EVEZÉS

2012.07.28. 11:34

A verseny és lebonyolítás

Evezésben 550 sportoló (353 férfi és 197 nő) indul. A két nemben, összesen 14 versenyszámban avatnak bajnokot. Az előfutamokból, majd a reményfutamokból továbbjutók a középdöntőben folytatják, innen a legjobb 6 egység kerül a döntőbe, a további helyezések sorsáról a B (7-12. hely), a C (13-18. hely), illetve a D döntő (19-24. hely) határoz. A versenyeket július 28. és augusztus 4. között rendezik. Ha az időjárás miatt csúszás lesz a programban, augusztus 5. a tartaléknap.

Fotó: Voishmel / AFP

A helyszín

A Buckinghamshire-ben található Eton Dorney-t 2006-ban, mintegy 17 millió fontos költségvetésből építették, az Eton College tulajdonában álló létesítményben 23 500 néző foglalhat helyet.

Az olimpiai múlt

Az evezés már az 1900-as párizsi játékokon szerepelt a műsorban, a könnyűsúlyúak az 1996-os atlantai olimpián állhattak először rajthoz.

A magyarok

Magyarország eddig három éremmel büszkélkedhet. 1908-ban Levitzky Károly egypárevezésben lett megosztva harmadik. 1948-ban, Londonban a Szendey Antal, Zsitnik Béla és Zimonyi Róbert kormányos kettes harmadik, 1968-ban, Mexikóvárosban a Melis Zoltán, Sarlós György, Csermely József, Melis Antal kormányos nélküli négyes második lett.

Olimpiai bajnokaink

Magyarország még nem nyert a sportágban aranyérmet.

Fotó: Voishmel / AFP

A sportág legendás olimpiai alakjai

A román Elisabeta Lipa 1984-ben nyerte az első olimpiai aranyát, majd húsz évvel később az ötödiket, nyolc olimpiai érmével a legsikeresebb evezős. A férfiaknál Steve Redgrave öt egymást követő tornán – 1984 és 2000 között – tudott az élen végezni. Ugyancsak öt aranya van egy másik román hölgynek, a párosban és nyolcasban első Georgeta Damian.

Tudta-e…

…hogy Dr. Benjamin Spock, a világhírű gyermekgyógyász is nyert olimpiát? 1924-ben, nyolcasban lett első.
…hogy minden idők legfiatalabb olimpiai bajnoka egy 12 éves francia fiú, aki 1900-ban nyert olimpiát kormányos kettesben. A fiatal kormányos az díjátadó ünnepségen még volt, utána viszont eltűnt, így sosem derült ki a személyazonossága? A legidősebbet viszont ismerjük, ő a brit Guy Nickalls, aki 1908-ban, 41 éves lett a legjobb.
…hogy 1928-ban a vízen úszó kacsák miatt állt meg félúton az ausztrál Henry Pearce? Később aztán folytatta a versenyt, megnyerte a negyeddöntőt, majd később az olimpiát is.
…hogy az evezés az egyetlen olyan sport, ahol a résztvevők a célvonalnak háttal versenyeznek?

A legutóbbi világversenyek győztesei

   Olimpia  vb  Eb
Férfiak  
 
 
Egypárevezés Olaf Tufte (norvég) Mahe Drysdale (új-zélandi) Mindaugas Griskonis (litván)
Kétpárevezés David Crawshay, Scott Brennan (ausztrál) Nathan Cohen, Joseph Sullivan (új-zélandi) Saulius Ritter, Rolandas Mascinkas (litván)
Könnyűsúlyú kétpárevezés Zac Purchase, Mark Hunter (brit) Zac Purchase, Mark Hunter (brit) Lorenzo Bertini, Elia Luini (olasz)
Kormányos nélküli kettes Drew Ginn, Duncan Free (ausztrál) Eric Murray, Hamish Bond (új-zélandi) Nikolaosz Kuntulasz, Aposztolosz Kuntulas (görög)
Négypárevezés Lengyelország Ausztrália Oroszország
Kormányos nélküli négyes Nagy-Britannia Nagy-Britannia Görögország
Könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes Dánia Ausztrália Olaszország
Nyolcas Kanada Németország Lengyelország
Nők  
 
 
Egypárevezés Rumjana Nejkova (bolgár) Mirka Knapkova (cseh) Mirka Knapkova (cseh)
Kétpárevezés Georgina Evers-Swindell, Caroline Evers-Swindell (új-zélandi) Anna Watkins, Katherine Grainger (brit) Anasztaszija Kozsenkova, Jana Gyementyeva (ukrán)
Könnyűsúlyú kétpárevezés Kirsten van der Kolk, Marit van Eupen (holland) Hrisztina Giazicidu, Alekszandra Ciavu (görög) Krisztina Jazicidu, Alekszandra Ciavu (görög)
Kormányos nélküli kettes Georgeta Andrunache, Viorica Susanu Juliette Haigh, Rebecca Scown (új-zélandi) Juliette Haigh, Rebecca Scown (Új-Zéland)
Carmelia Lupascu, Nicoleta Albu (román)
Négypárevezés Kína Németország Ukrajna
Nyolcas Egyesült Államok Egyesült Államok Románia

A sportág olimpiai éremtáblája

 
 Arany  Ezüst  Bronz  Összes
NDK 33 7 8 48
Egyesült Államok 31 31 22 84
Nagy-Britannia 24 20 10 54
Németország 19 12 14 45
Románia 19 10 8 37
Szovjetunió 12 20 10 42
Olaszország 10 13 12 35
Ausztrália 10 10 12 35
Magyarország 0 1 2 3