesz. A női asztalitenisz-válogatott a jövő héten állhat össze, a vasárnapi selejtező után derül ki, hogy Lovas Petrának meglesz-e a kvótája. Ha igen, a csapatversenyben nevezhető Magyarország.

A cselgáncsozóknál április végén zárul a ranglista, pillanatnyilag heten állnak kijutó helyen. Az ökölvívók a napokban küzdenek a kvótáért, a birkózóknál a hétvégén indul a három versenyből álló sorozat. Az atlétáknál még júliusban is lehet szintet teljesíteni, az úszóknál a debreceni Európa-bajnokság is szintidős lehetőség.

Cseh László 3 olimpiai éremmel
Cseh László 3 olimpiai éremmel
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A férfi vízilabda és kézilabda-válogatott már kijutott, ott azonban szűkíteni kell, mert az olimpiára nem nevezhető annyi játékos, mint amennyi a vb-re, Eb-re.

Éremre várva

Az eddig kijutott 107 versenyzőből sokan éremesélyesek. Borkai MOB-elnök beiktatása után azt mondta, három arannyal elégedett, négynél pedig már boldog lenne, az öt vagy hat csodaszámba menne. Nos, mi hiszünk a csodákban, hat aranyra számítunk. Legfőbb aranyesélyeseink: Berki Krisztián, Gyurta Dániel, három kajak-kenu, és a következő sportágakból egy: cselgáncs, lövészet, birkózás, vívás, atlétika.

A MOB jó egy évvel az olimpia előtt már meghirdette elitcsapatát, ebbe a körbe azok kerülhettek, akik Pekingben érmesek voltak, illetve Peking után világbajnokok lettek. Ők felelnek a magyar sport sikerességért, nekik minden támogatást meg kell adni, hogy az ország ne süllyedjen tovább, és megragadjon a legjobb húsz nemzet közt.

A MOB elitcsapata:

Vajda Attila (kenu), Cseh László (úszás), Fodor Zoltán (bírkózó), Hosszú Katinka (úszás), Gyurta Dániel (úszás), Sidi Péter (sportlövészet), Janics Natasa (kajak), Kovács Katalin (kajak), Berki Krisztián (torna), Marosi Ádám (öttusa)

1952-ben még harmadikok voltunk a nemzetek aranyrangsorában (az aranyérmek tíz százalékát szerezte meg a magyar küldöttség), és még 1992-ben is nyolcadikok – ekkor még a szovjet utódállamok nem versenyezhettek -, de 2004-ben már tizenharmadikok, legutóbb pedig a huszonegyedik hely volt a miénk.

Az elitcsapat tagjait, az éremesélyes versenyzők életét fogjuk végigkísérni a hátralévő száz napban. Mészáros Anett ugyan nem MOB-kiválasztott, és mi sem szépsége miatt követjük sorsát, hanem mert ő a legjegyzettebb magyar dzsúdós, aki sérülten is ezüstérmet nyert egy vb-n, amin lényegesen nehezebb jó eredményt elérni mint az olimpián (az olimpián négy, míg a vb-n öt meccset kell nyerni az aranyhoz). A szintén vb-ezüstérmes Pars Krisztiánt is bevettük indexes csapatunkba, a vízilabdázók közül pedig egy jogászdoktorra, a kétgyerekes családapára, Kiss Gergelyre esett a választásunk.

Az Index elitcsapata

Vajda Attila (kenu), Cseh László (úszás), Gyurta Dániel (úszás), Sidi Péter (sportlövészet), Janics Natasa (kajak), Kovács Katalin (kajak), Berki Krisztián (torna), Mészáros Anett (dzsúdó), Kiss Gergely (vízilabda), Pars Krisztián (atléta)

Az Index elitcsapatának tagjairól szeretnénk minél teljesebb képet mutatni, ezért elsőként  nevelőedzőiket kutattuk fel, hogy emlékezzenek vissza a még gyermek sportolókra. Berki Krisztián első fogásait a lovon Kovács István elevenítette fel. Az első portréból az is kiderül, hogy Berki magyaros pályafutásához illeszkedve egy üveg pezsgőért váltott klubot.

Berki Krisztián
Berki Krisztián
Fotó: Robin Utrecht

Sorozatunkból hamarosan megtudhatják, hogy a hétéves Cseh Lászlóhoz edzője, Kiss Miklós verset írt, mert nem volt elégedett fejesugrásával. A hatéves Gyurta Dániel ugyanolyan felépítésű volt, mint 22 évesen, bajnokként. Sidi Péter a szomszéd virágaival kezdte a lövészetet, Janics Natasának testvéreivel is meg kellett küzdenie.

Tízükből hármuk helye még nem is biztos az utazó csapatban, ettől még nagy értékei a magyar sportnak. Janics Natasára, Kovács Katalinra még válogató vár, Kiss Gergelynek is ki kell harcolnia a csapatba kerülést. Mindhármuknak erős hazai konkurenciával kell számolnia. Az Index elitjén kívül persze nem feledkezünk meg a többiekről sem, hiszen például a férfi kéziválogatott egy rendkívül szerethető csapat.

Londoni kvóták április 18-i állás szerint
 Asztalitenisz
Póta Georgina női egyes TTC Berlin
Tóth Krisztina női egyes Kroppach
Zwickl Dániel férfi egyes
ASD Ping Pong Pievese
Pattantyús Ádám férfi egyes
Stockerau (osztrák)
 Atlétika
Pars Krisztián kalapácsvetés Dobó SE
Kiss Dániel 110 gát Ikarus BSE
Kővágó Zoltán diszkoszvetés Budapesti Honvéd
Kálovics Anikó
maraton
ZAC
Rakonczai Beáta
maraton Nyíregyházi VSC
Erdélyi Zsófia
maraton UTE/USC Trojans
Márton Anita
női súlylökés
Buda-Cash Békéscsaba
Kovács Tamás
maraton
VEDAC
Farkas Györgyi
hétpróba
Budapesti Honvéd
Orbán Éva
női kalapácsvetés
VEDAC
Kürthy Lajos
súlylökés
Mohácsi TE
Minczér Albert
3000 m akadály
VEDAC
Deák Nagy Marcell
400 m síkfutás
GEAC
Kazi Tamás
800 m síkfutás
DSC
 Birkózás
Módos Péter
kötötfogás
Szigetvári BSE
Deák-Bárdos Mihály
kötöttfogás
Diósgyőr BC
Sastin Marianna
női szabadfogás
Vasas SC
 Evezés
Juhász Adrián
kormányos nélküli kettes
Szolnoki Evezős Egylet
Simon Béla
kormányos nélküli kettes Szolnoki Evezős Egylet
 Kajak-kenu
Hét férfi kajakos, egy kenus és hat női kajakos kvóta, válogatón dől majd el, kik indulnak
 Kerékpár
Lovassy Krisztián
országúti kerékpár
Tusnád Cycling Team
 Kézilabda
A férfi válogatott kijutott, 14 fős kerettel utazik
 Ökölvívás
Káté Gyula
 
Kispest
Varga Miklós
 
Hajdúsámson
Harcsa Zoltán
 
Kispest
 Öttusa
Kasza Róbert
 
KSI
Kovács Sarolta
 
Alba Volán
Tóth Adrienn
 
Budapesti Honvéd
Marosi Ádám
 
Budapesti Honvéd
 Sportlövészet
Sidi Péter
puska
Olympia SE
Csonka Zsófia
pisztoly
Pécs
Bognár Richárd
koronglövő
Honvéd Bolyai János SE
 Torna
Berki Krisztián
lólengés
Újpest
Hídvégi Vid
 
KSI
Böczögő Dorina
 
Békéscsaba
 Úszás
Kis Gergő
400, 1500 m gyorsúszás
Ajka
Cseh László
200 m pillangó, 200-400 m vegyes
Kőbánya SC
Biczó Bence
200 m pillangó
Pécs
Verrasztó Dávid
400 m gyors, 200-400 m vegyes
Jövő SC
Bernek Péter
100-200 m hát
Kőbánya SC
Gyurta Dániel
100-200 m mell
Jövő SC
Takács Krisztián
50 m gyors
Dunaújváros
Molnár Ákos
100-200 m mell
Jövő SC
Kapás Boglárka
400-800 m gyors
BVSC-Zugló
Mutina Ágnes
100-200 m gyors
Jövő SC
Jakabos Zsuzsanna
200 gyors, 200 hát, 100-200 pillangó
200-400 vegyes
AEK Pécs
Hosszú Katinka
200 pillangó, 200-400 vegyes
Baja
Risztov Éva
400-800 gyors
Debrecen
Verrasztó Evelin
100-200 gyors, 200 hát
Jövő SC
Kozma Dominik
100 gyors
Kőbánya SC
Zámbó Balázs
200 gyors
Jövő SC
Gyurta Gergely
1500 gyors
Jövő SC
Madarassy Ádám
100 pillangó
 
Pulai Bence
100 pillangó
Kőbánya SC
Povázsai Eszter
100 hát
BHSE
Sztankovics Anna
100-200 mell
Jövő SC
Dara Eszter
100 pillangó
Kőbánya SC
két további úszó, a női 4*200-as gyorsváltó kiegészítő versenyzői
 Vitorlázás
Detre Diána szörf
Balatonfüredi Yacht Klub
Gádorfalvi Áron szörf
Balatonfüredi Yacht Klub
Berecz Zsombor
vitorlázó
Yacht Club Budapest
Cholnoky Sára
szörf
Magyar Szörf Akadémia
 Vívás
Imre Géza
párbajtőr
Budapesti Honvéd
Szilágyi Áron
kard
Vasas
Mohamed Aida
tőr
MTK
 Vízilabda
A férfi válogatott már kijutott, 13-as kerettel utazik. A női válogatottnak még van esélye a részvételre.