Duranttal a döntően sem tudtak mit kezdeni

2012.08.12. 18:23
A spanyolok hiába dobtak százat, de a végén felőrölte őket az Egyesült Államok kosárcsapata. Gasolnak majdnem kinyomták a szemét.

A címvédő Egyesült Államok csapata azzal a spanyol válogatottal találkozott az olimpiai döntőben, amely alegjobb nyolc között a franciákat és az oroszokat búcsúztatta. Az olimpia előtt Kobe Bryant még azt nyilatkozta, vegyék el az állampolgárságukat, ha nem győztesként térnek haza, számukra ugyanis csak az aranyérem az elfogadható. Végül nem kellett őket kiutasítani az országból.

Első negyed

A döntő első kosarát a kiváló pontátlaggal rendelkező Kevin Durant szerezte meg, majd Navarro hárompontosa következett, ezzel megalapozva a finálé hangulatát. A spanyolok Navarro révén nem csak tartották a lépést, hanem át is vették a vezetést, triplájával már 12-7-re is vezettek, de hamar egalizáltak az amerikaiak. A tripla-párbaj folytatódott, az első negyed felénél 18-14 volt az amerikaiaknak, Navarro a tizennégy spanyol pontból tizenkettőt vállalt. Újabb amerikai hármasok jöttek, hamar 25-16-ra módosították az állást.

A spanyolok 30-21-es állásnál kértek időt, Durantra azonban továbbra sem találtak gyógyírt. A negyed vége előtt Rudy Fernandez csinált olyat, amit az amerikaiak szoktak, látványosat zsákolva hozta fel a spanyol csapatot nyolc pontra, így 35-27-es vezetéssel zárult a mozgalmas negyed.

Második negyed

A szünet után Rudy dobott triplát, majd tovább faragták a hátrányt (35-32), aztán két sikeres büntetővel már csak egy volt a különbség. A folytatásban is tartották a lépést az amerikaiakkal, Rodriguez hármasával pedig már vezettek is (37-39), az előnyt sikeresen tartották, mezőnyből is jobban dobtak ebben a periódusban, az amerikaiak kértek időt. Már a második negyed közepén kipontozódás szélére kerül Marc Gasol újabb személyi hibájával, ezért lehozták. Az amerikaiak Durant hármasával és Love büntetőivel hat ponttal mentek el, Navarro keze viszont megint elsült, (50-47). A Miamiban első bajnoki gyűrűjét szerző LeBron aktivizálta magát, 55-49-re mentek el vezetésével az amerikaiak, majd Williams triplájával növelték előnyüket. Rudy büntetőivel és Navarro kosarával négy pontra jöttek fel a spanyolok. Az amerikaiakat eddig jellemező könnyed hangulatnak nyoma nem volt, a negyed végén inkább a bíró ítéleteivel és a reklamálással voltak elfoglalva. A félidei 59-58-as eredményt Rudy büntetői állították be, az olimpián senki nem dobott ennyit egy félidő alatt az amerikaiaknak és lepattanókban is megverték őket a spanyolok.

Harmadik negyed

A szünet után is igyekezett lőtávolban maradni az európai csapat, Gasol vezetésével pedig meg is szerezték a vezetést (64-65), amit egy darabig tartani is tudtak. Bryant és James kapta össze ekkor az amerikai válogatottat, és hamarosan ismét ők voltak előnyben (70-68), viszont a spanyolok továbbra is tapadtak az összes meccsüket biztosan nyerő amerikai csapatra (77-76).

Durant a legjobbkor dobott megint triplát, négy pontra növelve az amerikaiak előnyét, Gasol azonban óriásit zsákolt (80-78), majd az egyenlítés is meglett, az amerikaiak egymás után többször is eladták a labdát. Durant viszont továbbra is hozta azt a magabiztos teljesítményt, amit tőle megszokhattunk ezen az olimpián, ismét triplát jegyzett (83-80). Ibaka sikeres büntetőire már nem volt amerikai válasz, így 83-82-es vezetéssel következett az utolsó negyed.

Negyedik negyed

James és Llull pontjai után Paul növelte négyre egy hármassal az amerikai előnyt, majd ismét ő talált be, hamar hatpontos lett a spanyolok hátránya, időt is kértek a rossz kezdés után. Az időkérést követően Gasol előbb hibázott, majd az ő szemét nyomta ki kis híján James az amerikai palánk alatt, ezzel meg is kapta negyedik személyijét. A spanyolokhoz visszajött Marc Gasol, be is talált, de Durant ötödik triplájával 93-86-ra növelte az amerikai előnyt hat perccel a vége előtt. Jött az újabb spanyol időkérés.

Az amerikaiak értékesített büntetőik révén mentek el kilenc ponttal, miközben az ellenfél egyre látványosabban fáradt. A spanyolok megtorpantak, próbálkozásaik nem jöttek be, ahogy lepattanókat sem sikerült megszerezniük. Bryant talált be, majd Navarro szépített (97-89), Rudy kosarával pedig csak hat pont volt a különbség három és fél perccel a vége előtt. Amerikai időkérés következett. James nyolcpontosra növelte a különbséget, ezután Marc Gasol hiába talált be (99-93), de James triplája jó volt. Kevesebb mint két perc volt hátra, és kilenc ponttal mentek az amerikaiak. 1.25-tel a vége előtt a spanyolok jöhettek, de nem volt jó a tripla-kísérlet, Paul pedig 104-93-ra módosította az állást, Gasol dobott kosarat, amit újabbal fejelt meg és a büntetője is jó volt (105-98). A vége előtt még Harden dobott két jó büntetőt, Gasol kosara pedig 100 pontra hozta fel a spanyol csapatot, ennyit pedig senkit sem dobott nekik az olimpián. A végeredmény 107-100 lett.

Spanyolország harmadjára kapott ki az Egyesült Államok ellen az olimpiai döntőben, az amerikaiak pedig tizennegyedik alkalommal zárták aranyéremmel a játékokat. Az amerikai csapatból Durant harminc, James tizenkilenc pontig jutott, a spanyoloknál Paul Gasol huszonnégy, Navarro huszonegy ponttal zárt.