Kirúgták a Deutsch ellen szavazó edzőt

2012.07.16. 12:20
Alig két héttel az olimpia előtt mondtak fel az egyetlen olimpiai résztvevő női tőrvívó edzőjének az MTK-ban. Mohamed Aida mesteredzője, Solti Antal a klubvezetés akarata ellenére is részt vett a vivószövetség június végén rendezett elnökválasztásán, ahol Deutsch Tamás, az MTK vezetője is indult a posztért, de súlyos vereséget szenvedett. Deutsch szerint a kirúgásnak nincs köze a szavazáshoz.

Magyar Vívószövetség rendkívüli közgyűlése június 30-án az MTK elnöki és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki címével felruházott Deutsch Tamás helyett Csampa Zsolt fideszes országgyűlési képviselőt választotta meg a szövetség elnökévé. A 2017-ig tartó megbízatást eldöntő voksoláson Deutschot mindössze 21-en támogatták, míg a kevésbé ismert Csampa 56 szavazatot kapott.

Solti Antal a pekingi olimpián, 2008-ban
Solti Antal a pekingi olimpián, 2008-ban
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A tisztújításon az MTK hivatalosan csak egy Deutsch által vezetett háromfős delegációval vett részt, vidéki klubok azonban megbízó levelet adtak több MTK-s edzőnek is, akik így szintén szavazati jogot szereztek.

Az esemény után néhány nappal az MTK ügyvezető igazgatója behívatta Solti Antalt, az MTK tőr mesteredzőjét, aki szintén ott volt a vivőszövetségi elnökválasztáson, és átadta neki felmondását.

Solti Antal a női tőrválogatott vezetőedzőjeként, a londoni nyári olimpiai játékokra utazó magyar csapat tagjaként készült hivatalos portréja.
Solti Antal a női tőrválogatott vezetőedzőjeként, a londoni nyári olimpiai játékokra utazó magyar csapat tagjaként készült hivatalos portréja.
Fotó: Kollányi Péter / MTI

Solti az Indexnek azt mondta, 30 éve dolgozik a klubnál, azóta rengeteg eredményt hozott a csapatnak, most is éppen az olimpiára készíti fel tanítványát, a női tőrözők közül egyedüliként kvalifikációt szerzett Mohamed Aidát.

„Az éles helyzet ellenére az MTK vezetése úgy döntött, hogy felment a munkavégzés alól, elvették az állásom, a londoni indulás előtt még ezzel is foglalkoznom kell" – jelentette ki az edző, hozzátéve, hogy közismert volt, nem támogatja Deutschot az újabb poszt elnyerésében.

Solti szerint nehezen támogatható az a vezető, aki saját klubját sem tudja menedzselni. Nyolc-kilenc MTK-s edző hónapok óta kölcsönökből él, mert már körülbelül egy éve nem kaptak fizetést. Jó néhány versenyző is hasonló cipőben jár, az ő esetükben 7-8 hónapos elmaradásban van a klub.

Deutsch Tamás, akit szabadsága közben sms-ben értünk el, annyit közölt, hogy a vívószakember eltávolítása nincs kapcsolatban a szövetségi fiaskóval. „Nekem fogalmam sincs, hogy Solti kire szavazott, titkos szavazás volt. Én egyébként abban a hiszemben vagyok, hogy az MTK edzője az MTK elnökét támogatta.” Deutsch szerint a kirúgás oka inkább abban keresendő, hogy „véget ért az olimpiai ciklus”. Az év végéig több szakosztályban több sportoló és edző távozik majd, helyükre pedig újak érkeznek – írta Deutsch.