Szigorú bíró borította ki a világbajnokot

2012.08.02. 11:41
Li Hsziao-hszia győzelme női pingpongban nagy meglepetés volt, de szép játékkal elért diadalát elhomályosította a favorit Ting Ning kiborulása. A fiatal világbajnokot kétszer is megbüntették szabálytalan szervája miatt. A második után összeomlott.

Megrázó vereséget szenvedett az olimpiai döntőben Ting Ning, a szám favoritja. A világbajnokot honfitársa, Li Hszaio-hszia győzte le, de bravurját elhomályosította Ting pingpongcsarnokokban szokatlan kiborulása, írja a Daily Mail.

A regnáló világbajnok kiborulása nem ok nélküli volt. Bár összességében nem ezen múlt - 4:1-re kapott ki -, de az olasz mérkőzésvezető három büntetőpontot is megítélt ellene, ebből kettőt a döntő, negyedik játszmában.

Ting Ning szervája
Ting Ning szervája
Fotó: Feng Li

Li összesítésben már 2:1-re, a játszmában meg már 6:2-re vezetett, amikor az olasz bíró, Paola Bongelli másodjára is büntetőpontot ítélt ellene. Bongelli szerint Ting nem függőlegesen dobta fel a szerva előtt a labdát - ezért kapta az első büntetőpontot is. Ting láthatóan kizökkent, elvonult az asztaltól és megtörölközött. Ezt azonban a szabályok szerint csak minden hatodik pont után tehetné meg, így újabb büntetőpontot kapott.

Az általában derűs és nyitott Ting ezután a döntőt követő sajtótájékoztatón zokogva vádolta Bognellit azzal, hogy elvette tőle az aranyérmet. „Nem játszottam jól, de egy nem várt akadály állt előttem" - mondta. „Hatással volt rám a bíró. Az első büntetés után még próbáltam nyugodt maradni, de a másodiknál már nem tudtam visszafogni magam".

Ting szerint Bognelli túl szigorú volt. „Mindig így szerválok, már két éve. Az olimpia összes meccsén így szerváltam. Most próbáltam változtatni, de a verseny szoros, eleve bármelyikünk nyerhetett volna" - mondta.

Adham Sharara, a nemzetközi szövetség vezetője is elismerte, Bognelli túl szigorú volt, szerinte azonos országból érkező versenyzők meccsén lehetett volna engedékenyebb, mert a játékosok ismerik egymás játékát. Azt viszont visszautasította, hogy ítéletet mondjon az ítéletekről. Ahol ő ült, onnan nem látszott, szabályos-e a szerva. Szerinte Ting amúgy profitálhat is a történtekből. „Nagyon fiatal játékos, és már világbajnok. Technikailag képzett, de hozzá kell szoknia, hogy vannak szigorú bírók is. Ha nem alkalmazkodik, kizökkentheti, az pedig vereséghez vezethet" - mondta.

A botrány teljesen elhomályosította Li diadalát, pedig, mint arra Ting is utalt, eleve bármelyikük nyerhetett volna. És Li, játéka alapján a bíró segítsége nélkül is megérdemelten nyert. „Jobban játszottam, mint amire számítottam" - idézi nyilatkozatát a Republic. „Kislánykorom óta erről álmodtam" - mondta. Ünnepelni legfeljebb a csapatverseny után fog, de hogy hogyan, azon még nem gondolkodott.