Jerzy Dudek a plasztiklabda alatt

2011.11.12. 15:29
Új sorozatunkban bejárjuk a 2012-es londoni olimpia helyszíneit. Első utunk a Docklandsben álló ExCeL csarnokba vezetett, ahol riporterünket egy futballcelebritás stábja itatta lengyel vodkával, hazájuk turisztikai lehetőségeit népszerűsítve az épp zajló utazási vásáron. A csarnok egyébként nagy és jellegtelen.

Mindenről Jerzy Dudek tehet – gondoltam magamban, miközben a konferencialátogatóktól hemzsegő, gigantikus londoni ExCeL csarnokon verekedtem keresztül magam, a kiállítók telefonkönyv vastagságú listájával és tucatnyi prospektussal tömött bio-vászonzsákot vonszolva. Pedig a Liverpool legendás lengyel kapusa csak ártatlanul állt kék bársonyzakójában egy csocsóasztal mellett, és tűrte, hogy a fotósok arcon vakuzzák.

A World Travel Market nevű  kiállításon történt mindez – mely Európa egyik legnagyobb turisztikai szakmai vására - ahol elkövettem azt a hibát, hogy kóstolás nélkül felhajtottam a kedves lengyel hoszteszlányok által kínált narancslevet. Amiről rögtön kiderült, hogy bizony vodka-narancs volt.

Beférne négy Parlament

Így aztán kissé szédülő fejjel folytattam utamat a standok között, bár erről nem csak a koktél tehetett. Az ExCeL ugyanis megdöbbentően hatalmas. Egy teljesen dobozszerű épületet képzeljünk el, mely két keskeny, hosszú csarnokból és a közöttük végigfutó folyosóból áll, ahol éttermek, kávézók és egyéb kiszolgálóhelyiségek találhatók. Az épület százezer négyzetméter alapterületű, a két csarnok egyenként 44 ezer négyzetméteres. Ez azt jelenti, hogy mindegyikbe bepakolhatnánk két-két  magyar Parlamentet (18 ezer négyzetméter), és még egy kis helyünk is maradna a tüntetők számára.

Itt rendezik majd a jövő  évi londoni olimpia több eseményét is, a két nagy csarnokot négy kisebbre osztva. Többek között a boksz, a vívás, a dzsúdó, a taekwondo, az asztalitenisz, a súlyemelés és a birkózás is az ExCeLben kap helyet. Korábban tartottak már itt triatlonbajnokságot és bokszmeccseket is, a londoniaknak azonban a csarnokról inkább az X-Factor ugrik be: Simon Cowell tehetségkutató műsorának tavalyi szériája annak idején itt tartott nyílt napot, melyre tízezer lelkes jelentkező érkezett. Idén ugyanezt a válogatást a közeli O2 Arenában tartották, mely szintén olimpiai helyszín.

Míg London iszonyatos összegeket költ új olimpiai csarnokok építésére és a régiek kibővítésére, az ExCeLlel nincs sok munka, csak annyi, mint egy nagy kiállítás építésénél. A közlekedése is ideális, hiszen úgy épült, hogy egyszerre több tízezer ember is gond nélkül el tudjon jutni a csarnokba. Két vége két metrómegállóhoz (pontosabban DLR, vagyis HÉV-megállóhoz) csatlakozik, így a fedett hidakon zuhogó esőben is száraz fejjel sétálhatunk be a szerelvénytől az épületig.

Lanovka a Temze felett

A tervek szerint az olimpia látogatóinak 100 százaléka tömegközlekedéssel érkezik majd a helyszínre, tudtam meg Gemma Parkhouse-tól, az ExCeL London kommunikációs igazgatójától. „A látogatók a DLR mellett gyalogosan, kerékpárral, parkolj-és-utazz buszokkal is eljuthatnak a csarnokhoz, és reményeink szerint 2012 júliusára megépül az Emirates Air Line nevű új lanovka, mely Észak-Greenwichcsel köti össze a csarnokot“. Az utasok a Temze felett lebegő kabinokban érkezhetnek az ExCeLhez, így gyakorlatilag egy panorámás városnézés is benne van a jegy árában.

„Bringatárolók is lesznek a kerékpárral érkezők számára, hiszen az A13-as út az egyik bringás szupersztráda“ – mondja a kommunikációs igazgató. Londonba jelenleg négy  bringás szupersztráda vezet, és 2015-ig további nyolcat építenek ki. Ezek olyan kerékpárutak, melyek gyakorlatilag a főbb utak szélén leválasztott, feltűnő kék színűre festett aszfaltcsíkok, és végig jól ki vannak táblázva. Valószínűleg az olimpia látogatói is jól teszik majd, ha bringára pattannak, elkerülve a dugókat és a zsúfolt metrókocsikat.

A legnagyobb brit gilisztafarm

Az ExCeLnél büszkék arra, hogy az épület egyike London leginkább környezetbarát rendezvényhelyszíneinek, és sorra nyeri az ökodíjakat. Itt található Nagy-Britannia legnagyobb gilisztafarmja, a rendezvények kajamaradékát ugyanis így reciklálják. „Az elmúlt három év során 65%-kal csökkentettük gázfogyasztásunkat, és 28%-kal villanyfogyasztásunkat“, mondja a szóvivő, aki azt is megjegyzi, idén a csarnokban keletkező szemét 89%-át újrahasznosítják.

A csarnok nem szép és nem ronda, tökéletesen utilitárius: gyakorlatilag észrevehetetlen hátteret szolgáltat a benne zajló eseményeknek, így a World Travel Marketnek is, ahol Lengyelországot egy gigantikus, áttetsző focilabdát mintázó, félgömb alakú stand képviselte. Az ország ugyanis hazánkkal ellentétben elnyerte a jövő évi futball-Eb rendezésének jogát, és ennek kapcsán lelkesen népszerűsíti magát minden lehetséges fórumon.

Ezért jelent meg a műfűvel borított padlójú plasztiksátorban Dudek is, aki egyébként annak idején ősellenségével, Sevcsenkóval együtt kampányolt az ukrán-lengyel eb-pályázat mellett. Az eb egyik nagyköveteként ezúttal nem volt sok feladata: míg a lengyel idegenforgalmi hivatal képviselője fogyasztásra buzdította a sajtó képviselőit, ő csak sejtelmesen mosolygott. Azért igazán szólhatott volna, hogy abban a pohárban nem csak narancslé van.