Janics és Marosi a szombat hősei

2012.08.11. 23:20
Az olimpia tizenötödik napján nem feszültek pattanásig az idegeink, mivel csapatsportban szombaton nem voltunk érdekeltek. Janics Natasa és Marosi Ádám bronzérmet nyert, nézzük, hogyan.

Kajak-kenu Amikor az olimpiai játékok megnyitása előtti napokban körkérdést intéztünk a legnagyobb magyar aranyesélyesekhez, a 30 éves Janics Natasa volt a legmagabiztosabb. Arra a kérdésre, hogy hány, nála jobb képességű versenyző van a mezőnyben, így válaszolt: "Nincs senki. Ugye ez nem nagyképűség? Én nagyon tisztelem az ellenfeleimet, de magamat is becsapnám, ha azt gondolnám, bárki is jobb nálam. Ha sikerül rendesen felkészülnöm, ha sikerül mindent rendesen összeraknom, nem ismerek olyat, aki gyorsabb lenne nálam kétszázon."

Nála jobb képességű tényleg nincs, de hiányzott valami: talán a szélmentes idő, talán a felkészülési idő alatti több versenymentes időszak, talán, és ez lehet a kulcs, tavaly született gyermeke. Mindennél jobban szeretett volna neki és férjének aranyat nyerni, de most nem sikerült.

A 200 méteres futamot az az új-zélandi Lisa Carrington nyerte, akit Janics szülése előtt két héttel megnézett egy szegedi versenyen, mert tudta, nagy vetélytársa lehet Londonban. Végül a Kozák Danuta által 1 500 méteren legyőzött ukrán Oszipenko-Radomska is megelőzte. Vigasztalja őt a tény: A Kovács Katalinnal elért 500 méteres ezüstérme és a mostani bronza nélkül az olimpiai kajak-kenu versenyek éremtáblázatát nem nyerte volna meg Magyarország (3 arany, 2 ezüst, 1 bronz) Németország (3, 1, 2) és Ukrajna (1, 2, 0) előtt. (Az éremtáblázatot különben utoljára 2000-ben nyertük meg.) Hogy kitart-e Rióig, azt nem tudni, de tény: most egy kicsit elment a kedve a kajakozástól.

A mindössze 21 éves Dudás Miklós hatodik lett kajak 200 méteren, Vajda Attila pedig a kenu 200 méter B-döntőjében harmadiknak csapott célba.

Öttusa Alakítgathatják akárhogy az öttusa szabályrendszerét, a magyarokkal számolni kell. Ez az első olimpia, amikor a futást és a lövészetet összevonták, és lényegében négytusát csináltak belőle. Ha ez az ára, hogy a látványos triatlon felfutásával még többet támadott öttusa az olimpia műsorán maradjon, hát legyen.

A lényeg: Marosi Ádám bronzérmes (Kasza Róbert 12.), és ezzel nagy hagyományok folytatója lett: az 1952 és 2008 között rendezett, magyarok részvételével zajló 14 olimpián 10-szer állt magyar a férfi öttusa dobogóján. A kétezres években úgy tűnt, hogy a hagyomány megszakad, mivel Athénban egy 8. és 18., Pekingben egy 19. és egy 32. helyet szereztünk.

A 28 éves, a 2009-es londoni vébén aranyérmes Marosi teljesítménye azért is nagyszerű, mert a rettegett oroszok, akik az előző három olimpiát megnyerték, mind mögötte végeztek.

Egyebek A teljesség igényével a többi, szombaton versenyző magyar eredménye:

  • Női 20 km-es gyaloglás: Madarász Viktória 41.
  • Birkózás: szabadfogás, 120 kg: Ligeti Dániel a nyolcaddöntőben kikapott és kiesett.
  • Hegyikerékpár: Benkó Barbara 27.