Lábon lőtték, mégis olimpián fut

2012.08.04. 11:11

Az orvosok 2008-ban nem sokat adtak volna arra, hogy Bryshon Nellum 400-as futó 2012-ben kijut az olimpiára. Az amerikai futó lábát vadászpuskából leadott lövés roncsolta szét. Járni is újra meg kellett tanulnia.

Nellum a 2008-as Halloween-ünnep után tartott hazafelé hajnalban, amikor mellé állt egy kocsi, amiből háromszor lőttek rá, a jobb combját és a vádliját is eltalálták. Mint később kiderült, rossz helyen vol, rossz időben, bandaháborúba keveredett, és összetévesztették valakivel. A súlyos sérülések ellenére Nellum a saját lábán ment haza, de nem ezt volt a legnehezebb végrehajtania. Egy év alatt háromszor műtötték, utoljára a vádlijából operálták ki a lövedékdarabokat.

„A legtöbb doktor azt mondta, képes leszel járni, de nem hisszük, hogy eléred azt a gyorsaságot, ami valaha megvolt, de ez motivált engem."

Nellum a támadást is nehezen tudta feldolgozni, nem értette, miért ő lett az áldozat, rémálmok gyötörték, amikben gyilkosok üldözték. A sérülés ellenére azonnal a visszatérésen gondolkodott, amint tudott, edzésbe állt a hosszú, napi ötórás rehabilitációs foglalkozások és egy évvel a támadás után elkezdett kocogni. A tréningek fájdalmasak voltak, nemegyszer kínjában vánszorogva, sírva fejezte be. 2010 májusában edzője tanácsa ellenére versenyen futott, 46,31-et. Ezután gyorsan fejlődött, de a lábában maradt lövedékdarabok időnként fájdalmakat okoztak, ha gyorsított, így újra megműtötték.

Még edzői sem hittek benne igazán, de Nellum júniusban mindenkit meglepett. Az amerikai válogatón életében először 45 másodperc alá került, 44,80-nal az olimpiai címvédő LaShawn Merritt és Tony McQuay mögött harmadik lett. „Már attól győztesnek érzem magam, hogy bekerültem a csapatba" - mondta a nehéz utat bejárt Nellum.

Frissítés:

Nellum a 400 méters síkfutás negyedik előfutamában indult, Demetrius Pinder mögött a második lett 45.29-cel, a középdöntőbe jutott.