Kilenc magyar a cselgáncs Eb-n

2012.04.25. 15:13

Csütörtöktől szombatig kilenc cselgáncsozó - öt férfi és négy nő - képviseli a magyar színeket a cseljabinszki Európa-bajnokságon, amely az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó állomása. Előzetesen 13 magyar induló szerepelt a tervekben, ám a szövetség 66 kg-ban végül csak a címvédő Ungvári Miklóst nevezte, 70 kg-ban sem a 2010-ben aranyérmes Mészáros Anett, sem Szabó Franciska nem indul, a korábban ugyancsak Eb-első Hadfi Dániel (100 kg) pedig ezúttal csak szakkommentátorként működik közre.

"Teljes edzésmunkát végzek, de még csak 90 százalékos állapotban vagyok, bízom benne, hogy most már rendben lesz a novemberben megsérült térdem" - mondta az MTI-nek a londoni részvételt már korábban kiharcoló Mészáros. "Május végén a moszkvai Grand Slam-versenyen térek vissza, aztán jöhet a ráhangolódás az olimpiára."

Tóth László, az MJSZ elnöke derűlátóan latolgatta az esélyeket az Eb-re és az olimpiára egyaránt: "Legutóbb, Pekingben hat magyar dzsúdós küzdött, ezúttal már most megvan a hat kvóta, a hetedikhez megfelelő szereplés, a nyolcadikhoz pedig bravúr és szerencse kellene. Ebben az évben mindent a sikeres olimpiai részvétel alá rendelünk, ennek ellenére természetesen fontos számunkra az Európa-bajnokság is. Reményeim szerint több versenyzőnknek is sikerül majd érmet szerezni, nekik ez megerősíti a pozíciójukat, és önbizalmat is meríthetnek a sikerből, akiknek pedig nem sikerül dobogóra állni, azokat ez keményebb munkára fogja ösztökélni az olimpiai felkészülés során."

A szövetség első embere a cseljabinszki záróünnepségen jelképesen átveszi majd az Eb zászlaját, mivel jövőre Budapest ad otthont a dzsúdósport legrangosabb európai eseményének.

"Az olimpiai kvalifikáció szempontjából csak néhány súlycsoportban fontos számunkra az Európa-bajnokság, a meglévő nyolc kvalifikációs lehetőségünk mellett nem valószínű, hogy újabb helyeket szerezhetünk" - mondta Illyés Miklós szakágvezető. "Bízom benne, hogy Csoknyai stabilizálni tudja a helyét a kvalifikációs rangsorban. Farkas Bálint helyzete igen összetett, nem csak rajta múlik, hogy kiharcolhatja-e az olimpiai indulás jogát. Biztos vagyok benne, hogy a kontinens legjobb, már olimpiai kvalifikációt szerző dzsúdósai közül többen is kihagyják majd az Eb-t, így az erőviszonyok is átrendeződhetnek kissé, a csapatunktól ettől függetlenül két-három érem megszerzése reális elvárás lehet."

A magyar válogatottból eddig Ungvári és Mészáros, valamint Bor Barna (+100 kg), Csernoviczki Éva (48), Karakas Hedvig (57) és Joó Abigél (78) tekinthető biztos olimpiai résztvevőnek. A vasárnapi zárónapon a csapatversenyek lesznek, ám mivel nincs teljes keret, sem a 2009-ben Miskolcon aranyérmes magyar férfiak, sem az akkor harmadik helyen végzett nők nem indulnak el.