Meglehet az első magyar úszóérem

2012.07.28. 13:55 Módosítva: 2012.07.28. 14:39
A mellúszó óriási országos csúccsal jelentkezett gyengébb számában. Hogy rúgta ki önmaga lábát Cseh?

A 400 vegyesen induló Cseh László váratlan kiesése után a szintén ugyanebben a számban versenyző Hosszú Katinka, valamint a 400 gyors hazai legjobbja, Kis Gergő kitett magáért. Cseh a köztévének azt mondta Londonban, belerúgott egyet önmagába, mert nem érezte igazán, hogy lassú a jól kezdő, a pillangó után világcsúcsrészidőt teljesítő Phelps tempója.

2012-07-28T111124Z 1107997798 LM2E87S0V2P8K RTRMADP 3 OLY-SWIM-S
Fotó: David Gray / Reuters

A 2009-es világbajnok Hosszú a harmadik idővel (4:33.77) jutott a fináléba. „Kezdjük a legfontosabbal: megvan az első olimpiai döntőm. Az első fellépésem előtt mindig izgulok, most is ez történt, de úgy éreztem, hogy maradt még bennem erő. Most elmegyek levezetni, aztán aludni egy kicsit, és abban bízom, hogy estére még jobb leszek. A gyorsban még maradt pár tized, ezt szeretném előhozni.”

Hozzátette, nem lepte meg őt a több mint két másodperccel gyorsabb 16 éves kínai, Je Siven, mert tavaly ő nyerte a 200 vegyest, és csak idő kérdése volt, hogy a hosszabb távon is jó lesz. Még nála is jobbat ment pár századdal az amerikai világranglista-vezető Elizabeth Beisel.

Az Amerikában tanuló versenyző mögött fél másodperccel maradt le a másik kínai, míg a spanyol Belmonte majdnem eggyel. Ha ez a különbség megmarad, meglehet az első magyar úszóérem.

Kis Gergő futamában kizárták az olimpiai címvédő dél-koreai Pakot, aki az ajkai úszó előtt ért a célba. Kis így is simán döntős lett, a negyedik helyen.

„Kiúsztam magam, és nem volt könnyű, a végén alig láttam, mennyit úsztam. Ha 3:48, akkor nincs is miről beszélni, kevés a döntőhöz, ha 3:46, az elég. Kérdeztem a mellettem lévő ukránt, ő hogy látja a táblát, de ő is azt mondta, nem látja, olyan messze van. Hát végül 3:46 lett, de egyáltalán nem éreztem, hogy a csúcsom közelében vagyok. Az első kétszáz amúgy nagyon erős volt, azt viszont eléggé éreztem. Akkor le kellett állítani a lábam, de ugyanakkor 150-nel a vége előtt a hajrát is meg kellett indítani, mert különben kieshettem volna. A vegyesúszókról nincs véleményem, mert én gyorsúszó vagyok. Ilyen a sport, egyszer odaadják, másszor nem” - összegzett Kis, aki a tavalyi sanghaji vb-n megdöbbentő nyilatkozatot tett bronzérme után. Akkor felelevenítette, hogy nem 400 vegyesen úszik.

A nap legkellemesebb meglepetése Gyurta Dánielé volt, aki életében először egy percen belül úszott 100 mellen. Még az elutazása előtt úgy nyilatkozott, bombaformában van.

2012-07-28T111519Z 2086794541 LM2E87S0V9J8P RTRMADP 3 OLY-SWIM-S
Fotó: Toby Melville / Reuters

„Országos rekordot akartam délután, hát nagyon nem vagyok boldogtalan, hogy ez már délelőtt sikerült. Megvannak a saját céljaim, és továbbra is csak azt mondhatom, hogy a kétszázra készülök. Inkább azt mondanám, hogy biztató, minthogy kellett egy ilyen eredmény, de azért persze számítottam rá. Ha kívülről az utolsó tíz méter könnyűnek is látszódhatott, belülről nem volt az, bár akkor nyertem meg a futamot. A jó kétszázhoz nekem a legfontosabb, hogy az első száz valami ilyesmi legyen.”

„Legyen igazad” - válaszolt a kérdésre, hogy lesz ez még jobb is.

Az 59.76-ot úszó Gyurta elé 13 századdal fért be a címvédő Kitadzsima, a különbség korábban másodperc körüli volt, vagyis abszolút biztató, hogy már nem sokkal erősebb a japán, akitől kétszázon tavaly elvette a veretlenséget. Este a középdöntő vár a mezőnyre.