Vajda: Nem az ellenfelek, az időjárás a kihívás

2012.08.06. 18:11
A kajak-kenu válogatott erősen kezdte az olimpiát. Vajda Attila középfutamból kvalifikálta magát, a férfi páros 1000 méteren, a női négyes pedig 500 méteren már az előfutamból továbbjutott.

Vajda Attila a C-1 1000 méter első futamában könnyedén kenuzott a Dorney-tavon, tudta, egy futamgyőzelemmel nem kerülhet közvetlenül a döntőbe, így nem próbálta megelőzni a rajt-cél győzelemmel záró francia Mathieu Goubelt. A legnagyobb ellenfelei nagyot versenyeztek egymással a második előfutamban, amelyet a spanyol Cal nyert meg a kanadai Oldershaw és a német Brendel előtt. Vajdához hasonlóan nem nyerte meg a futamát az üzbég Vadim Menkov sem. A 2009-es és 2010-es év világbajnoka második lett, egy tizeddel lemaradva a román Chirila mögött.

D  AS20120806003
Fotó: Kovács Tamás

Két középfutamba sorsolták össze a továbbjutókat. Vajda a nehezebbe került, amelyikben Cal, Menkov és Brendel is rajthoz áll. A papírforma szerint ők négyen jutottak a döntőbe. Brendel nyert, Vajda, Cal és Brendel előtt. A másik középfutamból Goubel, Oldershaw, Stokalov és Zhukouski jutott tovább, így szerdán nehéz döntő vár Vajdárra.

„Már akkor tudtam, hogy nem lesz egyszerű, amikor megláttam a futambeosztást. Nyilvánvaló volt, hogy a jók közül valaki ki fog esni. 100-150 méterrel a cél előtt megindítottam a hajrát, és arra mentem, hogy biztosan továbbjussak. Igazából nem is az ellenfelek jelentik a legnagyobb kihívást, hanem az időjárás, a szél, a hűvös idő. Ezek megnehezítik a dolgomat"- mondta a szegedi kenus.

Dombi Rudolf, Kökény Roland páros K-2 1000 méteren kiválóan kenuzott. Az előfutamban egy remek hajrával megverték a végig vezető portugál Pimenta–Silva-duót, így egyenes ágon jutottak a döntőbe. Ráadásul jobb idővel kerültek be, mint az első előfutamot megnyerő német Hollstein–Ihle -páros.

149903051
Fotó: Jamie Squire

„A portugálok egy kicsit megleptek minket, jobban mentek, mint gondoltuk. Igaz, amikor megbillentek a cél előtt, akkor már előttük voltunk valamennyivel. A németeknél jobb időt mentünk, de nem tudjuk, mennyire evezték ki magukat. Délután pihenünk, holnap még lesz egy formába hozó edzés" - mondta Dombi Rudolf.

Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású női négyes is egyből a döntőbe került. Jól rajtoltak és könnyedén nyerték meg az előfutamot. Az olimpiai bajnoki címért várhatóan a németekkel fognak nagyot küzdeni.

D  AS20120806012
Fotó: Kovács Tamás

„Nagyon elégedett voltam a rajttal. Szeretnénk a döntőben meglepni a németeket a táv elején, bízom benne, hogy ha lerajtoljuk őket, akkor fejben összezavarodhatnak" - mondta Szabó Gabriella.

Storcz Botond szövetségi kapitány úgy látja, hogy az ellenfelek nagyon felkészültek. Biztos benne, hogy nagy küzdelem várható majd az érmekért. Storcz szerint Vajdának nagyot kell küzdenie a címvédésért, a K-2 1000 méteren szerzett eredmények biztatóak és a női négyes nagyon jól rajtolt.