Na de tényleg, hány aranyunk lehet?

2012.07.27. 15:32
A szerb pólósok tartanak tőlünk. Riválisa Gyurtára tesz, nem a japánra. Az a kajakkérdés, a hatból kinek jön össze arany. Ott van még Berki, Pars, a dzsúdósok. Mire jutnak a kézisek Londonban?

A volt MOB-elnök, Schmitt Pál kedvenc retorikai fogása volt, hogy huszonegy éremmel elégedett lenne, és természetesen igazságos elosztásban reménykedett. Nem múlt el olimpia a vezetése alatt, amelyiken ezt a szlogent ne hangoztatta volna. A magyar sportot Pekingben azonban súlyos csapások érték, a váratlanul kevés, három arany visszafogott mindenkit.

Borkai Zsolt jelenlegi elnök ezért is mondta, hogy hárommal már elégedett lenne, mert hiába gyűjtjük össze az esélyeseinket, vagyis azokat, akik egyszer már egalább voltak Európa-bajnokok, illetve álltak világbajnoki dobogón, azzal semmire sem megyünk, ha harmadoljuk őket, nem ad valós képet.

Pekingben Kolonics György halálától a párbajtőrcsapat vergődéséig minden rossz összejött, ezért most csak jobb jöhet, kivált, mert Európában lesz az esemény, ahol az európaiak sokkal jobban szoktak szerepelni, a más kontinensről érkezők pedig halványabban.

Végigvettük a sportágakat, mire juthatunk.

Úszás

Mivel várhatóan az uszodában lesz meg az első magyar érem, ezért kezdjük Cseh Lászlóval, valamint Hosszú Katinkával.

A világranglistán tizedik Csehnek idolokat kell legyőznie, Phelps vagy Lochte 400 vegyesen is borzasztóan erős, reálisan a harmadik helyet kellene célba vennie, erre meg is van minden esélye. Még akkor is, ha ezen a távon Sanghajban csak huszonkettedik volt. 4:10-en belüli idő az alap, kár is ragozni, bár a győzelemhez 4:08-on belül kell célba érni. Pillangón jól kell úsznia, amivel tudja kompenzálni a mellúszást, de ami még ennél is fontosabb, a fordulókat, amiben az amerikaiak sokkal jobbak, egyszerűen leszakíthatják magukról.

Cseh László
Cseh László
Fotó: Ferenc Isza / AFP

Hosszú Katinka jó idővel nyert Eb-t, Debrecenben nem volt ott viszont a skót Hannah Miley, aki most biztosan nagyon fog menni. Hosszú bármire képes, és nemcsak pozitív értelemben, a legutóbbi vb legnagyobb csalódása volt, igaz, most nem hiányzik melőle Shane Tusup. Ő Dave Salo edző meghosszabbított keze, illetve Katinka szerelme, és láttunk már olyat, hogy egy ilyen impulzus csodákat hozhat. Hosszú 400 vegyesen harmadik a világranglistán, Miley mellett az amerikai Beisel van előtte, vélhetően eldöntik egymás közt az érmeket.

Gyurta Dániel külön fejezet. Az elmúlt két olimpián 17 férfi aranyból mindössze egy jutott Európának. Gyurta nem veszített Peking óta. Erre az egy aranyra neki van a legnagyobb esélye pillanatnyilag.

„Századok döntenek, ebben biztos vagyok. Személyesen ismerem mindkettőjüket, nemcsak a közös anyanyelv miatt, de Dani tette rám a jobb benyomást, pedig edzőtáboroztam Japánban is. Kicsit elfogult vagyok, de tudom, Kitadzsima nagyon veszélyes, különösen az olimpia évében, akkor mindig nagyon jól úszik. Mégis azt gondolom, hogy mivel Dani megverte őt tavaly Sanghajban, ez egy hatalmas lelki plusz neki. Egymás mellett fognak úszni, ez egész biztos, és nem hiszem, hogy ebbe más beleszólhat. Kitadzsima szerintem elviszi a száz aranyát, de kétszázon nem lesz meg neki pályafutása hatodik aranyérme” – értékelte az esélyeket a vajdasági Szilágyi Csaba, akinek a száz mell az erősebb száma, és szerb színekben lesz ott a mezőnyben.

Biczó Bence tavaly 200 pillangón vb-nyolcadik volt, most akár előrébb léphet. Kapás Boglárka, ha továbbra is ilyen ütemben fejlődik, akár még az éremért is harcban lehet 800 gyorson. Kis Gergő ugyanígy, ő tavaly vb-bronzot hozott 1500 gyorsról.

Hosszú távon Risztov Évára kell figyelnünk, megjósolhatatlan, mi minden történik kilométereken át.

Cselgáncs

Mivel a 48 kilós Csernoviczki Éva nem kapott rossz sorsolást, előfordulhat, hogy az első érem nem az uszodában, hanem az ExCel arénában születik meg, már szombaton. Holland, koreai és brazil ellenfelet kell legyőznie, és ha ez megvan, máris a döntőben találja magát. Leírva persze egyszerű, de mivel mindhármat legyőzte már többször is, nem megoldhatatlan a feladat.

Cselgáncsban 1992 óta nincs magyar érem, és mivel most hét magyar versenyez, komoly az esélye, hogy ez a sorozat végre megszakad. A nőknél pedig egyáltalán nem volt érem eddig.

Mészáros Anettnek a második fordulóban Edit Boschon kell túljutnia, ha ez sikerül, a japán Tacsimoto van az ágán. Boscht a 2010-es vb-n sérülten is verte, most kell újra abból a kitartásból előszednie valamit.

Mészáros Anett
Mészáros Anett
Fotó: AFP

Ungvári Miklós is megfelelő sorsolást kapott, sokáig juthat, motivációja egész biztosan lesz, hiszen eltiltott öccséért is küzdeni fog.

Vízilabda

Vasárnap délután mutatkozik be Kemény Dénes csapata, az ősi rivális Szerbia az ellenfél, amely januárban megnyerte az Európa-bajnokságot. Keménynek úgy kell beosztania pár korosodó bajnoka erejét, hogy kedd reggel is felpörögjenek, és ha Montenegrót is sikerül legyőzniük, akkor szinte biztosan megvan a csoport első vagy második helye. Lényegében mindegy, melyik helyre futunk be, ha a második csoportban érvényesül a papírforma, és a horvát-olasz párosé az első két hely. Akkor ugyanis szinte mindegy, hogy a göröggel vagy a spanyollal kerülünk össze a kieséses szakaszban.

2000 óta nem volt ez a lebonyolítási forma, akkor két vereséggel értünk a KO-részhez, és ott már nem tudtak hibázni Birosék. Kásás visszatért, a blokkjai, a védekezése átlag feletti, a csapaton is sokat lendíthet.

Udovicsics kapitány amúgy a szerencsének is könyörgött elutazásuk előtt egy sort a szerb médiában, mondván, az nem lehet, hogy mindig jó csapatuk van, de nem nyernek egy olimpiát sem, mert azt kisajátítják maguknak a magyarok.

Kemény Dénes
Kemény Dénes
Fotó: Kovács Anikó / MTI

„Emellett panaszkodott is, de például a horvát Ratko Rudics nem hitte el neki, hogy ennyi sérültjük van. A szerbek azért kicsit tartanak is a magyaroktól, ez szembetűnő, mert épp egy olimpia jön. Olyanra nem volt példa, mióta az eszemet tudom, hogy egy szerb válogatott zárt kapus meccset játszott volna. Most pedig a világbajnok olaszokkal ezt tették Szabadkán. Persze nem félnek senkitől, de most valahogy nincs meg az a mindent elsöprő, túlcsorduló önbizalom. Tudják, ez olimpia, ami nem jött össze 1988 óta. Mintha kissé fóbiásak lennének. Érthetetlen volt az is, hogy Kínába utaztak felkészülésre, edzőmeccsekre, és a hatórás eltolódás utáni visszaállást meg sem várva, már kedden elutaztak Londonba. Szóval, kicsit furcsa most ez a csapat” – jelentette ki Tőke János, a vajdasági Magyar Szó rovatvezetője. Úgy véli, ha a kispadról megfelelő támogatást kap Montenegró, akkor ők jobbak lesznek a szerbeknél.

Kézilabda

Mocsai Lajos csapata vasárnap este játszik először, szintén egy Európa-bajnokkal, a végső győzelemre is esélyes Dániával. A kézisek helyzete annyiban lényegesen különbözik a pólósokétól, hogy ők egy meccsen sem lazíthatnak, mert négy ponttal, vagyis két győzelemmel akár ki is lehet esni a csoportból, igaz, öt ponttal például már meg is lehet nyerni azt. Négy éve pontosan így történt. Nagyon menni kell az elején, hogy ne kerüljünk behozhatatlan hátrányba. Mivel Mocsai tökéletesen ismeri csapata erősségét, illetve ellenfelei gyengéit, hatalmas meglepetés lenne, ha az utolsó fordulóra a szerbek ellen esélytelenül állnánk ki. Kivált, mert a felkészülési időszakban nem veszítettünk barátságos meccset. Idegenben vertük két góllal Szerbiát, valamint eggyel a címvédő Franciaországot. Most van a legjobb korban a csapat, és mivel most mindig van meccs utáni pihenőnap, sokkal könnyebb a csapat regenerációja – a 40 éves Pereznél ez mindig kulcskérdés -, nem olyan, mint egy vb-n vagy Eb-n, amikor egy váratlan nagy eredmény után egy váratlan vereség jött.

Nagy László
Nagy László
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Nagy László hozhatja el ezúttal a stabilitást, hogy egy héten át is kimagasló teljesítményre legyen képes a válogatott. Rögtön az első meccsen Mikkel Hansen semlegesítése lesz a feladata, akivel a Barcelonában játszott együtt. Utána Dél-Korea és a nyitott védekezés, utána Horvátország a feladat, majd a spanyolok, végül a szerbek. Hátborzongató a menetelés, ezt kell erővel és mentálisan bírni.

Lövészet

Sidi Péterben minden magyar reménye. Most van a legideálisabb korban, megvan a rutinja, az elhivatottsága, és még a tűz is benne, mert az előző olimpiák nem úgy sikerültek. Mindhárom puskás számban ott lesz.

Atlétika

Pars Krisztián a pekingi negyedik hely és a fehéroroszok kizárása utáni hercehurca után ebben a ciklusban megszerezte első Európa-bajnoki valamint világbajnoki érmét, elég valószínű, hogy folytatja a gyűjtögetést. Atlétikában azonban nem egyszerű a helyzet, hiszen könnyen lehet esős verseny, és olyan végeredmény, mint Sydneyben, váratlan győztessel. Kővágó kizárásával egy éremesély odalett.

Kajak-kenu

„Hát mit mondhatnék a magyarokról? Ha három aranyuk lesz, azon se lepődik meg senki” – mondta Panda János, Szerbia szövetségi kapitánya. Szerbia színmagyar női négyest – Bezdánból valók a versenyzők - állított ki a magyarok ellen, bár igazából Panda is elismeri, német-magyar harc várható az aranyért.

„Natasa pályafutására természetesen különösen kíváncsi vagyok, mert genetikailag benne van az arany. Ismertem az édesapját, nagyon büszke lenne rá. A tapasztalatuk Kováccsal nagyon sokat fog nekik segíteni a párosban.”

A magyar elnök, Baráth Etele is azt mondta, ha hat arannyal jönne haza a küldöttség, az sem lenne meglepetés. Hogy jönne össze a hat? Négy női, egy kenu, és a férfi páros (Dombi, Kökény) például. Ha megfelezzük az esélyeket, mint Pekingben, akkor is három marad. Az időjárás itt is tényező, többnyire balos szél van, de az összes magyar nagyon rutinos már.

A női négyes három vb-aranyat nyert a ciklusban, ennél többet nem lehet, most úgy hírlik, egyre inkább összerázódnak, ami nagyon fontos, hogy meglegyen a sebességük.

Torna

Berki Krisztián. Benne aztán bízhatunk, mert akármikor került nehéz helyzetbe, rendre megoldotta. A lólengés neki van kitalálva, a kínai rivális visszalépett, az angol, Smith persze ott lesz. Nála viszont jobb Berki. 45 másodpercben ezt meg kell mutatnia.

Berki Krisztián
Berki Krisztián
Fotó: Huszti István / Index

Vívás

Nagyon sokat elárul a sportág állapotáról, hogy nincs csapatvezető, és a csütörtöki sorsoláson nem volt ott hivatalban lévő magyar vezető. Négy olyan vívó jutott ki, közülük bármelyik érmes lehet. Szász Emese, Szilágyi Áron, Mohamed Aida és Imre Géza is nyert már egyéni vk-t, ahol általában sokkal sűrűbb a mezőn, mint egy olimpián. Az első feladat valamennyiüknek megoldható, onnan erőt meríthetnek.

Birkózás

Bácsi Péter már mindenkit legyőzött súlycsoportjában, Lőrincz Tamás most van a legjobb korban, de lehet, hogy előttük Módos Péter fog robbantani. Vagy ott van még a szabadfogású Ligeti Dániel, a jövő embere.

Öttusa

Három magyarnak van egyéni érme nagy versenyről, senkit nem lepne meg, ha nyernének.

A Kiemelt sportágakon kívül persze van még tenisz, asztalitenisz, ökölvívás, vitorlázás, triatlon, van még jó néhány olimpikon, akikre figyelni fogunk, de a sikerességünket a fent említett sportágak fogják meghatározni.

Hét magyar arany lesz?

Hét magyar sportolót is favoritnak tart a William Hill: a legtekintélyesebb brit fogadóiroda oddsa atlétikában, úszásban és tornában egy-egy, kajak-kenuban pedig négy aranyat jövendölnek a magyaroknak. A lólengésben induló Berki Krisztián számít a magyarok legnagyobb esélyesének, szintén komoly sansza van a győzelemre Janics Natasának kajak egyes 200 méteren, majd a Janics, Kovács kajakkettős (500 m) következik. A kalapácsvető Pars Krisztián sikerére 2,5-szeres pénzt fizetnek, a mellúszó Gyurta Dánielére 200 m-en 2,62-szorosat, a kajakos Kozák Danutáéra 500 m-en 2,75-szorosat. A sort a kenus Vajda Attila zárja, ha ő elsőként ér célba 1000 méteren, az kereken 3-szoros nyereményt jelent. A címvédő férfi vízilabda-válogatottat csak a második helyre várják, a szerbek az esélyesek. A férfi kézilabda-válogatott londoni elsőségére 34-szeres pénzt kínál a William Hill, ezzel Mocsai Lajos csapata a svédekkel holtversenyben a hetedik-nyolcadik helyen szerepel az aranyéremre esélyes csapatok között.