Csonka: Ez volt a B-terv, a pontszerzés

2012.08.01. 19:45
A sportpisztolyos Csonka Zsófia élete legnagyobb sikerét érte el a londoni olimpián, a döntőben a negyedik helyen is állt, a végére viszont nem volt harcban az érmekért, hatodik lett.

„Úgy mondanám, hogy a B-terv sikerült. Az A-terv természetesen az volt, hogy most nem itt beszélgetek, hanem épp a ceremóniánál van jelenésem egy kisebb fémdarabért” - kezdte viccesen döntője után. Közben nem figyelte, hányadik, mert azzal önmaga alatt vágta volna a fát, csak a lövésekre összpontosított.

Az erős fények zavarták, mert nem hozhatott be a lőállásba olyan szemellenzőt, ami tompította volna. A döntő előtti szünet nem zavarta meg, igazából a nagy kihívás a lassúról a gyors lövészetre átállni. Csonka a gyorssal biztosította a helyét a fináléban, mert a lassúban tizedik is volt.

DKOKO20120801035
Fotó: Kollányi Péter

„De nem akarom erre fogni. Kevésen múlt, a döntőben egyébként is gyakori, hogy valaki nagyon megindul előre, vagy éppen nagyon megindul hátra, ahogy itt a thaiföldi a második helyről a nyolcadikra koppant. Azt szokták mondani, ha rólunk van szó, hogy jönnek a döntőre szórakozni, akkora kilengések vannak. Viszonylag stabilan lőttem, de nem eléggé, nem fért bele, hogy rontottam párszor, de legalább nem feltűnőt, nem a tábla fehér részébe lőttem, mint a juniorok. Pontosan nem is emlékszem, melyik lövések voltak gyengébbek, de volt 8,3-mam is. Szerencsére most, nem az alapversenyben, mert ott egy rontás végzetes. Összességében elégedett lehetek. Hogy milyen lesz a visszhangja? Nem tudom. A helyezések Magyarországon nem igazán számítanak.”

Csonka már azzal hatalmas bravúrt ért el, hogy kijutott, mert világbajnokoknak nem sikerült kvalifikációt szerezniük.