Milyen tét maradt még a svédek ellen?

2012.04.08. 09:53

A magyar férfi kézilabda-válogatott két győzelemmel biztosan kijutott a londoni olimpiára, egy kivétellel már tudjuk, mely a tizenkét résztvevő csapat. A tizenkettediket is jó eséllyel meg lehet nevezni, mert ha Szerbia csak két góllal is veri Algériát, a már továbbjutó spanyolok pedig nem adják oda a meccsüket a lengyeleknek, akkor a szerbek lesznek ott.

De maradjunk a magyaroknál. Ha megverjük a svédeket, akkor a második kalapban vagyunk az olimpián. Ha a svédek nyernek, övék a második kalap, és értelemszerűen a harmadik a miénk.

Igazából nincs nagy jelentősége, maximum annyi, ha nyerünk, akkor a horvátokat vagy Izlandot kerüljük el biztosan, ha veszítünk, akkor a szerbeket vagy lengyeleket. Ha nyerünk, ha veszítünk, a svédeket visszakaphatjuk Londonban.

A kiemelés rendkívül furcsa, mert a dánoknak egyáltalán nem kedvez, hogy Európa-bajnokságot nyertek, inkább csak büntették őket azzal, mert az ötödik kalapba kerültek. A vb-ezüstérme jelen esetben többet ért volna, mert a vb-bronzérmes spanyolok az első kalapba kerültek, és a franciákkal biztosan nem játszanak, csak a kieséses szakaszban.

Ha a briteket kapjuk a június másodiki sorsoláson, egy könnyű meccs már biztos, ha még Afrika és Dél-Amerika legjobbja is abba a hatosba kerülne, két újabb könnyebb meccsel lehet kalkulálni, még akkor is, ha Tunézia valamint Argentína is erős, össze sem lehet vetni őket a dánokkal.

A legkegyetlenebb csoport így nézne ki: Franciaország, Horvátország, Magyarország, Izland, Dánia, Dél-Korea. Ebben a hatosban már a továbbjutáshoz is kell legalább két bravúr.

Kiemelés az olimpiára

1. kalap:  Franciaország (világbajnok), Spanyolország 

  2. kalap: a svéd-magyar győztese, Izland-Horvátország győztese

3. kalap: Szerbia vagy Lengyelország,  svéd-magyar vesztese 
4. kalap: Izland-Horvátország vesztese, Nagy-Britannia (rendező) 
5. kalap:   Dánia (Európa-bajnok), Argentína (Dél-Amerika bajnoka) 
6. kalap:  Dél-Korea (Ázsia bajnoka), Tunézia (Afrika bajnok)