A kínai csodaúszó tagadja a doppingvádat

2012.07.31. 08:56

„A kemény munkának és az edzésnek köszönhetem az eredményeim. Sosem használnék tiltott szereket. A kínaiaknak tiszta a kezük" - reagált a doppingvádakra a kínaiak 16 éves olimpiai bajnok úszója, Je Si-ven (Ye Shiwen), aki szenzációs világrekorddal, egyéni legjobbját öt másodperccel megjavítva nyerte a női négyszáz méteres vegyesúszást.

tag-reuters
Fotó: David Gray

Je az utolsó ötven méteren jobb időt úszott a férfi négyszáz vegyesben győztes amerikai Ryan Lochtenál is. Teljesítményét egy amerikai edző, John Leonard hihetetlennek és zavarbaejtőnek nevezte. De a BBC szakkomentátora, Clare Balding szerint is kérdéseket vet fel Je teljesítménye.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi tanácsának elnöke, Arne Ljunqvist ugyanakkor nem ért egyet a kétkedőkkel. „Az, hogy egy kiemelkedő teljesítmény után rögtön gyanút fogalmaznak meg, szerintem ellentétes a sport szellemiségével" - nyilatkozta a BBC-nek.

Je edzője csak annyit mondott, ők számítottak az úszónő jó szereplésére. „Je eredményét Lochteéval összehasonlítani értelmetlen. Je hátrányban volt háromszáz méter után, ezért a legjobbját kellett nyújtania a győzelemhez. Lochte viszont biztosan vezetett a gyorsúszás előtt, ezért nem kellett mindent beleadnia" - magyarázta.

Van, aki védi

Amerikában a Swimming World megvédte a kínai úszónőt. Szerintük nincs bizonyíték arra, hogy doppingolt volna, és reális, hogy 1,5 milliárd emberből legyen egy ekkora csoda.