Romney feleségének lova indul

2012.07.24. 14:50 Módosítva: 2012.07.24. 14:51
Nem a legnagyobb esélyes, de Obama ellenfelének felesége valószínűleg a helyszínen szurkol majd Rafalca nevű lovának. Mitt Romney felesége sokat köszönhet Rafalca lovasának.

Jan Ebeling, az amerikai olimpiai csapat díjlovaglója a londoni olimpián egy Rafalca nevű lóval fog versenyezni. A lovassport és az amerikai politika találkozik Rafalca segítségével, ugyanis Mitt Romney, a republikánus párt elnökjelöltjének felesége, Ann Romney társtulajdonosa a 15 éves kancának. A másik tulajdonos Amy Ebeling, akinek férje lovagol majd Rafalcán, írta a Guardian.

A büszke társtulajdonos korábban amatőr díjlovagló volt. Ann Romney-nál 1998-ban szklerózis multiplexet diagnosztizáltak. Lovasterápiába kezdett, ez ugyanis jó kezelés és figyelemelterelés volt a szklerózis multiplexszelel járó fájdalmak enyhítésére, írta a telegraph.co.uk

„Igazán nagyra értékelte a tényt, hogy segítettem neki az álmait beteljesíteni. Segíteni akart nekem, hogy az én álmaim is valóra váljanak”- mondta az 53 éves díjlovagló a Sunday Telegraph-nak. Jan volt ugyanis az a lovasoktató, aki segített neki a terápiájában. Az első alkalmakkor csak pár percig tudott a nyeregben maradni, de később sokat fejlődött.

„Mikor a szklerózis multiplex miatt már majdnem cselekvőképtelen voltam, akkor Jan egyike volt azoknak, akik a legtöbbet segítettek. Alig tudtam járni, kikelni az ágyból, nemhogy lovagolni. Úgy érzem, hogy a lovasterápia és a kapott segítség kellett ahhoz, hogy kitartó maradkaj”- mondta korábban Ann, amikor az olimpiai selejtezőben Rafalca kvalifikációját ünnepelték.

A puszta akaraterejével legyőzte a fájdalmat és a kihívásokat. Rendkívül elkötelezett, nagy elszántsággal és bátorsággal vitte véghez a céljait”- tette hozzá Jan.

Mitt Romney sok kritikát kapott ellenfeleitől azért, hogy felesége a versenylovak világában közreműködik, hiszen sok pénzzel támogatja Rafalca versenyzését.

Jant nem érdekli a körültötte kialakult politikai felhajtás, mint élsportoló csak a legjobb teljestmény elérésére fog koncentrálni a Greenwich Parkban, amikor Rafalca hátán megkezdi a versenyt. Jan 1984-ben emigrált az Egyesült Államokba, Robert Dover olimpiai bajnok díjlovaglóhoz ment dolgozni, 1998-ban szerezte meg amerikai állampolgárságát.    

Romney felesége nem ért egyet azzal, hogy ez csak a felső tízezer sportja lenne. Neki egészséget, örömöt és boldogságot hozott. Sőt, ígéretet tett arra, hogy ha férje legyőzi 2012. november 2-án Barack Obamát, akkor lovakat fog hozatni a Fehér Házba.

A július 27-i megnyitón a Romney házaspár biztosan jelen lesz. Ann azonban reméli, hogy augusztusban a Greenwich Parkban élőben is megnézheti a versenyt és szurkolhat Ebelingnek.