Akinek két klasszis amerikai jutott

2012.08.02. 21:28 Módosítva: 2012.08.02. 21:42
Cseh Michael Phelps és Ryan Lochte mögött harmadikként ért be a 200 vegyesen, az utolsó ötvenen úszott nagyot, és előzte a brazil Pereirát. Papírforma.

Cseh László bronzérmet szerzett 200 vegyesen, hátrányból, de hatalmasat úszva megszerezte a harmadik helyet 1.56,22 az ideje. Phelps közel két másodpercet vert rá (1.54,27). Lochte ideje 1.54,90.

A pillangója nem volt rossz, noha megint nem sikerült tökéletesen a rajtja, de harmadikként fordult. A háttal viszont nagyot rontott, ötödikként fordult száznál. A mellúszásnál szétszakadó mezőnyben Csehnek sikerült az élbollyal maradnia, sőt ekkor már negyedik volt, a gyorsúszásban az előtte úszó brazil Pereirát az utolsó 25-ön sikerült lehajráznia, és harmadikként benyúlnia. Az utolsó ötvenen egy testhosszt dolgozott le.

Nagyon emlékeztetett a döntő a tavalyi vb-re, amikor hatodik helyen fordult, de hatalmas hajrával érte el a bronzot. Csehvel pontosan az történt, ami Sanghajban, egy bronz mellett kétszer nem jutott döntőbe. A 200 vegyes tekinthető fő számának, mert ebben mindig érmes volt az elmúlt nyolc évben. Athén, vagy 2004 óta nem volt olyan úszódöntő, amelyikben 200 vegyesen ne állt volna dobogón.

Három olimpiai ezüstérem és egy bronz után Cseh László Londonban is az esélyesek között úszott aranyért a kétszáz vegyes döntőjében két nagy amerikai ellenfelével, Michael Phelpsszel és Ryan Lochte-val.

Cseh adatlapja

Cseh László benne van az Index elitcsapatában. Adatlapját itt éri el.

A londoni olimpia első napjaiban még negatív meglepetéssel szolgált: nem jutott be a 400 vegyes döntőjébe és a 200 pillangó döntőjéről is lemaradt. A kiesés után azt mondta, maradt még benne. Szerdán már azt nyilatkozta, kezdi visszanyerni önbizalmát, ezt bizonyította is: a 200 vegyes döntőjébe Lochte mögött és Phelps előtt másodikként jutott be.

Ismeretlenként robbant be

Cseh szárnyalása 2003-ban kezdődött. A barcelonai világbajnokság 400 vegyesét az utolsó napon rendezték meg. A férfiaknak olimpiai számban még nem volt érmük, amikor az ismeretlenségből előlépő Cseh László az előfutamban másfél másodpercet vert Michael Phelpsre. A külföldi újságírók senki másról nem érdeklődtek, de a magyarok is tanácstalanok voltak, ki ő, mert a felnőtteknél addig egy rövid pályás érme volt. 2001-ben ugyan száz háton már magyar bajnok, de a válogatottba akkor került be először.

A döntőben a második helyen ért célba, gyorsan kellett egy tolmácsot keríteni, mert sokakban akkor tudatosult, lesz még pár nagy versenye karrierjében.

2012-08-01T135922Z 141471622 LM2E88112V1YS RTRMADP 3 OLY-SWIM-HE
Fotó: David Gray

Cseh egy év alatt tíz másodpercet fejlődött 400 vegyesen, ezért robbant be az elitbe 17 évesen. 4:10.79-es ideje lényegesen jobb volt, mint Darnyié. Az athéni olimpia előtt 21 nappal eltörte a lábát a fűzfői edzőtáborban. Így is ott volt a döntőben, és Phelps valamint Vendt mögött bejött a harmadik helyre.

2005-ben nagy riválisa, Phelps távollétében lett világbajnok, 2006-ban Budapesten háromszoros Európa-bajnok, a két vegyes mellett bevállalta a száz hátat is, és egy századdal az övé lett az arany.

Ahogy öregszik, egyre jobb

Az élsport a szenvedélye

Cseh László 1985-ben született Halászteleken. Nevelőedzője Kiss Miklós volt, aki elmondta, látni lehetett tehetségét, de azt nem lehetett gondolni, hogy vegyesen kimagasló lesz, mert mellen fiatalon még nem volt jó.

Szeret horgászni, a kedvenc ételei pedig halból készülnek. Káros szenvedélye, hogy élsportoló, mondja magáról.

2008-ban azt mondta magáról, olyan, mint a bor: ahogy öregszik, egyre jobb. Ez be is jött a pekingi olimpián, amelyre nagyon becsületesen felkészült, és vissza is kapta a sorstól, amit Athénban elvett tőle, egy századdal bejött Ryan Lochte elé 200 vegyesen. 400 vegyesen biztosan második volt, és akkor jött az a 200 pillangó, amikor Phelps edzője sápadtan azt mondta a lelátón: ki fog kapni tanítványa. Végül az amerikai bejött elsőnek, Cseh pedig három ezüstéremmel tért haza

A 2010-es budapesti Eb-n újabb érmek jöttek, 200 és 400 vegyesen is a legjobbnak bizonyult. A 2011-es sanghaji vb-n megint pechje volt. A 200-as vegyes döntőjében világrekordot úszó Lochte és a második Phelps mögött bronzott szerzett, de az utolsó napi 400 vegyes előtt 95 százalékosra emelkedett a sanghaji levegő páratartalma, ő pedig befulladt.

Fekete szájjal jött ki a vízből, a döntő reménytelenül messze volt. A tüdőkapacitása gyerekkora óta akkora, mint egy átlagembernek, könnyen elképzelhető, mekkora hátrány ez ebben a sportágban.

Lochte, Phelps és Cseh
Lochte, Phelps és Cseh
Fotó: Huszti István

A vb-n a fordulóit nudlinak nevezte, majd ellenfeleire célozva kijelentette: „Egy ilyen amerikai is elég lenne, nekem kettő jutott” – ismerte be, hogy Phelps mellett az őt legyőző Ryan Lochte is már nagy rivális. És most megint velük úszott Londonban.

A 2012-es debreceni Európa-bajnokságon három számban is aranyéremmel zárt, 200 pillangón, 200 vegyesen és 400 vegyesen is ő bizonyult a leggyorsabbnak.