Örökrangadó: birkózás

2012.08.04. 13:59
Nagyhatalmi és szomszédi pofozkodássá alakulhat a 120 kilogrammos kötöttfogású birkózás a londoni olimpián, ahol a favoritok olyan országokból érkeznek, amelyek történelmi és politikai okokból egymás riválisai. Az amerikai birkózónak iráni és kubai, az örménynek török juthat. A birkózás amúgy is jó terepe lehet a politikailag túlfűtött összecsapásoknak. Iránban nemzeti sport, az Egyesült Államokban megmagyarázhatatlanul népszerű a középiskolai oktatásban. A kubaiak pedig idén boksz helyett ebben élhetik ki magukat.

Ahogy a háború a diplomácia folytatása más eszközökkel, úgy a sport a háború megvívása más eszközökkel. Ezért is gondoltuk, hogy megnézzük, a 2012-es olimpián milyen, politikai konfliktusokkal terhelt párviadalokra, mondjuk így, örökrangadókra kerülhet sor.

És lehetne-e szebb terepe egymást tépő nemzetek versengésének a birkózásnál? Amely ráadásul két kiemelt országban, Kubában és Iránban is kifejezetten erős sportág, mi több, az utóbbiban konkrétan nemzeti sport?

És mert a birkózásban nincs olyan súlycsoport, amiben ne lehetne politikailag is érzékeny párosítás, ezen belül is szemezgetni fogunk csupán. A kötöttfogásból a 120 kilogrammos súlycsoportra esett a választásunk, ahol iráni-amerikai, amerikai-kubai és török-örmény párviadal is kialakulhat, ráadásul erre igen nagy is az esély. Merthogy ennek az öt nemzetnek a versenyzői maguk a világelit a súlycsoportban.

A török Riza Kayaalp a regnáló világbajnok, a 2011-es döntőben a címvédő kubait, Mijain Lopezt győzte le. Kayaalp 2010-ben, Nunez győzelmekor a bronzmeccsen az amerikai Dremiel Byerst győzte le, miután a 16 között kikapott az örmény Patrikeevtől. Patrikeev 2010-ben ezüstérmet szerzett, az elődöntőben Byerst verte. 2011-ben is csak Nuneztől kapott ki. Az iráni Bashir Babajanzadeh 2011-ben nyert bronzérmet.

Bryers és Lopez 2009-ben birkóztak a világbajnoki címért, a kubai nyert, Kayaalp bronzérmes lett. A török a 16 között az örményt verte. A 2008-as olimpián Kayaalp hamar elvérzett, Patrikeevet a későbbi győztes Lopez verte a negyeddöntőben, ahol Byers is elvérzett.

Ennyiből is látszik, hogy ebben a súlycsoportban minden adott az egymás közti viták békés verekedéssel való rendezéséhez. És bár a sorsolás szeszélyei külön ágakra is sorolhatják a versenyzőket, a birkózás vigaszágas lebonyolítási rendszere nagy esélyt ad rá, hogy egynél több pikáns meccs jöjjön össze augusztus 6-án.

De az összes többi súlycsoportban is lehetnek pikáns meccsek. Az 55 kilogrammosok versenyében az ötszörös világbajnok iráni, Hamid Sourian verheti bucira az amerikai Spenser Thomast, aki élete eddigi legjobb eredményét pont egy iráni legyőzésével érte el a 2006-os Universiade döntőjében. De fennheti a fogát az amerikai skalpjára az észak-koreai Voncsol Ju is, aki 2011-ben a későbbi ezüstérmestől kapott ki. Igaz, neki még a japán Hasegavával is volna mit rendeznie.

A 60 kilogramosok között is iráni a favorit, Omid Norouzi világbajnoki címvédőként érkezik Londonba. Az Egyesült Államokat egy 21 éve újonc képviseli, akit anyukája csak azért tud elkísérni Londonba, mert a fiú középiskolája, amit nemzeti bajnoki címhez segített, összegyűjtötte a pénzt a jegyére.

66 kilogrammban is iráni az esélyes, bár Abdevalit 2010-ben pont a szám magyar indulója, Lőrincz Tamás győzte le. Az amerikai Justin Lester 2011-ben a döntőben mérkőzhetett volna Abdevalival, ha nem kap ki az elődöntőben. Lester kubai és venezuelai birkózóval is összecsaphat, és a mezőnyt színesíti egy török és egy örmény induló is. A 84 kilósok között a kubai Pablo Shorey a favorit, az iráni és az amerikai nem tűnik annak.

Szabadfogásban a 66 és a 96 kilósok versenyében van esély iráni győzelemre, az amerikaiak a 74 kilósok között vághatnak vissza. Ott igazán kiélezett lehet a verseny, Jordan Borroughs a vébén az iráni Sadegh Goudrazit győzte le, mindketten indulnak az olimpián.