Kozák Danuta 63 milliót kap két aranyáért

2012.08.17. 15:07
Bőkezűen jutalmazná a Londonban sikeres sportolókat a Magyar Olimpiai Bizottság. A pekingi 20 millió helyett 35 milliót kapna egy egyéni olimpiai bajnok, de a csapatban eredményes sportolók sem járnak rosszul. A MOB előterjesztését a kormánynak kell jóváhagynia.

A Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Szabó Bence készítette el a londoni olimpián sikeresen szereplő olimpikonok eredményességi jutalmazásának javaslatát.

A legtöbbet az angol fővárosban a kajakos Kozák Danuta keresett, mert 35 millió forintot kap az egyéni sikerért, a négyes győzelméért pedig huszonnyolcat.

Gyurta Dániel kevéssel maradt el mögötte, mert kétszázon világcsúccsal nyert, százon negyedik lett, a váltóban pedig az ötödik. (A vegyesváltó helyezése csodaszerű, a szövetségi kapitány is kiemelte, jól jelzi a férfi úszószakág erejét.)

Kovács Katalinnak harmadik olimpiája egymás után, amikor a kereseti rangsor dobogóján végez. A 36 éves kajakos háromszoros olimpiai bajnok lett Londonban, 31-szeres világbajnok, amivel csúcstartó. Londonban a győztes négyes valamint az ezüstérmes páros tagja.

Az érmesek milliói:

Kozák Danuta: 63 millió
Gyurta Dániel: 58 millió
Kovács Katalin: 50,5 millió
Dusev-Janics Natasa: 42,5
Pars Krisztián: 35 millió
Berki Krisztián: 35 millió
Risztov Éva: 35 millió
Szilágyi Áron: 35 millió
Kökény Roland: 31,5 millió
Dombi Rudolf: 31,5 millió
Cseh László: 29,6 millió
Fazekas Krisztina: 28 millió
Szabó Gabriella: 28 millió
Ungvári Miklós: 25 millió
Lőrincz Tamás: 25 millió
Módos Péter: 20 millió
Csernoviczki Éva: 20 millió
Marosi Ádám: 20 millió
Kammerer Zoltán: 20 millió
Kulifai Tamás: 20 millió
Tóth Dávid: 20 millió
Paumann Dávid: 20 millió

Cseh László bronzérme mellett két pontszerző váltónak is tagja volt. Pekingben háromszoros ezüstérmes volt, mindháromszor Phelps mögött. Az érmekért járó pénzt Demján Sándor egészítette ki négy éve annyira, mintha aranyakat nyert volna, így hatvanmillió forintot kapott 2008-ban. Ennek kevesebb, mint felét kapja most. Cseh önmagát okolta, hogy nem volt döntős 400 vegyesen, és ugyan megismételte azt a helyezését, amit a legutóbbi vb-n, nem elégedett. Ezért is akarja folytatni Rióig. Csehnek a két váltóval (4x100 vegyes, 4x200 gyors) egészült ki a jutalma.

Mi jár a párosoknak, csapatoknak?

A csodás versenyzéssel, pár centivel győztes kajakpáros (Dombi Rudolf, Kökény Roland) az egyéni jutalom kilencven százalékát kapja, az úszóváltók valamint a kajaknégyes nyolcvanat.

A három csapatsport képviselői az egyéni jutalom hetven százalékát kapják. Konkrétan: a férfi kéziválogatott negyedik helye számításaink szerint fejenként 10,5 milliót ér (14 fős a keret), pontosan annyit, amennyit a női pólóválogatotté (13 fős keret). A férfiak Izlandot 80 perc után verték, a nők szintén hatalmas küzdelem után jutottak elődöntőbe, az oroszokat múlták felül.

A férfi pólósok fejenként hétmillió forinttal kalkulálhatnak (szintén 13 fős keret), ami csak öttel kevesebb a pekingi tizenkettőhöz képest, akkor az aranyért kaptak annyit.

A MOB előterjesztését a kormánynak kell jóváhagynia. (Négy éve az aranyérem 20, az ezüst 18, a bronz pedig 16 millió forintot ért.)

A sportolókat felkészítő szakemberek a juttatás 60 százalékában részesülnek, ez egy keretösszeg, a sportági szövetség tehet javaslatot a személyekre.

Mennyit ér egy arany máshol?

A 35 millió forint egyébként igen tisztességes összeg, mert a szintén nyolc aranyig jutó Olaszországban 42 milliót fizetnek érte, és az olaszok ezzel vezetik az európai rangsort. Franciaországban például már csak 70 ezer euró jár a sikerért, ennyit - nagyjából húszmilliót - a Pekingben győztes Vajda Attila kapott.

Oroszországban 125 ezer dollárt (28 millió forint) ér az első hely, Ukrajnában százezret.

A Kaukázusban és Kazahsztánban persze egészen más léptékek vannak, Grúziában az egyetlen olimpiai bajnok egymillió eurót kap. (Épp a dzsúdós Ungvárit verte a fináléban.) Azerbajdzsánban csak pár tízmillióval maradtak el a jutalmazásban, 270 millió forintot kap a két győztes.

Az Egyesült Államokban 25 ezer dollár a honorárium, az ottani sportrendszerben egyébként is szponzori pénzekre kényszerítik a versenyzőket.

Nagy-Britanniában nem jár külön pénz az érmeseknek, de ők egy különleges ösztöndíjprogramban vettek részt, és a felkészülésüket segítették évi tízmillió forintos ösztöndíjjal.

Kovács és Kökény már életjáradékot is kapnak

Mivel Kökény Roland már 35 éves elmúlt, ő 2013 januárjától már az életjáradékot is megkapja, ami havi kétszézezer forint. Kovács Katalin pedig már eddig is kapta a havi 200 ezer forintos összeget, ami aranyérmenként 20 százalékkal emelkedik.