ASZTALITENISZ

2012.07.29. 10:26

A verseny és a lebonyolítás

A sportágban 172 versenyző (86 férfi és 86 női) áll majd asztalhoz. Egyesben minden országból két-két férfi és női versenyző indulhat. Egyenes kieséses rendszerben játszanak, ahogy a 16 csapat is. Azok a válogatottak indulhatnak, amelyből három asztaliteniszező szerzett olimpiai kvótát. Egyéniben a legjobb 16 kiemelt a 3. fordulóban (16 közé jutás), a 17-32. helyig rangsoroltak pedig a 2. fordulóban (32 közé jutás) csatlakozik majd a mezőnyhöz. A versenyeket július 28. és augusztus 8. között rendezik.

A helyszín

Fotó: Leon Neal / AFP

A versenyeket a London központjától 8 kilométerre, Kelet-Londonban található ExCeL konferencia- és kiállítási csarnokban rendezik. A létesítményt 2000-ben nyitották meg, az olimpiára apróbb felújításokat végeztek rajta, a versenyekre 10 ezer nézőnek jut hely.

Az olimpiai múlt

Asztalitenisz 1988 óta szerepel az olimpia programjában. Az eddigi 76 éremből 41 Kínának jutott. Csak négyszer fordult elő, hogy nem kínai végzett az élen. 1992-ben három dél-koreai siker mellett a svéd Jan-Ove Waldner nyerte a férfi egyest.

A magyarok

A magyarok eddig minden olimpián ott voltak. Klampár Tibor 1988-ban az elődöntőig, majd a bronzmeccsig jutott, de végül nem sikerült érmet szereznie, így ez a negyedik hely a legjobb eredményünk. Négy éve Póta és Tóth a harmadik, Lovas Petra pedig az első fordulóban esett ki egyesben, míg Jakab János a legjobb 48 között búcsúzott.

Póta Georgina
Póta Georgina
Fotó: Teh Eng Koon / AFP

Olimpiai bajnokaink

Magyar sportoló még nem nyert asztaliteniszben olimpiát.

A sportág legendás olimpiai alakjai

A férfi egyesben még sosem fordult elő címvédés, a nőknél a két kínai, Vang Nan és a címvédő Csang Ji-ning már duplázott. A csapatversenyeket is figyelembe véve Vang már hat éremnél tart, amelyből öt volt a legfényesebb.

Tudta-e…

… hogy a játékszer celluloidból készül és a súlya körülbelül 2,7 gramm?
… hogy a Szovjetunióban a 20. század elején betiltották a sportágat, mert úgy vélték káros a szem egészségére?
… hogy a sportág közismert elnevezése, a pingpong mellett használatos még a viff-vaff és a flim-flam is? Mindkettő a pattogó labda hangjából született.

A legutóbbi világversenyek győztesei

 
 Olimpia  vb  Eb
Férfi egyes Ma Lin (kínai) Csang Csi-ke (kínai) Thomas Boll (német)
Férfi csapat Kína Kína Németország
Női egyes Csang Ji-ning (kínai) Ting Ning (kínai) Li Jiao (holland)
Női csapat Kína Kína Hollandia

A sportág olimpiai éremtáblája

 
 Arany  Ezüst  Bronz  Összes
Kína 20 13 8 41
Dél-Korea 3 2 12 17
Svédország 1 1 1 3
Németország 0 2 1 3
Észak-Korea 0 1 2 3
Tajvan 0 1 1 2
Franciaország 0 1 1 2
Jugoszlávia 0 1 1 2