Sötét napok várnak a bukott koreaiakra

2012.08.04. 19:45 Módosítva: 2012.08.04. 19:46

Keserves fogadtatás és sötét napok várnak majd valószínűleg az észak-koreai asztalitenisz-válogatott férficsapatára, hiszen a 16 között kiestek a dél-koreai válogatott ellen. Ez pedig nem egyszerűen egy sportvereség, hanem megbocsáthatatlan bűn, hiszen a két ország nemcsak sportban rivális, hanem kőkemény, háborús feszültségek dúlnak köztük.

Az északi Jang Szong-man szervál
Az északi Jang Szong-man szervál
Fotó: Grigory Dukor / Reuters

„Mindig nagy a nyomás rajtam, ha Észak ellen játszunk” – mondta a Reutersnek Jo Nam-kiju, a dél-koreai pingpongcsapat edzője. „Nagyon fura érzés ez, hiszen ugyanolyan emberek vagyunk, ugyanazt a nyelvet beszéljük, viszont politikailag éles ellentét feszül a két ország közt.” – fejtegette az edző.

A győztes dél-koreai válogatott tagja, Riju Szüng-min nem látja ilyen tragikusan a helyzetet, noha azt elismerte, hogy a pingpongasztalon gyakorlatilag megvívják az ő kis magánháborújukat. „Nincs semmi bajom az ellenfeleinkkel: ha találkozunk, köszönünk egymásnak, elbeszélgetünk, mondhatni, jóban vagyunk. Az asztalnál viszont nincs pardon: ott teljes erőbedobással küzdünk.”

Az edző és a játékos azt is elmondták, hogy bármennyire is jóban vannak észak-koreai vetélytársaikkal, beszélgetéseik során általában nem érintik a két ország közti politikai feszültséget. A két rivális közti döntő mérkőzés után sem az észak-koreai játékosok, sem az edzőjük nem volt hajlandó interjút adni senkinek: valószínűleg gondolatban már arra készültek, a rivális ország elleni vereség után milyen fogadtatás várja őket, ha hazaérnek Észak-Koreába.