Kikaptak a pólósok? Na és!

2012.07.31. 23:16
A pekingi olimpián négy nap után egy ezüstéremmel a 25. helyen álltunk az éremtáblázaton, most – bár kedden, az olimpia negyedik napján nem gyűjtöttünk újabb érmet – egy arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal a 14. hely a miénk. És holnap jön Gyurta, de ne szaladjunk ennyire előre. Mi történt az olimpia negyedik napján? Tízes skálán értékeltük sportolóinkat.

Vízilabda: 10/2

"A csapat a kritikus pillanatokban, amikor vezetett és tovább növelhette volna előnyét, rendre hibázott. A játékosok mindig elrontottak valamit. Pedig megvolt a lehetőség a győzelemre. Az egynapos pihenő csütörtökön remélem jót tesz, s aztán következhet az újabb csata, valószínűleg az olaszok ellen, amikor már nincs javítási lehetőség."

2000. szeptember 27-én nyilatkozta ezt Kemény Dénes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, miután a második vereségünket is elszenvedtünk a Sydney-i olimpián.

A két vereséget már most, a második meccsünkön hoztuk, Sydney-ben csak az ötödik csoportmeccsünkön szenvedtük el a második vereséget, de ami a lényeg: végül megnyertük az olimpiát. Nem szabad tehát elkenődni azok után, hogy Szerbia után kedden Montenegró is megvert minket. Hátra van még a románok, a britek és az amerikaiak elleni meccs, majd jöhet a negyeddöntő. Egyszer csak belelendülünk.

Kézilabda: 10/6

Koreával találkoztunk, itt már nyugodtan elkenődhettünk volna, ha nem sikerül győzni, mert kit is vernénk egy olyan csoportban, ahol az olimpiai bajnok spanyolok és az Európa-bajnok dánok mellett Horvátország és Szerbia is ott van.

A koreaiak végül nem adták könnyen magukat. Mocsai kapitány azt nyilatkozta a meccs után, hogy a koreaiak játékstílusát Európában nem lehet modellezni. Nos, az első félidőben a miénket se nagyon lehetett, annyira pocsékul ment, volt például egy 11 perces szakasza a meccsnek, amikor egy gólt sem dobtunk, de összesen is csak hetet.

A második félidőben viszont mi produkáltunk egy 7-1-es sorozatot, no meg átálltunk a kétirányítós rendszerre, és már-már kedvünkre lődöztük a gólokat, végül 22-19-re nyertünk, valójában az utolsó pillanatig izgulni kellett. A lényeg: maradt esély a nyolc közé jutásra.

Cselgáncs: 10/4

Lehet, hogy a cselgáncs nézhetetlen sport, de jelzésértékű, hogy reggel a villamoson kétszer is kimondták a jukó szót. A bronzérmes Csernoviczki, az ezüstérmes Ungvári, de még a félig sérült ötödik helyezett Karakas is éppen elég magasra tette a lécet ahhoz, hogy egy igazi dzsudónemzet tagjaként drukkoljunk a tévé előtt Csoknyai Lászlónak. (Megfigyelték, hogy az utóbbi napok sikerei hatására egyre több ismerősük büszkélkedik cselgáncsozó ismerőssel, netán egyenesen rokonnal, és a legfrissebb felmérések szerint már azt se bánjuk annyira, mint korábban, ha cselgáncsozó költözik a szomszédunkba, netán cselgáncsozóhoz akar hozzámenni a lányunk.)

A 81 kg-os Csoknyai László (kékben) a legjobb 16 közé jutásért küzd a thaiföldi Putu Wiradamungga ellen.
A 81 kg-os Csoknyai László (kékben) a legjobb 16 közé jutásért küzd a thaiföldi Putu Wiradamungga ellen.
Fotó: Kollányi Péter / MTI

Csoknyai végül a 81 kg-osok nyolcaddöntőjében két intésért járó jukóval szenvedett vereséget a koreai Kim Dzse Bumtól. Kardunkba nem dőlünk, már az is nagy dolog, hogy a kétszeres világbajnoknak értékelhető akciója nem volt, csak az a jukó, azt tudnánk feledni.

Úszás: 10/4

Az olimpia előtt még azzal számoltunk, hogy Hosszú Katinka 200 m vegyesen, Cseh László 200 m pillangón érmes lehet. Cseh végül a döntőbe se jutott, Hosszú pedig nyolcadik lett. Nyolcadik lett a 4x200 m-es gyorsváltónk is.

A nap legbiztatóbb eredménye Gyurta Dánielé volt, aki a második legjobb idővel jutott 200 m mell szerdai döntőjébe, méghozzá úgy, hogy az utolsó 20 méteren már kiengedett. Jakabos Zsuzsanna 5. helyen jutott a 200 m pillangó döntőjébe, ahonnan Hosszú Katinka, ha egy hajszállal is, de lemaradt.

A vártnál eddig gyengébb úszószereplést persze egy cseppet sem bánjuk most, hogy a világ felfedezte végre Jakabos Zsuzsannát, akit egy amerikai lap az olimpiák történetének legszebb sportolójának nevezett.

Magyarok még

  • A bokszoló Káté Gyula (64 kg) 16-10-re verte egyiptomi ellenfelét.
  • Babos Tímea simán kikapott a német Kerbertől és kiesett a női tenisz második fordulójában.
  • Berecz Zsombor (vitorlázás, laser) a 23., Gádorfalvi Áron (szörf) a 33. Detre Diána (szörf) a 16. helyen áll.

Az éremtáblázat érdekességei

  • A pekingi olimpián négy nap után egy ezüstéremmel a 25. helyen álltunk az éremtáblázaton, most egy arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal a 14. helyen vagyunk.
  • Kína még Pekinghez képest is beleerősített: 2008: 13 arany, 3 ezüst, 4 bronz. 2012: 13 arany, 6 ezüst, 4 bronz.
  • USA is beleerősített: akkor 7 arany, most 9.
  • Franciaország 2008-ban arany nélkül állt négy nap után, most ők a 3. helyezettek az éremtáblázaton.
  • Nagy-Britanniának még nincs aranyérme, 2008-ban már kettő is volt.
  • Közép-Európából egyedül a románok előznek meg minket, egy ezüsttel és egy bronzzal van több nekik.