Eltűnt egy kis NDK és néhány éremesély

2012.08.10. 23:48 Módosítva: 2012.08.10. 23:49
Az elmúlt napok éremesője után csöndes napunk volt pénteken. A birkózó Hatos Gábor elődöntős volt, de végül csak ötödik lett. A férfi kézilabdások szintén elődöntőztek, de szintén kikaptak. Nyertek, de gyenge játékkal a férfi vízilabdázók. A nap jó híre, hogy két kajakosunk bejutott a szombati sprintdöntőbe, és hogy az amerikai futónők ma már gyorsabbak az NDK-soknál.

Nem sikerült sporttörténelmet írnia a magyar kézilabdacsapatnak. Pedig ha megverték volna a svédeket, akkor egyetlen győzelem két történelmi sikert ért volna: olimpián még sosem voltunk döntősök és sosem győztünk a svédek ellen.

Pedig nem sokon múlt. Csak sajnos a svédek az első félidőben túl sokat szabálytalankodtak, így túl sokat voltunk mi emberelőnyben.

Az ember azt gondolná ugyan, hogy amikor hat nagydarab magyar ember öt nagydarab svéd emberrel áll szemben támadáskor, akkor mindig van valaki szabadon, ami jó. És amikor védekezésnél kell öt emberrel elbánnia hatnak, az is jó.

Az ember téved, a matematika téved. A svédek négy emberhátrányos gólt lőttek az első félidőben, és volt olyan kétperces kiállításuk, ami alatt egyet sem kaptak. Ezt a félidőt hárommal nyerték, ebből a hátrányból később sem sikerült már egyenlíteni, csak felzárkózni, pedig egygólos hátránynál két ziccerünk is volt. Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint emellett az átlövések is hiányoztak, de persze az is biztos, hogy az Izland elleni kétszeri hosszabbítást hozó negyeddöntő nagyon sokat kivett a csapatból.

A mai meccs pedig talán Császár Gábort is kivette a bronzmeccsről: az irányító külső bokaszalag-sérülést szenvedett, nem tudni, vasárnap játszhat-e a franciáktól 25-22-es vereséget szenvedő horvátok ellen a bronzéremért. Egyébként ismét esély van sporttörténelmet írni, hiszen még olimpiai dobogón sem álltak soha a magyar férfi kézilabdázók; negyedikek voltak négyszer is, legutóbb 2004-ben.

A birkózó Hatos Gábor a szabadfogásúak 74 kilós súlycsoportjában szintén a bronzéremben reménykedhetett, miután egy kínai és egy kazah versenyző legyőzése után kikapott az elődöntőben az iráni Gudarzitól. A bronzmeccsen azonban az üzbég Tigievet sem tudta legyőzni – az első menetben akcióval, a másodikban akció nélkül döntetlen után veszített –, így az ötödik helyen végzett a korábban egy világbajnoki és egy Európa-bajnoki bronzérmet szerző egri születésű birkózó.

És szintén ötödik lehet a magyar vízilabdaválogatott is, de ez egyfelől korántsem olyan nagy siker, mint a 19 fős mezőnyben induló Hatos ötödik helye, másfelől az olaszok ellen szerdán elvesztett negyeddöntő után a mai ausztrálok elleni meccsen is bántóan gyenge volt a csapat játéka. A meccs elején 4-1-re elhúztak ugyan, de az ausztrálok fordítottak. A harmadik negyed után ismét a mieink vezettek, de az utolsó két perc már ausztrál előnnyel kezdődött; Kemény Dénes szerint végül a szív diadalával összejött a 10-9-es győzelem.

Az ausztrálok egyébként három vereséget szenvedtek a csoportkörben, az olasz-spanyol-horvát hármas ellen egyetlen negyedet tudtak megnyerni. A spanyoloktól, akikkel a magyar csapat az 5. helyért játszik, 13-9-re kaptak ki, szóval Kásáséknak a mainál összeszedettebb és jobb játék kell az utolsó meccsen.

Douchev-Janics Natasa viszont pénteken is igazolta a kajak-kenu sprintszámokban, hogy összeszedett: az elő- és középfutamot is megnyerve jutott a szombati döntőbe.

Szintén döntős lett a férfi kajakos Dudás Miklós a 200 méteres távon, a kenu 200-ban viszont Vajda Attila csak B-döntőbe került. Ezzel együtt nem alaptalan a remény, hogy az Eton Dorney-i pályán szombaton tovább bővül a 3 aranyból és 2 ezüstből álló kajak-kenus gyűjtemény.

Egyébként az éremeső négy napja után pénteken egyetlen magyar sportoló sem állhatott dobogóra, a felsoroltakon kívül egy úszónk versenyzett: Gyercsák Csaba a hosszútávúszás 18. helyét szerezte meg.

No, de ne legyünk olyan elfogultak nemzetünkkel, mint egy Magyar Hírlap-előfizető vagy a BBC olimpiai stábja! Hiszen az olimpián rajtunk kívül ma is dübörgött az élet.

A legnagyobb szenzációt az Atlétikai Stadion hozta: az amerikai női 4x100-as váltó az NDK futóinak 27 éves világcsúcsát fél másodperccel megdöntve nyert – jó látni, hogy látványosan fejlődik az orvostudomány, és majdnem három évtized után utolérte az egykori keletnémet szintet.

Az amerikaiak egyébként 41 arannyal vezetik az éremtáblát a 37 aranyas kínaiak előtt.

Egy amerikai futónak, Morgan Ucenynek másért lesz emlékezetes az olimpia: az 1500-as síkfutó azután, hogy négy éve Pekingben elesett a döntőben, most ismét döntőzhetett.

És ismét elesett.

A számot végül a török Cakir Alptekin nyerte a szintén török Bulut és a bahreini, de etióp származású Maryam Juszuf Dzsamal előtt. Dzsamalnak az első olimpiai érmét köszönheti a bahreini sport (a másodikat köszönhetné, de négy éve Rashid Ramzitól doppingvizsgálat után elvették az aranyérmét). A törökök pedig megduplázták érmeiket, eddig birkózásban volt egy bronzük és tékvandóban egy aranyuk.

Történelmet írt még egy atléta: a műlábakon futó Oscar Pistorius a dél-afrikai váltóban döntőt futott a 4x400-on. Ő az első, aki paralimpiai után olimpiai döntőben is versenyezhetett, végül nyolcadik helyen végeztek.

Az atlétikai pályán volt egy különös női kalapácsvető verseny is: a német Heidlernek előbb érvénytelenítették, majd az összes dobás után újra érvényesítették egy kísérletét, amivel harmadik lett, a győzelmet olimpiai csúccsal az orosz Liszenko szerezte meg.

Pénteken egyébként 17 bajnokot avattak (ennek ellenére Magyarország maradt az éremtáblázat 8. helyén a 8 arannyal, 3 ezüsttel és 4 bronzzal). Megszerezte első londoni aranyérmét Kolumbia és Bahama, utóbbinak egyben ez az első érme az idei olimpián, míg előbbinek összesen is csak a második, és ezt is nő produkálta: most a BMX-es Mariana Pajón nyert olimpiát, míg 2000-ben a súlyemelő María Isabel Urrutia. A pénteki nap végén 82 országnak volt érme, ebből 47-nek aranya a londoni olimpián; négy éve a játékok végére 86 ország szerzett érmet, ebből 54 aranyat. Ha most kisebb lesz ez a szám, az többek között az osztrákok lúzerkedésére is fogható – lehet, hogy most Bécsben kezdeményeznék a Monarchia közös olimpiai csapatát.

És végül: pénteken kialakultak a férfi csapartsportok döntői. Vízilabdában olasz-horvát meccs lesz az első, szerb-montenegrói a harmadik helyért. A kézilabdát tudjuk (francia-svéd döntő, horvát-magyar bronzmeccs), kosárlabdában Spanyolország-USA lesz az aranyért, Oroszország-Argentína a bronzért, röplabdában brazil-orosz döntőt és bolgár-olasz kisdöntőt játszanak. Futballban pedig, bár ez már korábban eldőlt, brazil-mexikói döntő lesz, a bronzmeccset ma játszották, Dél-Korea megverte Japán, ezzel 44 év után újból érmet szerzett.