Hogy fut össze Bolt évi 20 millió dollárt?

2012.08.07. 12:17

Usain Bolt a Forbes magazin becslései szerint az elmúlt egy évben 20,3 millió dollárt szedett össze szponzorszerződéseiből, rajtpénzeiből és pénzdíjaiból. Hiába a világ egyik legnépszerűbb sportolója, így sincs a leggazdagabbak között.

A 2008-as pekingi olimpiáig Bolt csak egy volt a sok sprinter közül, csak a Puma támogatta addig egy kis összeggel, az ott futott három világcsúcs és megszerzett három olimpiai aranyérem, valamint a mindehhez hozzájövő lezserség és showman-ség azonban a világ legismertebb sportolói közé repítette. A futóból brand lett, és egyre többen láttak benne üzletileg is jól kiaknázható lehetőséget.

83794544
Fotó: Julian Finney

A sportitalokat gyártó Gatorade, a svájci óragyár, a Hublot és a Virgin Media is megkereste reklámszerződésekkel, a Visa is megnyerte magának, majd a londoni olimpiai kampányába is bevonta. Idén leszerződött vele a Soul Electronics, ahol már tervezik a Usain Bolt márkanév alatt forgalmazandó fejhallgatókat, és júniusban a Nissan is megkínálta több millió dolláros szerződéssel.

Bolt legnagyobb szponzora továbbra is a Puma, évi 9 millió dollárt kap tőlük, ami egy atlétának elképzelhetetlenül magas összeg, a sportszergyártó a vele szerződött futballistáknak és baseballosoknak nem nagyon fizet egymilliónál többet.

A versenyeken ehhez képest csak elenyésző összeget tud összenyerni, a legjobban fizető Gyémánt Ligákon 10-10 ezer dollár jár egy-egy győzelemért, a sorozat lezárultával pedig 40 ezret tud elvinni az összetett győztese. Bolt a 14 GYL-ből általában 7-9-en fut, és nyer. A világbajnokságon 60 ezer dollárt fizet egy győzelem, a világcsúcsért 100 ezer dollár bónuszt kaphat. Bolt persze már van akkora név, hogy ennek többszörösét rajtpénzként is elkérhesse. A versenyekre 200 és 350 ezer dollár közötti összegekért megy el, de ennyit valószínűleg be is hoz a szervezőknek, csak miatta is összejöhet a telt házas stadion.

Nem véletlen, hogy az olimpia legdrágább jegyei is a százas döntőre szóltak, egy ülöhely ezer dollár körüli összegbe került, de így is több mint egymillió igénylés futott be.

Bolt a maga húszmilliójával tíz-húszszorosát keresi annak, mint amennyit más atléták össze tudnak szedni, de Floyd Mayweather-höz (87 millió) vagy Kobe Bryanthez (52,3 millió) képest sehol sincs. A Forbes listáján is csak a 63. helyre futott be.