Nem nyerhetett más, csak Kozák Danuta

2012.08.09. 11:28
A kajakos Kozák Danuta aranyérmet nyert 500 méteren a londoni olimpián, övé a hetedik magyar arany.

Kozák Danuta a hatos pályáról indult a döntőben, nem rajtolt jól, a harmadik helyen vágott neki a távnak. Féltávnál, 250-nél egyetlen igazi riválisa, az ukrán Oszipenko-Radomszka állt az élen, de Kozák 300-nál ritmust váltott, ellépett mindenkitől, és kétségbevonhatatlan fölénnyel, egy hajóhosszal nyerte meg az olimpiát.

Kozák, aki az előfutamban és a középfutamban is saját versenyét megnyerve jutott tovább az 500 méter döntőjébe, aki a női négyes szerdai sikerével szerezte meg első olimpiai aranyérmét.  Az idei Európa-bajnokság ezüstérmese először a dél-afrikai Hartleyt és Jozefa Idemet verte meg, aztán a középfutamban a dán Hansen és a svéd Paldanius előtt és a legjobb idővel került be a döntőbe. „Ez a győzelem egy kicsit az ellenfeleknek is szólt. Bár nem volt muszáj nyernem, az önbizalmamnak jót tett a siker. Egy kicsit zavart a szél és a hideg, otthon, a kánikulában nem tudtunk felkészülni ezekre a körülményekre" - nyilatkozta a győztes középfutam után a 25 éves kajakos.

Edzője is úgy vélte, Kozák nagyszerű formában van. „Danuta nagyon jó erőben van, az elő- és középfutamban nyújtott teljesítményéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Nagyon bízunk benne" - mondta akkor Storcz Botond szövetségi kapitány.

Kozák 9 évesen kezdett el a sportággal foglalkozni. Első nagy eredménye a 2001-es ifjúsági világbajnokságon jött, Japánban aranyérmet szerzett egyéniben 500 méteren.

A felnőttek között a 2007-es Európa-bajnokság volt az első nagy versenye, rögtön meg is lett az arany: Szabó Gabriellával ezer méteren értek elsőként célba. 2008-ban újabb érmekkel folytatta, a milánói Eb-n Szabó Gabriellával ismét megnyerték a K2 500-at, de K4 200-on is aranyéremmel zárt. Első olimpiáján, Pekingben már a női kajak négyes tagjaként ezüstérmes lett.

Az olimpia után folytatta a remeklést, 2009-ben K2 500-on az Eb-n és a vb-n is elvitte az aranyat, ráadásként pedig K4 500-on is világbajnok lett. 2010-ben az Eb-n először indult egyéniben ötszázon, a győzelem sem maradt el, a világbajnokságon pedig ismét K2 500-ban jött össze a győzelem. A tavalyi szegedi vb-t két címmel zárta, K2 200 és K4 500 arannyal.

„Erre az olimpiára nagyon tudatosan készülök, sokkal tudatosabban, mint az előzőre, ahová lényegében csak beestem. Most négy év roppant kemény munka van mögöttem, hiszen a pekingi ezüst után én már Londonra készültem, azért edzek nap mint nap. Most már sokkal többet is bírok, mint négy éve, erősebb vagyok, épp az előző négy év miatt. Ja, és elszánt is vagyok” - nyilatkozta a londoni játékok előtt.