Rihanna és a Coldplay zárta a paralimpiát

2012.09.10. 09:16
Ünnepélyes keretek között ért véget a XIV. paralimpia, a 11 nap alatt csaknem 4200, fogyatékkal élő sportoló mérte össze erejét.

A London keleti részén található Olimpiai Stadionban rendezett több mint két és fél órás záróünnepségen a világ minden részéről 1336 önkéntes (köztük 120 gyermek) szerepelt, akik előzőleg csaknem három hétig próbálták a jeleneteket. A játékokon összesen 70 ezer önkéntes teljesített szolgálatot.

A műsort Kim Gavin művészeti rendező állította össze, az elején bevonultak és leültek a sportolók, majd 54 dobos kíséretében, egy afganisztáni háborús veterán által vezetett, különleges járművön érkezett - a számos jótékonysági program védnökeként is ismert - Edward herceg, valamint Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke. Ezután egy vak és autista művésznő előadta a brit himnuszt, mialatt a védelmi minisztérium 13 képviselője felvonta a nemzeti lobogót.

A 164 részt vevő országot jelképező 164 paralimpikon bevonult a nemzetek zászlóival, majd szív alakba rendeződött, amely lángra kapott, miközben egy másik brit háborús veterán üdvözölte a közönséget.

A Coldplay slágerei közben megelevenedtek a négy évszak motívumai, miközben a londoni - és Magyarországon is fellépett - zenekarhoz alkalmilag beszállt két énekes, Rihanna és Jay-Z is. Ezután leengedték a paralimpiai zászlót, amelyet Boris Johnson londoni polgármester Sir Philip Cravennek adott, aki átnyújtotta azt Eduardo Paesnek, a 2016-ban házigazda Rio de Janeiro polgármesterének. A paralimpia lángja fokozatosan kialudt, majd a képernyőkön felelevenedtek az elmúlt 11 versenynap legemlékezetesebb pillanatai.

A paralimpián 20 sportágban 20 helyszínen 503 éremosztás volt, a 33 fős magyar küldöttség 2 arannyal, 6 ezüsttel és 6 bronzzal zárt.

Az elnök elégedett

Elégedetten nyilatkozott, ugyanakkor a felkészüléshez szükséges támogatás fontosságát is hangsúlyozta a londoni paralimpia záróünnepségének másnapján Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. „Az érmek számát tekintve dupláztunk Pekinghez képest, akkor egy arannyal és öt bronzzal tértünk haza, most viszont 2 arannyal, 6 ezüsttel és 6 bronzzal zártunk. A küldöttség maximálisan teljesített, nem szerencsével, hanem megérdemelten szereztünk dobogós helyeket, kemény munka gyümölcsét aratták le most a sportolók és edzők. Négy éve 30 millió forint állt rendelkezésünkre a felkészüléshez, ezúttal már 66 millióból gazdálkodtunk, persze ez természetesen nem olyan algoritmus, hogy dupla pénzhez dupla éremmennyiség társul."
A sportvezető kifejtette, hogy londoni teljesítményük alapján a magyarok a világ teljes mezőnyének első harmadához tartoznak, ezt mutatja, hogy Magyarország a 38. helyen végzett az összesített éremtáblázaton.
Ami a parasportolók jutalmazását illeti, az MPB-elnök közölte: "Az olimpia az olimpia, a paralimpia pedig paralimpia. A két verseny nem egy és ugyanaz. Nálunk elsősorban nem a díjazásban, hanem a felkészülésben lenne szükség anyagi támogatásra. Azt szeretnénk elérni, hogy egy érem se érjen kevesebbet, mint Pekingben. 2008-ban kétszer akkora jutalom jött össze, mint előtte a teljes négyéves szakmai keret, ez így nincs rendjén. A sportolóink segítése a Gerevich-ösztöndíjon vagy a versenyeztetés finanszírozásán keresztül fontosabb, mint négyévente egy kimagasló jutalom. Nem egy versenyzőnk panaszkodott, hogy három műszak mellett próbál eredményesen felkészülni..."
London tanulságairól, valamint a 2016-os célokról szólva Gömöri Zsolt kijelentette: "A riói felkészülésben már a teljes csapatnak részt kell majd vennie, beleértve az egészségügyi ellátást is. Edzőtáborok csak idén, a paralimpia évében jöttek össze, pedig célszerű lenne a folyamatos munka biztosítása. Úszóinkat és sportlövőinket is világcsúcsokkal verték meg az ellenfelek, nagyon gyorsan fejlődik a parasport versenyrendszere, ezzel kellene nekünk lépést tartani."