A britek eltörlik a sikertelen sportok támogatását

2012.08.15. 22:49
A britek nem fogják erőltetni sem a kézilabda, sem a röplabda támogatását. Ahol esélyes siker, oda megy majd a pénz.

A brit sportolók 508 millió fontos támogatást kapnak a 2016-os riói olimpiára való felkészülésre. Számos olyan sportág azonban lemaradhat a pénzről, amely a londoni játékokon leszerepelt, vagy esély sincs arra, hogy résztvevőt delegáljon négy év múlva.

„Nincs értelme olyan sportágakba fektetni, melyeknek semmi esélye, hogy képviseljenek minket Rióban" – indokolt a BBC-nek Hugh Robertson, brit sportminiszter. A házigazda jogán a szigetországiak olyan sportágakban is szerepeltethettek csapatot, aminek nincs hagyománya náluk, így súlyos verésekbe szaladtak bele. A britek női és férfi kézilabda csapata az összes mérkőzésén kikapott, de röplabdában is hasonló volt a mérleg.

Utóbbiak 3,5 millió fontnyi támogatást kaptak az olimpia előtt a felkészülésre, mégis leszerepeltek. Edzőjük, Harry Brokking már le is mondott, mert a szövetség közölte, nem tudja kifizetni őt a jövőben.

„Minden olyan sportágat támogatni fogunk, aminek reális lehetősége van az éremszerzésre. Ez így lesz Rióban és 2020-ban is. Az olimpiai részvétel lesz a támogatás feltétele" – mondta Robertson. Álláspontjával Katherine Grainger, evezésben aranyérmes olimpikon is egyetért. Grainger szerint az emberek pénzéről van szó, éppen ezért a teljesítmény alapján kell dönteni a támogatásokról. „Minden sportoló úgy érkezett a játékokra, hogy tisztában volt azzal, ha jól szerepel, nagyobb eséllyel kap támogatást. Úgyhogy senkit nem lephet meg, hogy több pénzt kapnak azok, akiknek jobban ment" – véli az aranyérmes.

Nem mindenki ért azonban egyet. A BBC szerint többen kritizálták a kormányt, mert úgy vélik, egy-egy sportág fejlődése érdekében érdemes áldozni.

A házigazdák a legtöbb érmet, összesen kilencet pályakerékpárban és evezésben szerezték, atlétikában hat, bokszban, lovaglásban és vitorlázásban pedig 5-5 érem volt a mérleg.