Fazekas tagad, és tovább készül Londonra

2012.07.19. 18:58

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nem nevezte a londoni olimpiára a 2004-es játékokat megnyerő, de doppingvétsége miatt utólag kizárt Fazekas Róbertet. Fazekas a kétéves eltiltás után 2008-ban nyolcadik lett, a részvételi jogot a 2012-es olimpiára idén szerezte meg. A nevezés előtt kiderült azonban, hogy Fazekas szervezetében sztanozololt mutattak ki, ezért a MOB elvette tőle az olimpiai esélyt.

Csütörtökön kiderült, Fazekas B-próbája is pozitív lett, ezt közleményben ismerte el, amit ügyvédje, Czeglédy Csaba adott ki.

A közlemény teljes szövege a nyugat.hu-ról.

"Ügyfelem, Fazekas Róbert nevében és érdekében eljárva tájékoztatom a Tisztelt Közvéleményt, hogy a WADA akkreditált laboratóriuma a Magyar Antidopping Csoport által Ügyfelemtől 2012. június 16. napon levett vizelet ún. A-mintájában nagyságrendileg 1 ng/ml mennyiségű stanozolol nevű tiltott szert talált. 1 nanogramm a gramm 1 milliárdod része, ennél kisebb mennyiséget a WADA-laboratóriumokban gyakorlatilag ki sem tudnak mutatni. Az Ügyfelem által saját költségén megrendelt ún. B-minta az A-mintát igazolta. Fontosnak tartom kiemelni, hogy Ügyfelemtől a májusban levett minta negatív lett, és még legalább kettő ellenőrzése lett volna az olimpiáig.

A megbízásomból eljáró igazságügyi szakértő megerősítette, hogy egy nanogramm stanozolol egy milliliternyi vizeletben olyan ultracsekély mennyiség, amely tiltott teljesítményfokozásra nem alkalmas.

Fazekas Róbert nem doppingolt, semmilyen tiltott módon nem próbálta a teljesítményét fokozni.

Fazekas Róbert ellen a mai napig semmilyen eljárás nem indult. Neve eddig az ügy kapcsán jogszerűen leírható sem lett volna. A kormányrendeletben szabályozott előzetes felülvizsgálati eljárás nem a versenyző ellen irányul, hanem az addigi vizsgálati eredményeket vizsgálja felül, és végzi el az előzetes bizonyítást. Amennyiben az eddigi ismeretek birtokában a Magyar Antidopping Csoport – amely szervezet eddig is rendkívül korrekt módon járt el – elindítja a jogszabályban meghatározott tényleges eljárást, akkor Ügyfelem aláveti magát a hivatalos eljárásnak, és bizonyítani fogja, hogy nem doppingolt. Ennek érdekében 24 órán belül saját költségén megrendeli a laboratóriumi vizsgálat teljes dokumentációját, amely bármilyen eljáráshoz elengedhetetlenül szükséges. Továbbá saját költségén az akkreditált laboratóriumban be fogja vizsgáltatni az általa legálisan használt táplálékkiegészítőket, vitaminkészítményeket.

Fazekas Róbert a mai napig edz és készül a londoni olimpiára. A Magyar Olimpiai Bizottság arról őt nem értesítette, hogy nem vehet részt a világversenyen. A MOB eddigi eljárása jogsértő, azonban Ügyfelem az olimpia végéig ezzel nem kíván foglalkozni, azt tudomásul veszi, de ez jogról való lemondást nem jelent."

Az olimpián csak az indulhat, akit nemzetének olimpiai bizottsága benevez, vagyis Fazekas semmiképp.