A kenus, akinek az 1000 is 200 méter

2012.08.10. 09:20

Gondoltak már arra, hogy egy olimpiai verseny nem feltétlenül arra való, hogy magát megszakítva, az utolsó energiát is mozgósítva küzdjön a versenyző, hanem mondjuk csónakázásra? Hiába az alapvetés, hogy a világ legnagyszerűbb sportolóinak és néhány, a sport globális népszerűsítése miatt elindított szabadkártyás versenye az olimpia, azért néha kerülnek homokszemek a gépezetbe.

A kazah kenus Alekszander Gyadcsuk például konkrétan hülyére vette a sportágát, nemzetét és magát, amikor elindult ezren egyesben. Hiába próbált meg mindent, nem lett tökutolsó, de csak azért, mert néhány a kenuval még csak ismerkedő afrikai is ott volt a mezőnyben. És hogy miért akart tökutolsó lenni? Azért, mert az ezer nem is érdekelte, sprinterként a kétszáz méterre készült, de valahogy mégis benevezték a hosszabb távra.

Ahol a kajak-kenu versenyek elsőre nem túl logikusnak tűnő lebonyolítási rendszere miatt három pályát is végig kellett húznia. A kenu egyes 17 indulójából 16-an továbbjutottak, de volt olyan szám is, amiben az összes előfutamos mehetett a következő körbe.

Gyadcsuknak nem volt szerencséje, a három előfutamból pont abba került, ahol csak öten voltak, így ha akart volna, akkor sem játszhatott arra, hogy gyengébb hatodikként kiessen valahogy.

A jóhiszemű sportrajongónak a kazahot először látva persze meg sem fordult a fejében, hogy a kenus éppen őt és a mezőnyt szívatja. Inkább azt hihette, hogy ez a csávó, amilyen erővel kijött a rajból és megtette az első száz métert, hajóhosszokkal veri majd a teljes mezőnyt. Aztán amikor kezdett visszacsúszni, akkor azt, hát igen, ezt a gyilkos tempót nem lehet bírni, eltaktikázta magát, de azért megpróbálta. De amikor Gyadcsuk már hasonló tempóban merítette a lapátját, mint egy Városligeti tavon csónakázó hősszerelmes, akkor már nem mondhat mást a szurkoló, megette a fene az egész olimpiát.

Gyadcsuk ezt háromszor csinálta meg, az előfutam után, a közép-majd a B-döntőben is, mindig az utolsó helyen becsorogva. A maga szemszögéből egész praktikus volt a dolog, szimulálta a 200-as futam versenykörülményeit, csak arról feledkezett meg, hogy a nézők a másik 800 méterre is kíváncsiak, és azt szeretik látni, ha valaki ki is kap, legalább izzadjon meg érte.

A kazah kenust ki is zárhatták volna, ahogy Taufik Mahlufival is megtették. Az algériai középtávfutó 800 métert adta fel sérülés miatt, de a versenybírák szerint szimulált, és ezzel megsértette az olimpia egyik alapszabályát, így kizárták a nem tett meg mindent a jó szereplésért indokkal.

Mahlufi aztán, mint egy lógós diák, hamis igazolással visszakönyörögte magát, és meg is nyerte az 1500-at. Valószínűleg, ha Gyadcsuk érmet nyer, senki sem fog emlékezni az 1000 méteren előadott gyalázatára, de azért én nem szurkolok neki. Még akkor sem, ha kiderül, sportvezetői hiba miatt csak úgy beneveződött ezerre.