Ott azért nem tartok, hogy áruljam magam

2012.05.22. 11:29

„Emberileg többet vártam, nem erre számítottam” – válaszolta a kérdésre, becsapva érzi-e magát a háromszoros olimpiai bajnok, a pillanatnyilag csapat nélküli Kiss Gergő. Kifejtette, amikor két éve hazatért Kotorból, úgy gondolta, Budapesten telepszik le, nem fog már ugrálni, két kislányára is tekintettel kell lennie, ha csapatot választ.

D KOS20090715053

A magyar férfi vízilabda-válogatott a múlt héten megkezdte felkészülését a londoni olimpiára, a keret tagja, Kiss bajnoki címet nyert idén a Vasassal - játékára nem lehetett panasz, sokszor volt meccset befolyásoló erő -, de közvetlenül a Bajnokok Ligája-döntő után közölték vele, nem tudják a szerződését meghosszabbítani.

„A bajnoki döntő előtt volt egy megbeszélésünk a Vasas vezetőivel. A csapat akkor már BL-döntős volt. Azt kérték, a Final Four végéig mindenki a vízilabdára koncentráljon, utána pedig visszatérünk arra, hogy a nehézségekkel küszködő klub kiket képes megtartani, ki szeretne egyébként is elmenni. Ehhez tartottam magam, nem is érdekelt semmi más. A BL-döntő másnapján zuhantam a pad alá, mert kiderült, hogy a Vasas nem tud ajánlatot tenni nekem” – mondta az Indexnek Kiss.

A balkezes klasszis abban bízott, hogy hasonló feltételekkel a csapat tagja maradhat. Úgy gondolja, korrektebb lett volna, ha az elején elmondják neki, mire számíthat, hozzáállásán, alázatán akkor sem változtatott volna.

Keretváltozás

A Vasas szerint Kissnek az anyagi források szűkülése miatt nem tudott a vezetés új ajánlatot tenni. A klubtól szintén távozó Miho Boskovic családi okokra hivatkozott. Marad a csapatnál Drasko Brguljan, Nagy Viktor és Vámos Márton, illetve a Vasashoz szerződik az olimpiai válogatott kerettag center Hárai Balázs, aki eddig a Honvéd színeiben szerepelt.

„Ez volt a nyolcadik négyesdöntő, amelyikben részt vettem. Így utólag valami olyasmire számítottam volna, hogy sajnáljuk, a körülmények valamint a válság áldozata lettél, nem tudunk fizetni téged jövőre, nézz szét, igazolj el. A két döntő közben eltelt két hétben, aki igazolni akart, már megtette, megerősítette a keretét, erről a lehetőségről ezzel a huzavonával lecsúsztam. Valószínű, hogy jó pár lehetőségről lemaradtam.”

„Természetesen érzek még magamban annyi erőt, hogy topcsapatban játsszak, szeretnék még kiadni magamból mindent. Budapesten nincs más topcsapat, a három vidéki klub jöhet szóba, az Eger megkurtított költségvetéssel vág neki a szezonnak, a Szeged kerete teljes, maradhat a Szolnok. Egyelőre nincs ajánlatom, ahogy menedzserem sincs. A vízilabda nem futball, kicsi a piac, a játékosok egymás segítségében bízhatnak, nem egy menedzserében. Vagy abban, hogy valamelyik vezető gondol arra, nincs csapatom.”

000 Par911414
Fotó: Attila Kisbenedek
„Lehet, hogy már holnap kapok egy emailt vagy egy telefont. Lehet, hogy 35 évesen azt fogom mondani az olimpia után, itt az idő, hogy megtegyem az első lépéseket a civil szféra felé. Soha nem voltam önmagamat ajánlgató típus, most sem tartunk ott, hogy önmagammal házaljak, bár azt vallom, hogy a lehetőségek elé kell menni. Ez a lehetőség lehet az olimpia is. A sors egyébként is megtalál.”

Úgy véli, két vagy három komoly szintű szezonja még lehetne elhivatottsága és képességei szerint.

„Nem vagyok pánikolós típus, jogi végzettségem van, nyelveket beszélek, valahol csak megtalálom a helyem az életben. Egy nagy fa tele van ágakkal, kis hangyák vagyunk rajta, nem tudni, az élet merre visz bennünket. Eddig a nehéz helyzetekben többnyire helyes döntéseket hoztam, nagyon negatív szezonom egy-kettő volt, pedig voltam úgy Olaszországban, hogy a megígért társak nem jöttek.”