Rasszizmus miatt zártak ki egy görög ugrót

MTI/Index
2012.07.25. 17:13
Ízléstelen vicce miatt diszkvalifikálták a görög atlétanőt. Twitterén kért bocsánatot.

Vula Papahrisztu görög hármasugrót disszkvalifikálták az olimpiáról, mert hétfőn rasszista tweet üzenet volt tőle olvasható, írta az itv.com. „Annyi afrikai van Görögországban, hogy a nyugat-nílusi szúnyogoknak bőven jut a hazai ízekből”- írta.

A tweet utal a görögországi bevándorlókra és a nyugat-nílusi vírusra, ez rasszista megnyilvánulásnak számít. Nem indulhat Londonban mert az olimpiai eszmékkel és értékekkel ellenkezik az, amit tett. „Az ilyen hozzászólások elfogadhatatlanok, ezért kizártuk őt a csapatból”- mondta Izidorosz Kuvelosz csapatvezető a görög rádióban.

Az elmúlt hónapokban Görögországban többen is elkapták szúnyogcsípések következtében a nyugat-nílusi láz nevű betegséget. A vírust a Culex moszkitók (szúnyogok) terjesztik madarakról emberekre, szúnyogcsípéssel. A betegség lappangási ideje 3-6 nap, tünetei láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, ezzel egyidejűleg kiütések jelennek meg a betegek testén. Ez az állapot körülbelül hat napig tart, amit gyors javulás követ.

„Szeretném szívből jövő bocsánatkérésemet kifejezni, a szerencsétlen és ízléstelen vicc miatt. Nagyon sajnálom és szégyellem magam a negatív visszhang miatt, amit elindítottam. Soha nem akartam megbántani senkit, vagy azt, hogy az emberi jogok sérüljenek. Szeretnék bocsánatot kérni az összes barátomtól és a több sportolótól, nemzeti csapattól is, akit megsértett vagy szégyen ért emiatt. Valamint azoktól az emberektől és cégektől is, akik a karrieremet támogatják. Végezetül az edzőmtől és a családomtól is bocsánatot kérek”- írta az atlétanő.

Az atléta azóta megszüntette a Twitterét.