Az úszók csodadresszben döntik a rekordokat

2012.08.03. 12:16
A cáparuhákat betiltották, de itt vannak az új csodadresszek. Több gyártó is piacra dobta forradalmasított fürdőruháit.

2010 januárjában tiltották be a cáparuhának hívott csodadresszeket. Cseh László nagyon szerette, mert felvétele után egyből csúcsformában érezte magát. A cáparuha poliuretánt tartalmazott, az egész testet elfedte, egészségkárosító hatása nem volt, de a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) betiltotta, mert kezdett gyanús lenni a sok világrekord. Azt is szabályozták utána, hogy a férfiak csak térdig érő nadrágban állhatnak fel a rajtkőre.

Az úszók már csak textilruhában úszhatnak, de a Speedo fejlesztői megálmodtak egy újabb csodaruhát, ami Fastskin3 nevet kapta. Jelentősen csökkenti az úszó ellenállását a vízben, körülbelül 16,6 százalékkal. A versenytársak által létrehozott hullámzás befolyásoló erejét is csökkenti, így az úszó mozgását kevésbé nehezíti. A felvétele azonban időigényes, és egy speciális kesztyűvel ajánlott az anyagot a versenyzőnek magára erőltetnie.

A férfi úszónadrág és a női modell hasonló, hiszen térdig könnyedén bele lehet bújni de utána centiméterenként kell feljebb húzni. A férfi versenyzőknek bermudanadrág nagyságú, a nőknek természetesen válltól térdig tartó. Olyan, mintha egy-két számmal kisebb fürdőruhát próbálnánk felvenni. Michael Phelps is ebben úszik, sőt ő mutatta be ezt a forradalmi újítást.

Az Adidas is fejlesztésbekezdett, és brit, német, francia és ausztrál versenyzőknek küldött az általáluk előállított csodadresszekből. Ryan Lochte azonnal nemtetszését fejezte ki.

Londonban is több korábbi világcsúcs megdőlt. Az új csodadresszeket azonban a FINA előzetesen jóváhagyta, így kizárólag az úszók bravúrjairől van szó. A rekorddöntők között volt a 16 éves Je Si-ven is. A kínai a 400 méteres vegyesúszást 4:28,43 perces világcsúccsal nyerte meg.

Gyurta Dániel a 200 méteres mellúszást szintén világcsúccsal nyerte, 2:07,28 perces idővel. A női 200 méteres mellúszásban is világcsúcs született, az amerikai Rebecca Soni 2:19,59-es idővel ért a falhoz.