Sidi megúszta, hogy elássák a sportágát

2012.08.06. 23:48
Az olimpia tizedik napján már nem tűnik oly távolinak az olimpiai bajnok férfi pólósok címvédése, és a kézisek négy közé jutása. Sidi Péteren nem tudjuk, sírjunk-s vagy nevessünk.

Az éremtáblázat érdekességei

  • Magyarország tartja magát a 10. helyen négy arannyal, egy ezüsttel, három bronzzal.
  • Négy éve ilyenkor a 44. helyen álltunk arany nélkül, négy ezüsttel és egy bronzzal.
  • A velünk szomszédos országok közül mindnél több aranyunk van.
  • Az amerikai és a kínai sportolók lassítottak: hétfőn mindössze egy-egy aranyat szereztek.
  • Kína vezet 31 arannyal, Pekingben ilyenkor már 39 aranyuk volt.
  • Az USA a második 29 arannyal, Pekingban ilyenkor 22 aranyuk volt.
  • Nagy-Britannia beleerősített, 18 aranyuk van, Pekingben ilyenkor 12 volt.
  • 2008-ban Kazahsztánnak egy aranya volt 10 nap után, most hat van.

Sportlövészet Iszonyú pénzekkel lehet gazdagabb egy-egy olimpiai aranyérmes. A kazahsztáni Szvetlana Podobedova súlyemelő győztes gyakorlata után bemutatott örömmámora például sokkal inkább emlékeztetett egy friss lottónyertesére, mint egy sportolóéra. Nem véletlen: a kazah arany átszámítva 56 millió forintot ér. Ne csodálkozzunk hát, ha az olimpián megjelenik a sportolóbűnözés. Hogy mást ne mondjunk, az aranyesélyes Sidi Péter (kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett) álló testhelyzetben használatos teljes első irányzékát meglovasították. És mivel az edzőpályára csak versenyzők, edzők és bírók mehettek be, így joggal gondolhatja, hogy valamelyik versenyzőtársa a tettes.

Sidi végül hatodik lett, ami egyben azt is jelenti, hogy nem lesz elásva. Hogy miért? Sidi folyamatosan azzal támadta a Magyar Sportlövők Szövetség vezetőit, hogy 1. panaszkodnak, 2. nem dolgoznak, 3. megélhetési vezetők. Krzyzewsky Miklós, a szövetség elnöke pert indított Sidi ellen, amit az olimpiára való tekintettel felfüggesztett. A szövetségi elnök is megnyugodhat, az olimpia előtt azt nyilatkozta ugyanis, hogy pontszerzés nélkül a magyar sportlövészetet eláshatják.

Boksz Van valami állati idegesítő a boksz pontozásában. Nem mondom, hogy Harcsa Zoltán brazil ellenfele nem volt jobb, de a mindössze 19 éves magyar pont azt a menetet, a harmadikat nyerte meg, amelyikben egyértelműen a brazilt láttam jobbnak, a másodikat viszont elvesztette, ami nálam Harcsáé volt.

Az is furcsa, hogy két meccs között három nap telik el, a versenyzőket széteszi az ideg a hosszú várakozás alatt, és mintha a magyarokat enné jobban.

A négy közé jutásért vereséget szenvedett, és keservesen síró Harcsára ezzel együtt büszkék lehetünk, lesz ő még olimpiai aranyérmes, figyeljék meg.

Vízilabda Azt mondják, hogy Kemény Dénes szövetségi kapitányt az emeli a többi, olimpián részt vevő válogatott kapitánya fölé, hogy van érzéke az ilyen különleges versenyekhez. Ez nem holmi tíz nap alatt lezavarható, minden évre jutó, a pólót komolyan vevő hat-nyolc országon kívül – valljuk be – kutyát sem érdeklő világ- vagy Európa-bajnokság. Ez olimpia, az érdeklődés óriási, a verseny hosszú.

Kemény igazi olimpiamenő, amit bizonyít a tény: szövetségi kapitánnyá való kinevezése óta tizenöt vb-t és Eb-t rendeztek, amiből hármat (3) sikerült megnyernie. Olimpiából viszont háromból hármat nyert.

Az USA elleni hétfői győzelmet látva az ember hajlamos elhinni, hogy úton van a negyedik olimpiai győzelem. Hogy miért?

1. Már csak három meccset kell nyerni.

2. A hosszú tornákon kötelező hullámvölgyet zseniálisan az első három meccsre időzítettük. Mintha a 4 807 méter magas Mont Blanc mászására készülve már a Chamonix-ból kétezer méterig vivő fogaskerekűn elfáradnánk, miközben még egy métert sem másztunk. (Emlékeztetőül: egy-egy vereség Szerbiától és Montenegrótól, letaglózó, 17-15-ös győzelem a gyengécske Románia ellen.)

3. A négy évvel ezelőtti olimpiai ezüstérmes USA-t a csoportkörben csak Szerbia és Magyarország tudta legyőzni, mindketten 11-6-ra, a szerbek mellett lassan a magyarok mumusává váló Montenegró viszont kikapott tőlük.

4. A legutóbbi Eb-n kétszer is simán vertük negyeddöntős ellenfelünket, az olaszokat. (Valójában ezerszer jobb lett volna a spanyolok ellen játszani.)

5. A döntőben még összefuthatunk a szerbekkel, de kit érdekel? A férfi kézisek megszabadították a magyar csapatsportolókat az ősi átoktól, lásd alább.

Kézilabda A súlyos vereségek és a sovány, Dél-Korea elleni győzelem után már-már temettük a válogatottat, utólag azonban azt kell mondanunk: Mocsai zseniális. Mivel a csoportellenfeleink között a legutóbbi Eb első négy helyezettje is ott volt (rejtélyes, hogy sikerült így a sorsolás), nem bízhattunk abban, hogy végigverjük a mezőnyt. Megkockáztatom: Korea mellett eleve a szerbek skalpjára vadásztunk, hiszen soha nem lettek volna Európa-bajnoki ezüstérmesek, ha nem otthon játszanak.

A terv bejött, az meg külön jóleső érzés, hogy azokat a szerbeket vertük, akik a (nekem örökre) Népsport több évtizedes vessszőparipája szerint eleve csapatsportokra születtek, mentálisan olyat tudnak, amit mi nem. Ezt mondjuk alapból megcáfolja a szerbekkel telezsúfolt NB I-es focibajnokság, de az tény: vízipólósaink a szerbek ellen 2008 óta játszott hat tétmeccsből ötöt elvesztettek, így nekik is jó üzenet a kézisek sikere.

Jöhet Izland a negyeddöntőben, innen minden perc ajándék. És hiába kaptunk ki tőlük elég simán a legutóbbi Eb-n és vb-n is, ez nem kell, hogy zavarjon minket, földrajzilag semmiképp: mégiscsak egy tízmilliós európai középhatalom száll szembe egy háromszázezres kis szigetországgal.

Birkózás Szegény Deák Bárdos Mihály, nagyon sajnálom őt, illetve magamat. Ez már a negyedik olimpiánk együtt, és nálam mindig is titkos favorit volt, mint Sidi Péter, aztán mindig csalódnom kellett. Mert hiába nyert egy rakás ezüstöt a vébéken, olimpián még nem jött ki neki a lépés. Most egy kínait legyőzött, a svédtől viszont kikapott.

D  YT20120806012
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Egyéb Volt még néhány magyar érdekeltségű selejtező, meg előfutam, íme, a teljesség igényével:

  • C-1 1000 méter Vajda Attila (címvédő): az elő- és középfutamban is második lett, bejutot a döntőbe.
  • K-2 1000 méter Dombi Rudolf, Kökény Roland: győzelem az előfutamban, döntőbe jutottak.
  • Kajak négyes: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina: győzelem az előfutamban, döntőbe jutottak.
  • Súlylökés, Márton Anita: 24. helyen végzett a selejtezőben, kiesett.
  • 800 méter, Kazi Tamás: előfutamában hatodik lett, kiesett.
  • Műúszás, páros: Czékus Eszter, Kiss Szofi 21.